Showing posts with label Diary Dak Gangster. Show all posts
Showing posts with label Diary Dak Gangster. Show all posts

Saturday, 3 August 2019

Almost There



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Without the pain, we couldn't reach the fullness of our destination


Masuk form 6 bukanlah comfort zone macam persepsi most of people.Sebagai salah seorang STPM fighter,Hana boleh konklusikan,semangat kena kuat in order to survive until the finish line.
.
Kalau tanya Hana,boleh tahan berkali jugaklah Hana decide untuk pilih jalan mati.You know,step out of the fight.

Mana taknya,masa starting line lagi Hana dah buat silap besar. "Salah Pilih Subjek" T^T T^T T^T

Tapi tu lah,dalam pada Hana cakap nak berhenti tu,tau-tau ja dah nak sampai ke garisan penamat.Eh,macam tak percaya yang Hana dah memasuki fasa terakhir pertempuran.

Bila dah sampai ke tahap ini,Hana boleh kata yang Hana cukup gangster lah sebab bertahan.

Dengan kehadiran manusia-manusia psycho yang suka tengok Hana jatuh,
Dengan keadaan mentality tak kuat,
Dengan kehadiran si pemberi fake hope yang tak habis-habis nak lunturkan matlamat asal Hana.
Mental bully... fake friend...

Setelah berjenis-jenis manusia yang Hana hadap through the journey of form 6,Hana boleh kata Hana cukup brutel lah sebab bertahan. (2 kali sis ulang tau!!)  >_<

Ketahanan setiap orang berbeza-beza.Dan untuk level Hana yang fragile dan mudah hilang arah ni dah kira gangster lah kan?! :P hohohoho 

Setelah melalui 2 fasa pertempuran yang diselangselikan dengan persoalan "Should I quit?", matlamat Hana sekarang cuma nak habiskan apa yang Hana dah start.

" Almost there"
" Almost there"
" Almost there"

- I keep on saying that phrase while imagining my parents lovely faces.

Dah banyak yang mereka laburkan untuk Hana.Takkanlah Hana tergamak nak hampakan mereka dengan masa depan yang malap?

Ya result Sem 2 Hana teruk.Furthermore,result Sem 1 Hana pun tak adalah gempak mana.
Tapi Hana masih ada second chance untuk dimanfaatkan.Second chance untuk Get Back Up Again! Second chance untuk lari dari gelaran loser!

Dan second chance tu,repeat paper lah apa lagi?! MUAHAHAHA T_T
I've just genuinely express what's bothering me inside.So how about you? Do you have something to shout out about? ^^ Whisper to me in the comment section below >_<

Saturday, 6 July 2019

Muet Experience




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First and foremost,Hana tak mengharapkan apa-apa untuk MUET since I done toooooo many mistakes for the whole test. :') :') :') 
.
Ok so where to start? 
.
MUET Speaking


Hana target below band 3 ja for this test.Obviously because I'm not a native speaker,so of course I need an everyday practices in order to get beyond that I target *But sadly I'm way too lack of time to do a consistently daily practise due to some barriers.Subsequently,because I'm not a fast thinking person which I have to customize my sentences on a paper first before get to present it fluently,or in another mean,I'm not a spontaneous person when it comes to presentation kind of thing.But anyway Alhamdulillah since Hana tak bertukar menjadi bisu masa speaking test hari tu hahahah.Even though nerves dia kalah-kalah VIVA but but I'm really thankful that I could address the feeling well.Overall,I'm Ok! with Task B (A group conversation),but not confident for the Task A (individual presentation).Hana candidate B so masa untuk tulis idea tu quite limited untuk Hana yang jenis tulis karangan panjang-panjang ni! :P hohoho bukan tak mau tulis point by point.But as I said,I couldn't bear a spontaneous speaking!.Dah banyak kali try tapi still didn't work.Then end up mengaranglah si Hana tu dalam masa beberapa minit ja. :P :P :P hahaha hasilnya? managed to speak fluent only for the first 1 minute then the other 1 minute I turned into a Robot:P :P  Idea dah cun tapi huraian pulak tak sebati ! hahaha masa tu lah tercipta adegan pengawas belah Hana tengok muka Hana makin lama makin mendekat selari dengan Hana yang makin lama makin macam robot >_< hahaha Itu boleh brain lagi.Yang masa Task B pulak,Hana boleh pulak buat a huge mistake which is Hana boleh selamba tulis point dekat kertas soalan hahaha padahal dah memang ada particular paper for both tasks.Tapi tau ja lah Hana tu.Asal nerves mula lah bertukar jadi alien.hahaha Hana sebenarnya nak synchronize writing skill Hana dengan cara main tarik-tarik ja point by point yang dah listed dekat kertas soalan tu so senanglah Hana nak hurai satu-satu  dekat blank space bawah soalan tu :P Tapi mana lah Hana tau tak boleh tulis atas kertas soalan.hohoho then masa sedap mengarang tu pengawas belah Hana tu pegi menyampuk " Please don't write down  on the question" hahahahhaha :P :P Jadi Hana pun apa lagi gabra tak tentu pasal lah >_< Quickly said " Sorry! " then pursue my writing on the provided paper.Hahaha Anyway task B Hana and friends was in "Ok " category even kalut sikit initially :P hehehe itu masa dah duduk ready-ready nak di -test,belum cerita peristiwa Hana pergi round satu table gara-gara clueless tak nampak tempat duduk sendiri masa masuk bilik exam tu.Hahahaha In a nutshell Hana totally haywire during the speaking test:P But phew! Alhamdulillah It's eventually done even not in a perfect way.

