Showing posts with label Motivation. Show all posts
Showing posts with label Motivation. Show all posts

Saturday, 17 August 2019

I am Me






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I still am.
.
Hana
.
A polaris that standing in a solid axis.
.
I am not perfect.So I accept everyone! YASS!! Every single person that being nice to me.I be myself fully! And so do you! ^^  Literally it's more than enough to understand that's all we ever need on getting comfortable connection with people..:3 "Being ourselves!"
.
Whether they leave or stay... I'm Polaris anyway!
.


That's it! I AM ME! :') 

---------------------------------------------------------------

I believe it's important that we are fully ourselves,even if it means we don't fit in with other people.Because when we are not truly ourselves it's hard for us to be happy! It's hard for us to be fulfilled... and we get that feeling deep down that our inner self telling us "I'm not comfortable!!" 
.
So... it's super important that we are always... always.... fully ourselves! Be true you <3



Sorry lah,entri takda kena mengena dengan lagu DSV " I am me " tu,hahaha search sendiri kat youtube kalau rasa-rasa nak berjoget! haha ok.bye! >_<

Thursday, 6 December 2018

Islam bukan agama yang membebankan!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Kadang-kadang,Hana takut untuk tegur seseorang yang buat salah secara blatantly....
Bukan sebab malu,bukan juga sebab manusia tersebut 3 kali ganda lagi gangster dari Hana :P hohoho,tapi sebab Hana takut... takut dia anggap Islam ni agama yang membebankan.
.
Ya lah,sikit-sikit haram... sket sket haram.. aduii! Ini takleh... itu takleh! 
.
Hana takut.Dia anggap Islam ni kolot! :') Itu ja sennarnya....
.
But,alhamdulillah... baru-baru ini Allah pertemukan Hana dengan satu video ringkas dari Ustaz Adnin Roslan Tarbiah Sentap yang sangatlah menjawab persoalan 'adakah Islam itu membebankan atau tak?'
.
So dengan ini,Hana nak ajak korang-korang yang singgah laman besawang Hana ni untuk hayati video bermanfaat ni.Inshaallah... Allah bukakkan hati kita untuk jadi hamba yang mendengar kata...






.
Please... please... please tengok video ni! T^T Hana nak isi tabung pahala Hana yang tak banyak mana tu... T^T tengok tau! Alah 8 menet ja guys! :P *hohohoho kalah awek cendol dah level demand dak Hana ni! >_<*
.
Sekian... esok lusa singgah lagi ^_^  *tu pun kalau sudi lah... :P

Monday, 3 December 2018

Dear Insecure girl








بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dear Insecure girl,

.

Awak mungkin rasa diri awak tak cantik.Muka jerawat,gelap! tak halus and glowing macam telur dikupas... ala-ala kertas pasir gitu!    or... mungkin saiz badan awak dikategorikan sebagai chubby a.k.a comelll!! ^^  
.
" Tak apa! dunia ni persinggahan sekejap ja... esok-esok masuk kubur reput jugak! tak adanya nak kekal flawless macam kat dunia "

Awak mungkin pernah cakap macam tu kat diri awak kan?! ^^ saya tau betapa struggle-nya awak nak motivate diri sendiri.Bukan sekali dua awak cuba untuk jadi positive! tak kira berjuta kali pun awak cuba... there's still be any other time where you're gonna complaining about yourself.

.
Dear insecure girl,

Wallahi,I am fully understand how does it feel,how struggle you are to accept yourself every single day...  and how hurted you are to face yourself in the mirror.

.
But! trust me... I see something special in you... 
.
Well,you might don't have a perfect body *reality check,most people don't!* 
But how if think that you are kind... gentle... brave... smart... 
.
.
Life's not fair... 
It never design to be fair! and it never will be! 
.
So things will break.... but it's ok! Things! will fall apart... it's ok! You let yourself down.... it's ok!
.
It's ok! It's fine! :) *because you live with gratitude*

Dear insecure girl,

" You are Unique!! " 