Reading Test 

This one yang paling Hana tak confident T^T Sumpah tak ada keyakinan for this test! :')  Firstly,because Hana tak cukup masa untuk make sure yang jawapan Hana betul for every question.Secondly,Hana hentam a few last questions sebab masa dah tamat! huaaaaa tambah-tambah pulak yang Hana hentam tuuuu lah yang senang sikit compare than yang Hana kaji betul- betul tu T^T but it's ok! Hana percaya pada perancangan Allah! Kita usahalah macam mana bagus sekali pun kalau dah Allah kata C then C lah... and of course that's the best for us! 
 Writing Test


Ok! speaking of this one,honestly I don't put any expectation at all :P and the main reason why is because I didn't finished the question no.2  T^T and I swear to you I never done that for the past Big Examination before.:') It's ok! at least I had tried.>_< and I'm freaking proud that I was able to finished question no.1 which I think I couldn't make it before.hahaha :P *I hate format writing! .Nevertheless,Hana blame diri sendiri no matter what,since diri sendiri ni yang lambat aware bahawasanya writing paper ada question no.2.HUHUHUUH Hana sedar benda ni less than a week before the date of writing test.Aishhh!!! cuai! cuai! cuai!... bukannya cikgu tak ajar.Tapi Hana yang lambat sedar each of the lesson's purposes.Plus,cikgu banyak  fokus untuk format writing ja,untuk common writing tu kitaorang banyak bincang pasal isi (yang Hana ingat untuk speaking test) .So buat latihan sikit sangat,sampai Hana pun tak sedar kewujudan question no.2 Dah Hana pun tak tanya! :P maklumlah ni dah taraf pra-U tau! so takkan one by one nak kena guide and inform.hohoho senang citer sindri punya tau lah,kalau nak berjaya :P Cikgu-cikgu tinggal suap,terpulang pada kita nak telan atau tak.*ehh eh... dak sastera ni :P hahah 

Listening Test 


Hohohoho yang ni takyah sembang lah kot! mostly candidates tak banyak practise for this one,sebab memerlukan audio dan prosedur tertentu.hahaha apa gua ngarutkan ni?!! hahahah :P Takda-takda... :P Hana and friends mostly get to practise listening test bila cikgu yang aturkan,tapi bila cikgu tak atur kitaorang pun "jangan haraplah nak cari inisiatif sendiri" hoohohoh >_< melainkan kalau dengar english speech and bendaklah berunsurkan MUET yang sama waktu dengannya.So bila tiba listening test which is the last test,Hana rasa macam emmm,boleh makanlah! sebab it is beyond my expectation which literally quite easy to score.hahahaha tak tau kenapa tiba-tiba dapat wahyu walapaun tak banyak practise.heheheh Alhamdulillah <3 


In a nutshell,MUET SUSAH!!! >_< hashtag benda boleh repeat buat apa risau kahkahakah :P :P :P so kepada candidates yang bakal ambik Muet tak kesah bila,make sure banyakkan praktis and engage yourself with wide reading because it really helps in making us ready for each test! Good Luck!:) :) :) Semoga tak kalut macam Hana >_<  -Sincerely,Hana. 


Sunday, 9 June 2019

Happy Raya!!!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Di kesempatan ini,Hana selaku blogger sendu yang kejap ada kejap hilang tak ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pembaca blog pink besawang ni!! Heeee :D Alhamdulillah tahun ni Hana tak pegang gelaran Raver :P hahhaha so tak da nak mat ri yew sangat dah!.Bye Uchux! :P
.
If last year Hana team raya uchux raver so tahun ni Hana decide untuk join team Raya Bishe2 jaaa... haha sokay,next year dah boleh join hashtag team raya berdua hahahahah tak ada lah,actually tu skema jawapan untuk sentapkan golongan 'bawang' yang asyik tanya lepas STPM nak buat apa?! :P :P :P hohohoh
.




Bila kita suruh adik tolong ambikkan gambar so hasilnya post gambar candid ja lah... :3
.

Mama <3 *Liya tolak tepi! :P 

.


.

So sempena hari raya ni,Hana lanje muka sesuci lebaran hahahahah.Sorry mampu bagi separuh ja.Maklumlah,muka tak streka,hidung kemek,kening pudar,pipi tak semerah awek cendol! Siap dengan pakej jerawat join sekaki.Haaha kalau bagi full takut ada yang crack skrin laptop! :P :P :P 
.
.
Hereby,Hana akhiri entry ini dengan ucapan Selamat... Hari... Ahad!! Yeahhh cuti raya dah nak expired!! And another yeahh sebab Homework tak siap lagi!! :P :P :P K.bye! >_<


Tuesday, 28 May 2019

I've passed another level






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Be Strong Like a Cactus

Hola!!
.
Salam Ramadan dari pemilik blog pink besawang ni.=3
.
Alhamdulillah I've just passed another level and kinda officially entered Semester 3.Huh!!! What a relief!! T^T
.
Sumpah seksa masuk form 6 ni! Tapi tu lah,tak elok mengeluh! *but... since I just get a chance to express so let me nagging for satisfaction.Huh!
.
So sem 2 ni Hana ada kerja kursus Pengajian Am,Sejarah dan Sastera( on going) And definitely I had done for those 2 first subject that I mentioned.Alhamdullillah... also I got Viva for both course work and I had through it as well! Oh ya~ should I share with you the BTS for both Viva?.Hahha Comment down below k?! *:P Plus,for my favourite subject which is sport science, I had done some extreme amali like Bleep Test,Bangkit Tubi pelbagai Tahap,Ukur lipatan kulit, and Naik turun bangku.Yang ni pun boleh tahan unforeseen jugak BTS dia.Hohoho >_<
.

Apa yang Hana belajar dari Sem 2 ni, janganlah expect sesuatu tu mudah no matter how easy it sounds like and how confident you think it'll goes well.At the same time, element gangster tu mesti utuh dalam diri.Or else you tend to give up easily.(*Bunyik macam takleh move on dengan paper Sem2 ja hahahah) hashtag KMK killer,Sport Science triple kill,Sejarah Super killer! hmm sib baik Pengajian Am tak killer :P 
.
So memandangkan di akhir Sem 2 ni Hana dah ada junior,dengan itu pesanan khidmat masyarakat buat junior2 yang baru masuk " Sebolehnya,janganlah simpan cita-cita nak repeat any subject untuk Sem 1 ni.Sebab Sem 2 azab dia kaw2 a.k.a susah nak score any subject even subject BM and KMK sekali pun." Oh ya, sembang pasal subjek KMK,ni akak nak bagi warning! "Kalau tak ada basic KMK masa form 5 and diri tu memang liat nak membaca dan menghafal,kena fikir banyak kali dulu kot sebelum merelakan diri ambik subjek KMK " Bukan apa,subjek KMK ni bukanlah jalan selamat untuk kita lari dari subjek BM yang kononnya jauh lebih susah tu.Sebab macam yang saya dah hadap untuk previous Sem,kalau tak follow skema,jawapan awak yang berperenggan-perenggan tu takkan dilayan.Sebab ini bukan karangan yang boleh guna ilham dari kepala hangguk kita sendiri.Ini KMK,jawapan anda kena memenuhi citara subjek itu sendiri.Hana cakap berdasarkan pengalaman Hana ambik KMK even tak ada basic.Hana bukan tak membaca.Bukan jugak tak mengahafal.Jawapan exam Hana tu sampai mintak extra kertas gara2 tak cukup ruang dah nak tulis.Satu soalan pun Hana tak tinggal.Tapi sekali keluar result dapat B sahaaja.Huhuhuh bunyik memang lah macam orang tak bersyukur.Tapi subjek KMK tu target Hana untuk naikkan pointer.Tapi tu lah,cara jawap yang tak betul.... Sebab tu Hana cakap,KMK bukan jalan mudah untuk kita lari dari kesukaran subjek BM.Otherwise,inshaallah kita boleh score subjek BM compare than KMK since we have that basic since primary school or even kindergarten.(Apa-apa pun,result Sem 1 Hana capai 3 jugak walaupun nyawa-nyawa ikan! hahahaha nak jugak inform! :P)
.
Ok lah,bulan puasa tak elok buang masa.Banyak lagi task nak kena pikir! Buat kuih raya lah,kemas bilik lah! hmmm nak carik Laila lagi?! hewhew.Plus,sekarang ni nak kena fokus MUET yang lagi tinggal beberapa minggu ja.At the same time kena berkenalan dengan Sem 3 yang baru sahaja bermula.Dengan itu,Hana akhiri entry ini dengan tagline slurpee crank 'So yah!' :P