Kalau Allah cipta semua manusia sempurna dan cantik... *macam yang awak skodeng kat media sosial tu semua...* tak meriah lah dunia ni... dan tak berperisa lah resam hidup kita... kan? ^^
.
So... awak adalah salah seorang makluk ciptaan Allah yang special... 
hmm... nak carik perempuan manis kalah gula kapas zaman teknologi sekarang ni.Tak susah! bersepah kat Instagram :P 
Tapi tu lah,spesis yang baik hati... lemah lembut... jujur... penyabar... dan tabah macam awak ni dah hampir pupus dan susah nak dicarik dalam banyak-banyak manusia cun dalam dunia ni heheehe >_<
.
Siyes Hana tabik kat awak punya attitude! ^^ Walaupun kena hempap dengan dugaan segunung tapi awak tetap ada kekuatan untuk senyum dekat depan semua orang.Even koyak rabak kat dalam hati tu Allah ja yang tau... :') Awak kuat! sebab tu awak masih bernafas untuk jalani hari baru dalam hidup awak pada hari ini.... *kalau awak tak berjiwa brutel,hmp! dah lama dah awak terjun tingkap!* 
.
So one reminder for you that I'm begging you to understand "YOU ARE UNIQUE!" -Remember that! ok?! 
.
Jadi,lepas ni... janji dengan diri awak yang awak akan terima diri awak yang awesome lagi unik tu untuk teruskan hidup dan jadi manusia berguna! ^^ Tak payah semakkan kepala hangguk awak yang brilliant tu dengan negative thought! kalau rasa insecure atau kena kecam ke apa... awak bagi ja diaorang ayat ni " awak rasa saya ada masa untuk keysah?! " ahahahaha kalau nak lagi gempak siap dengan flip hair sekali :P
.
Ok sekian sahaja kata-kata motivasi dari pakar motivasi anda yang poyo lagi mintak kaki ni :P semoga anda semua boleh hadam entri mengarut yang nampak agak 'try-hard' sangat nak jadi motivator hahahahaha but honestly niat Hana ikhlas nak jadi motivator *tapi kalau rasa tak ter'motivate nak buat macam mana?! :P* tekan butang X lah jawabnya hahaha >_< K.bye! gerak lu paper roger >_<


I hope one day you can stand to look in the mirror and live with what you see... that it doesn't hurt you so much anymore :') Coz you understand that you've got more to offer to the world than simply being pretty ^^ No longer haunted by the scars on your skin,but fight to be the change they want to see.But more importantly,right now in this moment I want you to know just how incredibly perfect you are to me :) :) :) - To you that is hurted by self-hatred.

Thursday, 23 August 2018

Motivation Words #8



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Confidence isn't walking into a room thinking that you're better than anyone.
.
It's walking and knowing that you don't have to compare yourself with others.
.
You're not above anyone,
You're not below anyone.
.
That's confidence~


Happy Eid al-Adha btw!! Heheh ^_^ Hopefully there are amazing days ahead for us!!! :3 


Sunday, 15 July 2018

Encourage the good deeds





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Bagi Hana berdakwah itu,adalah satu cara untuk kita berterima kasih atas segala rahmat free yang Allah bagi tak putus-putus.At the same time ia merupakan satu tanggungjawab.
.
.
Memikirkan perkara di atas membuatkan saraf otak Hana membina ayat tanya " Dah cukup banyak ke sumbangan Hana untuk agama Allah? " 
.
.
Ya,memang siapalah Hana nak suruh orang lain buat baik bila mana diri ini pun belum confirm boleh jadi sleeping beauty kat kubur nanti.But the fact is " membiarkan kemungkaran sedangkan kita tahu ianya salah akan menyebabkan diri kita terjebak sama disoal siasat di akhirat kelak." 

Apa Hana nak balas nanti? 'Saya malu nak tegur...'  'Saya takut kena kecam...'  'Saya malu nak berdakwah...'  ' Tak nak kena label bajet bagus  '

Ok fine! jawapan boleh diterima pakai.Tapi kena sanggup lah dapat habuan sekali dekat sana nanti ya! ^^ hohohoho T^T
.
.
Berdakwah itu tanggungjawab setiap individu muslim.Tak perlu jadi ustazah,tak perlu jadi mufti,tak perlu masuk Pencetus Ummah... tapi bila kita bergelar individu muslim yang mumayiz dan bukan golongan ' setengah tiang ' maka wajiblah kita menegah kemungkaran di sekeliling! Dan mengajak kepada kebaikan.
.

Dan menegur tu pun kena lah berpada-pada kan?! ^^ Bukan berlandaskan sifat riak,membuka aib dan melebih-lebih sampai terbagi hadis palsu or hujah tak kena tempat.But cukuplah berbekalkan ilmu kita yang sedia ada itu.^^ alah paling cikai update status " Jom solat! " "Jom zikir! " " Al-Mulk jom! " Simple kan?! tak perlu jadi netizen bawang pun hahahah.
.
.
Psst! Tak apalah kalau dapat gelaran bajet bagus pun,janji kita dah jalankan tanggungjawab.Tak apalah kalau ada sekelumit rasa riak wujud pun.Tak apa.^^ Kita bukan Nabi.Kita cumalah manusia biasa yang mudah tewas dengan dugaan.Tak apa.Buat ja! Lama-lama hilanglah rasa riak tu.At least awak tak dengar cakap syaitoon yang asyik bisik " Tak yalah berdakwah!! nanti riak! " 
haihh... :( Nak ke kalah dengan syaiton tu? 

Remember that pokok panggal berdakwah adalah untuk tolong agama Allah.Kalau kita bepegang kepada niat yang satu itu,percayalah... rasa ikhlas itu akan hadir dengan sendirinya.^^ 
.
- K.Bye! Nak sambung buat assignment jap! Mr.Stpm tengah memangil-manggil tu :P 

Wednesday, 9 May 2018

Motivation words #7





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



You know what?,

Life has so many ways of letting us down.
.
People are always gonna try hard to make you feel worst.Trust me,They gonna try! They gonna try hard... :') They gonna say that you're not good enough and never deserving of this... of that... of love,of dream and whatever you hope would become true!
.
But the fact is you deserve everything in this cruel world.^^ yes you are! 
Just sometimes you need to put an heaps of effort for it!
.
.
Positive mind triggered when you block your overthinking sense.