Friday, 1 February 2019

Happy 19 years of fighting


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!
.
.
Alhamdulillah,2 days ago,at the date of 30 January I have reached another level of life,in the last year as a teenager.Alhamdulillah  for the 19 years chances of fighting.
.
Yeayyy!! Next year dah tak teenage lagi!! :P hohohoho
.
.
I did not expect anything on that day.*Since all in my head was... course work! course work! course work!!! :P

.
But,I don't understand why... luck and miracle was on my side most of the day.Without even have to shout out to everyone telling that it's my birthday!,I'v got some whises in the morning from someone I don't even expect.What a miracle that someone I don't usually talk to remember my birthday and willing to treat me like we're close enough to be called "BFF" Woahhhh!! and the other lucky moment happened at MUET class.Before the class was started,teacher asked " Is today,anyone's birthday?!"
>_< hehehe I was not daring enough to admit it was my speacial day.But,as my expectations,the kind hearted person that wished me at the very morning was kindly telling the teacher that it's my birthday.And what happened after that was saving me from get any punishment,humiliated and stress out throughout the class because teacher was gonna do some kinda Quiz game that inflict serious punishment if you failed the quiz.Haahahaha >_< I've saved from it and luckily being teacher's assistant at the front of the class. *while my classmates being stress praying I'm not gonna pick their name in the box (quiz procedure)
.
.
And... huh after the class ended,I was afraid that I'm gonna get scolded for drawing some of my classmate name for the quiz purpose.Hahaha >_< insted,they know it's my birthday,so the 'Happy Birthday' wish constantly given to me without I even expect.Heeeeeeeeeeeee >_< how lucky to be surrounded with those kind hearted person.... heheh and the blessing wasn't just ended there.At the evening,which is club meetings and association I have elected as deputy chairman of the club that I join.
Huhuh T^T I'm touched,because it was my birthday and they willing to vote for me as the present.:') :') :') It was just sooo crazy to be believed.What kindness do,I really gave to them till they treat me that well.
.
.
and,today at the date of 1 February,I've got a present from teacher at the morning assembly which surprise me lot! :D And.... I thought it was done there! But.... hahhahaha I've got another surprise from my 'KOPOP members' which blew my mind why they don't seem to care about my 'birthday' and don't even saying any wish like my other not so close friend did.Heheheh they really Got Me! :P thanks for the surprise,Dura,Jun,Siti,Niza,Farah,Mimi,Wanje,Zuzui and tira. <3 I feel appreciated and loved so much for the 3 days constantly... <3 <3 <3


Sorry for been losing... (for those who care :P :P) heheh But this semester is soooooo important yet hard one for me.So,it seems like I should to be apart of any any! distraction which disturbing my accordingly focus time >_<  well,I only have one shot! and I don't wanna miss the target :P heheh ^^ Btw,I have replied some of the comments that I left a long time ago hahaha :P so,hopefully there's no debt anymore keh? >_< So yahh! I'm done here.Thank you for been supporting or just support or just visit and don't mind to come here again hahaha... anyhow I appreciate every each of view that you give <3 <3 <3 Till, then :) - Hana Chie dak Gangster yang bertauliahh :P



Friday, 28 December 2018

What a long journey!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Tau-tau ja dah nak habis 2018.Phew! What a long journey! ^^
.
Banyak yang Hana lalui dalam tahun ni... Tahun roller coasters bagi Hana,tahun di mana Hana dipatahduakan oleh Mr.SPM dan menyambung percintaan dengan Mr.STPM.
.
I've been through alot! Knowing lots of new people and step into a brand new level of life.





Awal tahun ni,Hana start jadi blogger active.Hana kenal banyak rakan blogger awesome,join many segments and win some of it! Alhamdulillah! It such a good experience being a blogger.
.
Menang segment kak Nurul,kak Ana,Kak Ema lubuk Seni,Kak Siqah,kak Razanah Anis,dapat hadiah penghargaan dari kak Anies... alhamdulillah for those unexpected rezeki! :') But honestly hadiah paling bernilai as a blogger is when you manage to find those good people who are always willing to visit,read and comments on your blog! ^^ So yah! Shout out to those nice blogger " Kak Ana,Kak Fatin,Kak Farah,Kak Zarini,Kak Sha,Cik Yan,Izzati,Kak Atiey Zieya,Kak Azah,kak Ray,kak Anies,Anak Danesor,Kak Razanah,Kak FJ and many others yang pernah singgah dan komen dekat entri blog Hana " Thank youuuuuu everyone!!! :')
.
But since Hana masuk form 6,Hana makin jarang bukak blog! :) heheh sudah semestinya sis busy layan karenah Mr.STPM  :P bukan saja-saja abaikan blog ni.But that's alright! ^^ when you truly have passion on it,you will definitely keep on coming back to it anytime you want to! :D So yah! Here I am again.Typing! Expressing and storytelling! ^^
.
Tahun ni jugak! Allah makbulkan doa Hana yang dah lama tergantung.Aliya Zulaikha.Dia adalah salah satu daripada doa Hana yang Allah makbulkan :') Alhamdulillah,Liya dah nak dekat setahun,dah reti berjalan,membebel "bujibujibuji" "mamamama" " bababbababa" dan nak tumbuh gigi.Tak sabar rasanya nak tunggu rambut Liya panjang sikit! Bolehlah Kak Chie dia ni asah bakat jadi hair designer :P










.
Melangkah ke alam form 6,Hana kenal dengan ramai manusia-manusia yang baik lagi masuk air " Wani,Dura,Zuzui,Jun,Farah,Zura,Tyra,Niza,Mimi.... and many others! " Among those,I'm grateful to know Wani.The one who never let me through everything alone! :'') And willing to accept me.



.
Dan biasalah resam kehidupan.Ada manis,ada jugak pahitnya! :') Dipatahduakan tu biasalah kan.... hahhahahaha >_< :'D :') :) T^T
.
Dan Hana belajar banyak benda sejak masuk form six.Hana belajar erti sabar,Hana belajar untuk gangsterkan diri,Hana belajar erti gigih! :') macam-macam lah.... Yang paling Hana akan hadam ialah betapa kita tak akan ada pilihan lain selain jadi kuat whenever dugaan hits our life.
.
Tahun ni jugak tahun di mana banyak conflict tercetus antara Hana dan Mr.Father.Konflik yang tak habis-habis! ^^ Tapi itu yang ajar Hana erti kehidupan.And I learn to be an understanding type of person! ^^
.
.
But alhamdulillah for everything! For those who choose to stay in my life,alhamdulillah.But you are always please to leave if you feel like nothing worth to be stay.Hana takkan paksa orang untuk stay dalam hidup Hana and through this difficult life together till the end.Sebab no matter what,they have their rights to control their life.So I will stand by myself and put Allah as my number one helper *Well,at the end of my life I only have me,myself,I,and Allah.^^
.
Ok that is it! Alhamdulillah,kita dah hampir ke garisan penamat untuk 2018.Whoooo! What a long journey right! Heheh :D So,Selamat Merangka Matlamat!!! Rangka elok-elok lepastu tampal kat otak guna gam gajah,biar melekat kukuh gituw! Hohoho :P
.
Thank you,next?!


Friday, 21 December 2018

#Offline






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Holla!
.
Hello pulis,ada budak malas nak update blog setelah menabur janji nak buat comeback hari tu.Hahaha :P kesian blog ni kena ting tong dengan Hana.>_< hari tu kemain cakap nak buat comeback! End up macam senduuuuuu ja overview kat dashboard tu.Hohoho >_<
.
Sorrylah,Hana baru lepas recovered dari demam T^T alhamdulillah... dah sihatpun :')
.
Well,setelah setahun tak dihinggap demam,finally! Finally! .... huaaaaaa T^T.
Sumpah seksa! Dengan sakit kepala,rasa nak pakinson ja 24 jam,senggugut lagi.Haish,actually this is my first time kena demam dengan ABC at the same time.You know how does it feel?! Huhuhhhu Hana hanya mampu cakap alhamdulillah... berkali-kali atas nikmat sakit yang tak terhingga tu.Mashaallah... sampai satu tahap kan.. Hana rasa macam... *ehhh!! Dah boleh dah ni kot buat wasiat* hahaha T^T rasa nak nazak pun ada.Terjerit sana! Terjerit sini! Kang tak memasal jiran sebelah tu ingat ada penderaan anak ke apa! :P
.
Btw sebelum sakit tu busy sangat ke sampai terlupa janji manis nak buat comeback? 
hewhewhewhew Bincangkan.
.
Adakah blog dah tak relevant dalam zaman media sosial lain tengah hangat lit-lit?! Ataupun Hana dah bosan jadi writer syok sendiri?! :P Honestly kadang-kadang Hana rasa blogging ni something yang memboringkan.Tapi tu kadang-kadang ja lah :P because blogging which is " sharing.... storytelling.... and express something through words are those things that I love to do "
.
Blog ni tempat Hana kaji diri Hana sendiri.:P you know... people change according time.So Hana dapat tengoklah sejauh mana level maturity Hana dari zaman Hana kekok nak menaip sampailah zaman Hana dah reti nak acah-acah motivator.*hmmmp walaupun hakikatnya syok sendiri ja lebih! :P*