Stop over thinking of something that already happened in the past! Because it is in the Past! Say that again " It's in the past! " It can't be changed anymore!

Instead,

Just focus on the future,keep on spreading the love and shut them out with your kindness! Then it will lead you all the way to a never ending happiness! <3


Got that?! ^_^ *If yes.Then comment I got it! hahaha :P


Selamat Mengundi kepada anda-anda yang dah cukup umur tu!! ^^ Pilih dan pangkah elok-elok tau!! Lima tahun tu lama T^T hehe anyway good luck on your commitment!!! :D


Wednesday, 2 May 2018

Motivation Words #6







بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dream isn't just a wish,
But it's a promise that meant to be fulfilled...


While you are waiting for things to happen,others out there are making things happen.Whatever that may be  " fitness goals,career goals,friendship goals,akhirat goals... etc.

You can't " wish " and expect everything will magically happen.
Be proactive about your life and intentional with your decision! That's it when you'll actually start DO things.

So,

Start from now on,don't just wish,but Let's make it happen awesomely! 
.
- What's your current life goals? Mine is cheering my parents today,tomorrow and forever more  <3  

Alhamdulillah,Hana dah selamat mendaftarkan diri sebagai student Pra-U pada pagi tadi ^^.Yeahh!!! Excitednya nak belajar benda baru >_< So new Mission officially begins!!! ^^ 

Wednesday, 18 April 2018

Motivation words #5




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I crave spontaneous adventures... It keeps me on my toes and excited for life! Even if it's something simple like breakfast at midnight or a random hike or star gazing or making shapes in the clouds.I just love taking in the moments! 
.
.

What's your favourite adventure? Mine is smile to the random people especially stranger haahaha sounds lame! >_<

Tuesday, 17 April 2018

Teenage Standard Problem




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!

Lingkungan umur macam Hana ni adalah titik permulaan untuk mendewasakan diri dengan masaalah-masaalah duniawi.Bermula dari aspek fizikal,mental,rohani,jasmani dan bendaalah yang sama waktu dengannya.*Oh yeahh kan?! Hahaha sila lah brain! :
P
.
.
Fake friends lah,fatah hati lah,fake hope lah dan segala mak nenek yang korang sendiri pun tahu.
.
Hmm.... hm... hm... T^T 
.
Kalau tanya Hana,now on boleh lah nak eksyen " Sorry! I'm happy with my life.Those listed are unwanted! " Hahaha.But! Sigh!! Hana tak faham sangat apa bendaalah yang Hana sendiri listkan tu hahaha ^^ Perit sangatkah nak handle? Adakah setaraf masaalah negara wawasan 20-20? :3
.
Mungkin sebab Hana ni spesis yang tak suka nak koner kiri koner kanan untuk perkara yang Hana tak determined sangat.Hana berpegang kepada prinsip " Impian adalah misi utama " So kalau apa-apa jadi sekali pun hidup ini dah dikira jihad.Impian tak kesampaian? Hana pergi dengan bermaruah.Cewahhh! Ada tong sampah tak? Nak muntah lak hahahah >_< But yah! Hana tahu Hana pelik! Pelik sebab terlalu obsess dengan impian.Pelik sebab tak se'tengkorak dengan geng-geng remaja Hana yang lain tu.
.
But macam mana kalau tiba-tiba kena kat batang hidung sendiri.Esok-esok kena fake friends tetiba acaner? 
.
Entahlah... :( The fact is Hana spesis yang malas nak brain siapa yang suka dan siapa yang meluat tu.Dan malas jugak nak ambil pusing sangat tentang manusia yang datang dan pergi... Sebabnya Hana sendiri pun tak pasti,adakah diri ini pernah jadi manusia talam dua muka dalam hidup seseorang? Adakah diri ini pernah menjadi bawang yang mencalar balarkan hati para netizen dalam tak sedar? Menjadi hater dalam selimut? atau mungkin ada yang dah terkena penangan fake hope dari dak gangster ni? Hmm... mungkin! =/  Jadi siapalah Hana nak menyalahkan mereka-mereka yang 'come and go' itu bila mana,mungkin diri sendiri lah puncanya.Kan? ^^ 
.
Tapi apa nak buat bila itulah resam hidup yang kita perlu hadap.Tak nak rasa perit? then doa-doalah mintak-mintak mati besok! kahkahakah >_< senang citer! (Pinjam ayat ustaz R kejap!) hehe
.
.
Solusi dia senang ja sebenarnya.Kena kamching kaw-kaw dengan our creator which is " Allah " :) .Letak Allah number satu then hidup awak takkan sensara,takkan rasa kosong,takkan tergantung sepi,even semalam belakang awak kena tikam kaw-kaw punya!,even semalam crush awak friendzone'kan awak,even semalam dah terdedah bff awak sebenarnya talam *bukan kuih bahulu* hohoh and even tak ada orang nak hulur tangan untuk awak buat " count on me challenge " T^T But percayalah... bila hubungan awak dengan sang pencipta dah kamching tahap dewa... awak automatically akan jadi spesis manusia yang berpegang kepada prinsip dan masa tu awak akan faham maksud ayat cliche " Allah kan ada :) " hehe dan! dan! dan... Ishaallah,akan sentiasa ada ganti untuk mereka-mereka yang dah selamat berambus dari hidup awak.Sob sob sob T^T *ni nasihat kepada diri sendiri ke pe ni? huhuhu :') 

.

But yahhh! Hana selaku manusia level iman suam-suam kuku memang tak terlepas dari simptom-simptom hilang ingatan yang sebenarnya diri sendiri ni yang patut di'kaunselorkan hahhaa :3.So kalau rasa advice ini mengandungi ayat-ayat yang berbaur ajaran sesat ke apa.. sorry tau! hehe =3 Maklumlah cita-cita nak ambil alih jawatan Dato Fadzilah Kamsah 10 tahun akan datang hohohoh.Kbye! :P 

Friday, 13 April 2018

Motivation Words #4






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



You can't start the next chapter in your life if you keep re-reading the last one ^^ Close the door to the past,open the door for the future.Take a deep breath and walk through... Many more opportunities are waiting for you. Look Up! They may be just around the corner! <3 
.
.

p/s : I dare you to comment nothing but sm:)e emoji ( ^_^ ) 




Thursday, 5 April 2018

Motivation Words #3





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Yah! Just believe to the little voice inside. :) Life is too short for doubting yourself.And... you know what?
.
I think the biggest battle we face is in our mind.... 
Because the only time I can't do things is when I doubt myself and get inside my head.
Then the way to overcome it is " be brave " Do things as if you already know you'll succeed!!! And Please know that you're AMAZING 

Because It starts with BELIEVING IN YOURSELF

I already believe in you.... Now Go Get Them!! ( your dream )



-P/S : What's your favourite quote or saying? Let's inspire each other! ^_^


Friday, 30 March 2018

Pujian Vs Hinaan



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Normal tak kalau Hana declare yang Hana lebih suka kena hina berbanding kena puji.Cewaaahhhh mengadanya lah >_< Ajet-ajet bagus sangaat hahaha.
.
Islam mengajar umatnya untuk bersederhana dalam segala hal.Bila kita over dalam se'something even benda baik sekali pun takut-takut timbul rasa riak dalam diri... Bukanlah Hana nak ajak korang supaya bersuam-suam kuku dalam amalan.No! No! But... apa yang Hana tahu lah kan... Allah lebih suka mereka yang buat amalan itu sederhana untuk hari ini but berterusan hingga esok-esoknya.Berbanding buat amalan kaw-kaw untuk hari ini but esok-esok makin pudar.*Faham tak?!
.
So berbalik kepada tajuk.Siapalah kita nak memberi pujian kepada someone dengan pandangan yang kita yakin orang itu confirmed syurga.Dan siapalah kita nak bersangka buruk kepada mereka-mereka yang sudah terang lagi bersuluh membuat kemungkaran sedangkan kita tak nampak pun amalan mereka yang tersembunyi itu.Senang citer ah kan.Hijabista (perempuan bertudung) ada ja kat neraka.Penjenayah,ramai ja yang sempat bertaubat sebelum pengakhiran hayat mereka.
.
Tak ada siapa yang selayaknya mendapat pujian di dunia ini melainkan kekasih-kekasih Allah yang sudah terlakar indah namanya di dalam Al-Quran.Sudah pun namanya manusia.Bila-bila masa sahaja benih-benih riak boleh tumbuh dan menyubur dalam hati seseorang.
.
Sebab itu Allah prefer awak bersederhana compare than awak over kaw-kaw sampai ter'riak tanpa sengaja.Rugi penat lelah awak mencari redha Allah bila penyakit riak sudah sebati teradun dalam diri.Tak memasal awak hidup untuk dapat pujian semata dan bukannya untuk mencari redha Allah.

.
Dan korang pun janganlah anggap Hana ni tak ada penyakit riak since Hana bajet bagus dekat entri ini ya.! Ingat tau! Hana tak suka dipuji nanti terapung-apung sampai lupa cara nak turun balik.(hahah since selalu bila dipuji kembang bukan main lagi! ) But ya... Hana suka bila orang jujur on the bad side that they figured out about me.Tak apalah untuk rasa sakit dihina tu.^_^ Janji Hana tak terus hanyut dan rasa diri ini sentiasa betul.Sedangkan hakikatnya sifat maksum tiada dalam diri ini.Cuma kadang-kadang terpaksa bajet bagus mengingatkan dan teracah-acah macam ustazah pilihan since amalan tak cukup banyak untuk fight dosa yang tinggi menggunung.T^T 
.
Btw hari ini Sayyidul Ayyam right? So hopefully korang dah al-kahfi lah ya.And adalah lebih afdal kalau korang zikir kaw-kaw punya sebelum tidur! Zikir sampai kering air liur korang,sampai hati jadi lembik kalah tisu.Then nangislah puas-puas sesungguhnya air mata taubat itu jarang sekali mengalir.(Kan? kan? eleh macam lah Hana tak tau korang selalu nangis tengok citer koriak ja kan? hahaha tersindir diri sendiri pulak T^T) Kbye!  >_<