Dan blog ni jugak tempat Hana express recent emotions Hana dan abadikan ia sebagai memory.Since dekat dunia blog ni banyaknya silent reader ja banding dengan makcik Bawang,so tak adalah sis rabak ditembak dengan komen pedas tak membina :P * acewahhhh sejak ambil subjek KMK ni dah reti nak berkias bagai! Hahaha :P alah sis pektis sikit ja! ;P belum tahap buang tebiat guna gaya bahasa inversi,metafora bagai :P
.
.

So yah! This is my passion ^^ You don't have to force a passion right?! :) Do whenever you want to!

Thursday, 29 November 2018

Bubyeee Sem 1



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hollaaa!!!
.
Alhamdulillah 100 kali sebab Hana dah bebas dari fasa pertama percintaan dengan Mr.STPM!! Weeeeeeeeeeee >_<
.
So how's Sem 1
.
.
Hmmm..... (*******) hentahlah sis,tengah fikir2 nak sediakan RM 200 gitu.... hahahhaha dak2 Form 6 mesti faham kan?!! :P
.
Well,besalah tu first time! *katanya :P*
Tapi anxiety Hana memang masih turn on tak sudah-sudah since last paper yesterday.=3 Mengenangkan soalan karangan PAM yang entah betul entah tidak formatnya.... jawapan KMK yang entah ada dalam skema ke tak.... sains sukan yang nampak macam kacang tapi jawapan Hana bagi ikut sedap goreng ja.Sejarah pulak takyah tanya! Bukak-bukak paper dah tepuk dahi! Haih  lah.... tak berbaloi eyebag kat bawah mata ni!! Hmmmm...... :')
.
Ok lah... Hana tak nak semakkan kepala hangguk ni fikir pasal Mr.STPM yang langsung tak memberi kerjasama tu :P  well,alhamdulillah sebab Hana tau Hana dah cuba! Hana dah struggle! Hana dah doa! So now Hana cuma tinggal tawakal level savage!!! Huh! Yakin ja! :P repeat tak repeat belakang citer! Janji Sem 2 nanti jangan ulang the same silly mistakes!!

Btw,since korang rindu nak baca bebelan tak boleh brain dari Hana,so tibalah masanya untuk Hana buat comeback! Oh yeah!!! Hahaha jangan ada yang rasa semak pulak eayah? >_< hehhe well,cuti sebulan beb! >_< 
.
.
Sekian.Thank you sudi baca :) :) :) Nah <3 sebijik! Simpanlah kalau sudi :P Heheh Btw tak ada sapa ke nak main cak cak dengan Hana kat ruang komen?!!! :P Ke nak tunggu Hana cak! cak! awak dulu?! >_<