Thursday, 29 March 2018

Motivation Words #2


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 







How kind that Allah give us advantage as a human.We have mind... we have sense and we still get a brand new chance to take a breath today... ^^ Alhamdulillah for those rahmat.
.
But as a human being,there must be a day that we forget " The Giver " 
We break the rules as a muslim.We forget to be grateful... T^T We blame Allah who put us into undesirable situation.We hate our fate.
Is that what you call takdir when Allah has been giving you chances to use your brain properly? Is that what you call Allah's plan when Allah already told you what's to focus and what should be left? Those things written lovely in Quran.Allah already show you  the ways.Decision is up to you.
Don't you know that Allah love you all this life time? Isn't it enough all of the rahmat you have today? Is Allah take it back after each sins you have been doing? Don't you feel blessed being kalifah in the face of the earth which owned by Allah? 
.
So as a human who should to be fully thankful for every single rahmat today,please... follow the rules as a muslim.Feel how deep Allah's love towards you by reading those lovely word that written in Quran,at the same time follow the hadith.That's it! You'll know how loved you are - Said Hana to herself






Tuesday, 27 March 2018

Stop Comparing Yourself


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



' Stop Comparing Yourself '


Penyakit 'compare-compare' ni sebenarnya hanya wujud dalam diri mereka-mereka yang tak reti bersyukur... *wuishhh! deep kuasa dua wehh! hahah* Tipu lah kan kalau kita cakap kita langsung tak pernah rasa rendah diri bila tengok orang lain extra dari kita.Kan? Kan? ^^ Biasalah tu... kita kan manusia biasa... Hana pun bukan sekali dua rasa macam diri ni tak cukup something... berkali-kali.Hmmm... T^T Perasaan ini sangatlah annoying tahu tak?! So macam mana nak detikkan hati kita untuk bersyukur dengan anugerah Allah yang sedia ada ni?! 


Tips Bersyukur :


  • Tingkatkan ketakwaan dalam diri 

Bila ketakwaan kita dah mencecah langit ke tujuh,kita automatically akan jadi spesis manusia yang sentiasa ingat mati.^^ So bila kita sedar yang kebahagian di dunia ini cuma tipu helah semata maka kita akan sentiasa berusaha untuk mencapai kebahagiaan di akhirat kelak.Then guess what?! Kita dah tak kesah lagi pendapat orang lain tentang kita... Sebab pandangan Allah terhadap kita lebih penting! Lebih mustahak! ^^ So... jom! jom! tingkatkan ketakwaan dalam diri.Inshaallah... penyakit 'compare-compare' ni akan hilang dengan sendirinya... Hati pun tenang ja sentiasa :D

  • Lihat kepada mereka yang kekurangan

Bila kita tengok orang yang extra dari kita... kita akan terdorong untuk tak bersykur.Tapi bila kita tengok mereka-mereka yang kurang dari kita maka kita akan terdorong untuk bersyukur.Simple kan?! So... sudah-sudahlah gi skodeng insta-insta famous tu hahah instead gi tengok berita pasal orang kelaparan kat afrika tu... 



Pada Hana dua benda tu sudah cukup untuk mendorong hati yang liat betul nak bersykur ni.Heheh so korang ada apa-apa lagi nak ditambah tak? Share lah ilmu tu sikit ^^ 
.




Sebagai penutup,Hana nak korang hayati video motivasi yang Hana cilok dari channel youtube favourite Hana ni haha.Tengok jangan tak tengok!


.
Sekian ^_^ 


Sunday, 25 March 2018

Let's Be Happy!





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



 ' Let's Be Happy... '

It's easy to say but hard to be realized.

Hana bukanlah spesis manusia yang happy 24 hours.... Hana bukan jugak spesis yang berhati tisu.Marah pulak tak payah mention... itu perasaan normal yang ada dalam diri manusia bila kesabaran dah capai tahap langit ke tujuh haha! 

Tapi Hana spesis yang suka suasana happy and cheerful. ^_^ 

Dalam banyak-banyak perasaan Hana paling suka Happy! *ya lah! Siapa ja yang suka emo lebih-lebih kan? Menyemakkan kepala hangguk adalah! Hahaha ^^
.

Sebelum kita tinggalkan dunia yang boleh digelar kejam dengan tipu helah ni apa kata kita perbanyakkan perasaan Happy dalam setiap helaian muka surat journey kita.
.
Nak elak stress,marah,sedih,etc bukanlah satu perkara yang mudah.
.
Well,hidup ini umpama sebuah alam yang Hana adore gila-gila tu.^_^ Kejap hujan... kejap berpelangi,kadang-kadang ribut,tsunami,taufan... macam-macam lah...

Tak apa kalau nak marah macam Angry Bird! Tak apa kalau nak nangis macam budak tadika.... tak apa kalau nak happy go lucky persis manusia terlebih gula... tak apa! sebab awak manusia yang berperasaan... bukannya robot yg tak berjiwa.

Mereka tak faham awak.

.
Sebab mereka bukan awak. ^_^ Simple kan?
.
Tak apa kalau mereka rasa awak tak cukup bagus... tak apa.... sebab bukankah awak memang tak cukup bagus pun?

kan? ^^ ( Jangan ego tak nak terima pendapat orang tentang awak )

.

Tak apa... hidup ini sekejap saja.... entah esok,entah lusa.... bukak-bukak mata ehhh? Kat kubur ke ni?! Halamakk!! tak sempat gua nak tobat hahaha >_<
.

So,daripada kita stress fikir masaalah dunia yang tak berpengakhiran ini better kita hayati satu perasaan yang menenangkan iaitu Happy! Pedulikan perasaan lain tu... just be happy whenever you want... and let yourself cry when it's needed ^_^
.

.


Sebelum korang tekan bendaalah ' x ' atau arrow ' <-- ' tu Hana sangat berharap yang korang dapat luangkan sedikit masa untuk layan video motivasi di bawah ini.^_^ Focus video ni ialah successful tapi sangat related dengan happiness ^_^ Selamat Bermotivasi <3 <3 <3




So guys! Happy or sad? 
.
Sad? Euwww... Happy,of course *hahah hashtag jangan kecam sis >_<


Monday, 19 March 2018

One day it will be over


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I've been through depression lately.. I never knew what is fake smile actually meant until I use it myself... I never get hurt more than this pain that I got from Mr.SPM.I've never been lonely before... I never got serious heartbreak before... But life is like a wheel... sometimes you're up and sometimes you fall. 

" It's ok Hana... you've done great! "  

" It's fine! You doing great! Don't worry! "  

" Buckle up Hana! It's in the past! "


All those words that I tell myself... can't even heal the pain.. the emptiness.... 
I've zikir,I've pray... I done everything but the pain is still there... My soul still get empty... :') I fought a lot! I had struggle so much! So I think I would get paid by my efforts... but now I realize that sometimes it didn't work!! ^^  But It's ok! I trust that Allah has a better plan for me! Just keeping the faith... 

.




If you think you've gone wrong! Then fix it! Take back your power!!!! :')
.
Please click the button then hayati! ^_^ Inshaallah you'll get what you lost.Till then :) 
.
.

P/S : I am sooo touched getting such a positive blogger fellow like you guys! I appreciate it so so much! ^^ thank you for willing to leave a comment in here especially at my previous last entry before.^^ You know what?... I feel lucky to know each of you... You guys put the spirit on me... :') ^^ Big Thanks!!! <3 <3 <3 



Wednesday, 14 March 2018

Forgive Me





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


' Forgive Me... '


Nak tanya boleh? ^^

Dalam masa sehari berapa banyak kali kita mintak maaf?!

Ada kira2 100 kali tak? huahauha >_< Hana kan haraaap sangat dapat jadi manusia budiman yang jenis setiap kali jumpa orang mesti nak minta maaf... biarlah orang meluat tahap nak bagi penyepak sekali pun... yang penting hati ini sentiasa tenang  dan bersedia untuk " mati pada bila-bila masa" amboiii!! eksyen kemain! Dah ready sangat nak mati ke?!! Hohoho tak sama sekali,sudah semestinya! Hana level manusia yg gerun dengan sakaratul maut.Spesis yang automatically diserang pakinson bila sebut tentang kematian.