Tuesday, 21 August 2018

Terkurung!!!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.
First of all,Hana nak ucapkan selamat berpuasa kepada korang-korang yang memanfaatkan hari ini untuk puasa Arafah!!! ^_^ Yeahhh esok raya!!! Hehe actually,cuti-cuti sebegini pun Hana still bizai layan karenah Mr.STPM.
Hahhaa adaaaa jaaaa menyebok ganggu masa free Hana T^T hohoho
.
But,for now,Hana nak manja2 dengan blog Hana yang dah mula bersawang ni hehe ^^ banyak benda yang Hana nak cerita kat korang tapi before this asyik bizaaaiiii tak ingat dunia jaaa >_< So one of it is... kisah hari khamis lepas iaitu pada 16 Ogos.
.
Cerita dia cenni.Pagi-pagi tu,habis ja perhimpunan... Hana pergi tandas.Malangnya tandas tak ada air lah pulak! >_< but main purpose Hana nak gi tandas tu bukanlah atas dasar nak 'membuang'  instead nak usai tudung Hana yang tak berapa menepati piawaian tudung yang sepatutnya!!.hehhehe sebab pagi tu Hana bangun lambat dan tak sempat nak berlama-lamaan kat depan cermin.So hasil appearance Hana memang seriously boleh bikin bad mood satu hari. Hehehe macam mintak kaki jeee en minah ni :P :P :P Pang satu kali pun best jugak!! hahahah.
.
Sorry lah kalau buat korang rasa macam level gedik Hana ni dah tak boleh bawak bincang!! :P 
.
Berbalik kepada cerita,Hana pun bertapa lah kat dalam tandas semata-mata nak betulkan tudung... sesambil tengah buat aksi tiup-tiup tudung dengan mata yang  dijulingkan ke atas tu,Hana perasan ada beberapa orang pelajar masuk kat tandas tu.Seorang masuk bilik air sebeleh dan dua orang tengah tunggu kat ruangan tandas bahagian luar.Tengah betulkan tudung jugak kot kat depan cermin.And diaorang blah dulu sebelum sempat Hana keluar bersua muka dengan diaorang *hohoho gangster sangat ayat tu Hana! :P* Then guess what?!!!!
.
Sekeluarnya Hana dari jamban berkenaan,Hana tengok pintu utama tandas tu tertutup rapat.Ehh??! Apahal lak nak tutup-tutup ni! So Hana pun meluru lah kat pintu tu.Sekaliii.... ya Allah!!! Pesal diorang kunci ni?!!!! Ni kan awal pagi lagi?!!
.
But honestly mula-mula tu Hana tak ada lah penik mana.Hana punya riaksi dan emosi masih boleh dikawal dan agak tenang setenang air di lautan acewahh!! Hohoho.Sebabnya bila difikir secara rasional,Hana terkurung dalam tandas sekolah pada waktu pagi.Tandas tau! Bukannya stor ke apa.So kemungkinan untuk sesiapa pergi ke tandas itu amatlah tinggi.But... but... but.... bila Hana fikir balik.Tandas sekolah ada masaalah air dan semua pelajar sedia maklum tentang tu,lagi pulak,tandas tu tandas khas untuk pelajar form 6 sahaja which hanya digunakan oleh kuantiti pelajar yang sedikit.Tambah pulak masa tu adalah minggu exam.Pagi pulak tu! So pelajar-pelajar mestilah tengah fokus buat imbas semula untuk subjek paper pagi tu.Ya Allah!!! Memikirkan persoalan-persoalan tu buatkan jatung Hana rasa kelam kabut! Then mula lah Hana ketuk-ketuk pintu utama tandas tu sekuat hati.