Cuma.... sama ada kita boleh terima atau tak,sebenarnya hakikat kita hidup adalah untuk mati..
.
.
So hidup pada hari ini adalah persiapan untuk mati pasa esok hari.
.
Nak mati dengan bawaan dosa kuantiti minima bukanlah perkara yang mudah.
.
Minta ampun pada Allah bila-bila masa sahaja boleh.
.
Tapi pada manusia,kita kena berhadapan dengan Encik Ego terlebih dahulu.
.
Cuba ingat balik... dah berapa guni dosa yang kita buat seumur hidup? 
.
Tersedak nak kira kan?
.
Itu baru dosa bersih... cuba kira dosa yang kita tak sedar pulak.
.
Apa bendatang pulak tu? hohoh >_<
.
Alah dosa free yang kita buat dalam tak sedar. ^^
.
Contohnya macam awak tak sengaja tersakitkan hati Kawan awak masa bergurau kaw-kaw dengan dia.Ya! Korang bfffff.Kamching kaw-kaw punya! Tapi awak tak tau apa yang terlakar lagi tersimpan dalam hati bffff awak tu.:(
.
Mungkin dia gelak kemain ikhlas lagi!
.
Tapi sebenarnya ada segaris luka yang tak terpancar melalui riak wajah dia.
.
Kalau dalam dunia blog ni pulak... mungkin ada orang yang terasa hati dalam diam dengan kita bila dia komen blog kita tapi kita tak balas.
.
Dan adalah lagi parah bila orang tu nampak kita seselamba hati mengomen kat blog orang lain tapi tak pulak pada blog dia sedangkan dia kemain baik hati sedekah komen kat blog kita.
.
Ia cuma satu kemungkinan yang reality.Ada orang boleh kata tak apa... tapi sebenarnya terasa jugak.Ada orang memiliki hati sebersih kain putih yang memang jenis memaafkan.Tapi ada orang jenis cepat terusik... entah dimaafkan entah tidak! *tak boleh salahkan dia jugak... sebab dia manusia dan bukannya robot yang tak berjiwa.Plus awak tak faham situasi dia...
.
So... pernah tak kita mintak maaf untuk dosa-dosa yang kita buat dalam tak sedar tu? Honestly cakap Hana tak pernah! Hohohoh T^T
.
.
.
dan actually... siapalah kita nak mengampunkan sesiapa kan?
.
Orang kata.. " sedangkan nabi ampunkan umat "

Tapi kita bukan nabi... kita level manusia yang tak layak memberi pengampunan.Kita cuma layak mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa para-para manusia yang tak sengaja mencalar balarkan hati kita dalam tak sedar.Cewahhhh ayat cenggini en? hahahah ^^
.
Itulah yang Hana pasrahkan... mengharapkan hati-hati yang pernah Hana sakiti tanpa sedar itu mendoakan supaya dosa Hana diampunkan. T_T.
.
.
.
Dan berbalik kepada topik... Hana merendahkan ego untuk mintak maaf kalau ada yang terasa hati dengan komen-komen tak boleh 'brain' yang Hana tak sengaja dan mungkin jugak sengaja lontarkan dekat kotak komen belog kalian,Kalau ada komen yang Hana tak reply ke... apa-apa sahaja yang berkaitan tentang kesengetan seketul Hana ni ^_^ Sorry ya! Kita kan kawan heheheh :3 so sila lah sedapkan hati Hana dengan komen " saya maafkan awak " kat ruang komen yaaa!!! ^_~ 
.
.
.
Plus Hana harap tak ada yg rasa tersindir dengan entri yang boleh dilabel hashtag sentap ni :( jangan risau tau! kita sama-sama tak sempurna.^_^ Sama-sama pendosa tanpa noktah yang every single day merangkak untuk jadi better :3  Dan tak apa kalau nak takut mati.^^ itu tandanya kita masih ada iman.Just jangan obsess sangat dengan dunia ok?! ^_^ dan sila betulkan budak senget ni kalau ada tersalah hujah ka apa... maklumlah acah-acah motivator ja tu heheh Byeeee!!! :D 



Thursday, 22 February 2018

Polaris

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Polaris ya bukan pelaris! Hahahaha

Ok... before Hana start nonsense'ing saja nak tanya korang pernah tak baca buku Bintang Hati Saya by Riley Fizan?
Kalau pernah mungkin korang akan lebih faham tentang topik entri Hana ni.








Polaris


Ia merupakan satu-satunya bintang yang reti duduk diam a.k.a tetap pada paksinya while bintang-bintang lain bergerak melawan arah jam.Bintang ini sangatlah unik dan tersenarai antara bintang paling terkenal di alam semesta.Kedudukan Polaris yang tetap di langit utara sering dijadikan penunjuk arah untuk orang-orang yang sesat.


Sirius


Ia pula bintang yang paaaalingg terang  di alam semesta! Bintang ni tersangatlah powerful cahayanya.Pendek kata kita tak perlukan bantuan taleskop untuk melihatnya.Sirius terbahagi kepada 2 iaitu sirius A dan Sirius B.Sirius A ni dua kali lebih besar daripada matahari manakala sirius B pula lebih kecil berbanding bumi tapi paling dekat dengan bumi.


Siapa yang tak teringin nak jadi Sirius bila ia mampu bersinar paling terang diantara bintang-bintang kecil yang lain... Ia diibaratkan seperti  korang adalah yang paaling dilihat tak kira kat pelosok mana pun korang berdiri...

Tapi Hana tak nak jadi Sirius... sebab Hana bukan public figure hahah cewah gitu! heheh ^^ btw Hana nak jadi Polaris! 

Sebab apa?

Sebab Polaris adalah bintang inspirasi Hana dalam merialisasikan impian.

Sifat Polaris yang tetap pada paksinya mengajar Hana untuk bersikap tetap pada pendirian.Jangan mudah berubah mengikut arus masa.Lebih-lebih lagi sekarang ni macam-macam ragam manusia yang tak boleh ditanggapi dengan mata kasar.Ada yang boleh beri pengaruh buruk dan ada yang tarik kita secara slow motion untuk join sekali dalam dunia mereka yang mengerikan.Dan sebab tu Hana nak jadi macam Polaris.Tetap pada pendirian.Tujuan hidup Hana bukan nak puaskan hati semua orang tapi untuk berbakti di bumi Allah supaya kat akhirat nanti Hana boleh senang lenang kat syurga! *amboi! bunyik macam nak masuk syurga tu semudah beli teket 1 ringgit hahah!* So... Hana pegang pada paksi hidup Hana tu... tak akan berubah sampai bila-bila... sama macam Polaris yang tetap pada paksinya.


" Ramai orang mahu menjadi yang terhebat,terunggul seperti Sirius yang paling terang itu.Namun,ramai juga orang tidak mampu menjadi sedemikian.Menjadi Polaris pun sudah dikira cukup,menjadi yang dicari orang dalam kesusahan.Kalau tak dapat menjadi Sirius,jadilah Polaris " - Hakimi Adam Song.


Dan itu juga adalah faktor kenapa Hana nak jadi Polaris ^^

Polaris yang menjadi penunjuk arah orang-orang yang sesat menginspirasikan seketul Hana untuk jadi pembimbing orang-orang sekeliling Hana.... well,Hana bukanlah manusia yang sering dijadikan tempat rujukan.Tapi itulah impian Hana suatu hari nanti.Menjadi pendidik anak-anak bangsa! ^^



Kalau tak dapat menjadi Sirius...
Kau perlu mampu menjadi Polaris - Riley Fizan


So... korang yg mana? Polaris ke Sirius? 
Btw Polaris Hana dah cop siap-siap ^^ hohoho!


Sunday, 18 February 2018

Kebaikan Juga Boleh Membunuh!






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Pakinson tak baca tajuk entri? Wuishh! Urut dada jap! Hahahha

Ayat tu credit from novel Rooftop by Farrah Izzlorna! *MyFavNovelist tu...

Kebaikan juga boleh membunuh... 

Hana setuju dengan ayat tu.^^ Since dah selalu sangat kena pijak kepala bila terlalu baik dengan semua orang...

Mr.Father selalu bagi Hana ayat

" Jangan terlalu baik,nanti kena pijak! "

Hana ni jenis yang susah nak hadam sesuatu perkara.Susah nak praktik.Apatah lagi memahami.

Sampailah sesuatu berlaku pada Hana yang buatkan Hana insaf taknak jadi terlalu baik.

Disebabkan kau terlalu baik... kau susah nak cakap  " No!" bila orang mengharapkan bantuan kau 'sedangkan diri kau sediri lebih perlukan bantuan' 
kau susah nak cakap "tidak!" Walaupun kau sedar yang kau cuma dipergunakan untuk laksanakan kepentingan orang lain.
Kau susah nak cakap "Tak" walaupun waktu tu kau sendiri pun tak terdaya nak tolong.

Akhirnya kau bunuh diri sendiri..

*faham tak?

Hahaah apalah yang Hana karutkan ni... budak ni dah telan vitamin ke belum? (Emo semacam ja kan?) hahaha

Honestly say... dalam tak sedar Hana selalu dibuli oleh orang-orang sekeliling Hana...
Bukan jenis yang menggengster sedia kala tu... tapi dibuli oleh insan-insan yang rapat dan baik dengan kita... 
Semuanya sebab Hana tak sampai hati nak cakap 'No' ' tak' ' tidak' .... asyik cakap ' ok boleh... ^^ ' end up diri sendiri yg depress settle'kan problem orang lain... while orang tu pulak langsung tak ada gaya-gaya nak usaha sendiri.T^T

Actually...

Tak salah nak tolong semua orang.... cuma tengoklah dulu keadaan....

Jangan awak elokelok bahagia pulak yang tiba-tiba depress gara-gara tolong orang.T^T 

Jangan disebabkan sikap awak yang terlalu baik... awak siksa diri sendiri.

Pssstt! Selain tenaga,wang ringgit,dan bantuan buah fikiran... kita ada satu jenis pertolongan lagi tau!

Sedekah doa... ^^

Benda tu free of charge ja! So kalau kita rasa tak mampu nak tolong semua orang sedangkan kita simpati.... kenapa tak guna je kuasa doa tu? ^^

Akhir kata,menghulurkan kebaikan adalah sangat sewajarnya... tapi at least tengok dulu sama ada orang tu layak ditolong atau tak! sebab.. ''Jangan sampai jadi mangsa buli!'




Thank you sudi visit! =D Btw hashtag sis cuba jadi motivator hahaha! ^^ and... hopefully tak kena kecam sebab Hana gangster semacam kat entri ni hohohoh ^^





Friday, 9 February 2018

Motivation words #1

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Dear Dreamer...













After realizing what I hold to is just a wish then I decided to plan it all... and I plan to make it true just the way I wish!  ^^  Happy Friday! btw :) don't forget to spread kindness everywhere we go! Look for a wrong and make it right! ^^ multiply zikir and less negativity :D *First time nak bermotivasi kat blog! hahaha K.Bye! >_<