Ketuk punya ketuk! Hampir lima minit tak ada respond pun dari sesiapa! Hana pun jeritlah macam orang hilang akal! " tolooooooooong!!! Toloooooong!!! " pun tak ada orang dengar! Seriously rasa macam nak nangis jaaa... Huhuhuhu kalau ikutkan memang tak tertampung dah air mata kat kelopak mata Hana masa tu,tapi boleh pulak Hana decided untuk tahan gara-gara nak selamatkan adunan bedak kat muka Hana dari disirami air mata.hahahah Bimbooooonyaa lah dak gangster ni :P 
.
.
Rasa-rasa macam dah bermenet Hana ketuk terajang pintu tandas tu tapi tak ada orang dengar pun! Ya Allah!! Mana semua warga sekolah ni?! Takkan tak ada orang lalu kawasan tu langsung! Kengkawan Hana?? Takkan tak sedar langsung yang Hana tak ada dalam kelas since habis perhimpunan tadi?!! Tengah dalam kekalutan tu baru pulak Hana sedar bunyi mesin rumput yang dari tadi lancang semacam.Ya Allahh!! Time-time cenni lah pak cik tukang kebun tu nak menebas rumput! Ya Allah... macam mana lah orang nak dengan S.O.S Hana ni!!! Mama!!!! Tolonggg!!! Huhuhu sis siap mempraktikan ilmu telepati bagai! Hahaha.
.
Setengah jam berlalu,Hana macam pasrah dah.Sebab kejap lagi nak exam! Soo mesti semua orang tengah ready dekat meja masing-masing dan tak terfikir langsung pun nak pegi tandas!!! Huhuhu nampak gayanya sampai ke waktu rehatlah Hana terpaksa bertapa dalam jamban tu! Huhuhu tu lah kau Hana! Mengada sangat nak pegi tandas waktu-waktu genting macam tu! Haihh Ni macam mana nak jawab paper ni?! T^T habis lah...
.
Apa-apa pun Hana still gunakan tenaga awal pagi Hana yang masih banyak bersisa tu walaupun tangan ni dah sakit tahap mashaalah tak boleh brain dah! Huhuhu sebaik tak roboh pintu kayu tu! Hahaha maklumlah masa penik macam tu terserlah habis ke'gangster'an Hana! Tak berbaki langsung pun! Hohohoho terajang! Tumbuk! Sepak! Semua jenis jurus Hana gunapakai :P
.
Alhamdulillah,berkat dari tidak putus asa Hana tu,suddenly I heard some voices from above which is obviously suara-suara classmate Hana.Sebab kelas Hana dengan tandas berdepan ja sebenarnya.Cuma kelas Hana tingkat dua.At the time Hana dengar macam diorang tengah penik berkejar ke bawah.But Hana tak rasa lega langsung sebab tak sure about it! So Hana keep on knocking dengan baki tenaga yang ada tu.And yah! Tak sampai seminit Hana dengar bunyik diorang bekerjar ke arah tandas untuk selamatkan Hana.
.
Fuh! Time tu Hana tak leh nak tahan langsung! Feeling like " Ya allah! Akhirnya dioarang sedar pun ketidakadaan Hana dalam kelas " then I finally cried dengan semahu-mahunya! Seriously dah tak kesah dah rupa sis ni macam kain buruk ke apa! Lajuuuu ja air mata mengalir memadamkan adunan bedak kat muka Hana hahahaha.
.
Masa diorang tolak pintu jamban tu... Hana terus terduduk.Hahaha entahlah! Apa ke lembek sangat budak Hana ni!! Cuba lah jadi besi sikit! Dah tu nangis kuat gila! Macam baby baru lahir!! Hahaha punyalah tak gangster!! Apa ni Hana?!!! Menjatuhkan martabat seorang brutel ja! Lepas tu acah tak larat nak berdiri sampai kena pimpin keluar dari tandas :P alahaiiii.... gediknyaaaaaaaaa.

.
Hahahaha memalukan betul lah! Kan ke dah viral satu institusi form 6 tu! Hashtag budak terkurung dalam tandas.Aduhai... sebaiklah kejadian berlaku hari khamis.So tempoh untuk viral tu jadi singkat ja! Since lepas hari jumaat tu cuti seminggu.Heheh tapi seriously terasa macam Insta famous pun ada bila viral selama dua hari tu.Kecam pun kecam! Malu pun malu! Mashaallah... yang tak boleh brain tu siap kena treat macam budak tadika! Hahaha Ya lah... kawan-kawan asyik bagi nasihat take care bagai kalau Hana nak ke mana-mana >_< Semua orang macam extra care gila dengan Hana :') entah lah nak rasa annoying ke terharu... hahhaha sis confuse! :P
.


Anyway! Selamat Menyambut Hari Raya Korban!!! :D  Kepada yang Puasa Arafah tu keep on fighting!!! ^_^ Bye!! Jumpa di lain entri,Inshaallah...

Monday, 11 June 2018

Poyo


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.
Alhamdulillah,sekarang ni tengah cuti sekolah!!! Yeahh... so maksudnya boleh lah Hana nak bermaja-manjaan dengan blog ni pada masa lapang en?!  :P hhaaha Mr.STPM jangan jeles pulak!! >_<
.
Ok,so bersempena itu,Hana rasa macam nak buat sesi luahan dekat blog ni lah.:') Hahaha macam bermasaalah betul bunyiknya tu :P 
.
So without further ado,jomlah kita mulakan sesi membawang dengan secukup rencahnya...
Tau tak,since Hana jadi student form six ni Hana ada alami sebuah perasaan tak selesa dengan someone.T^T sumpahh! Tak selesa :'( cerita dia cenni,ada seorang student upper six which is senior Hana,dia suka pandang Hana semacam.Tak kesah lah di mana-mana pun,kat bilik seminar ke,kat bus stop ke,kat mana-mana pun,we tend to meet each other.And yang buatkan Hana rasa geli geliman dan tak selesa ialah manusia berkenaan tu ialah seorang lelaki introvert.You know,such a shy and silent type of person! Muka dia sebijik muka Raja Atiqullah dalam cerita Nur TV3.Cuma bezanya dia ni versi tak ada misai lah.Hahah ekceli Hana tak layan drama tu pun! >_< kenal pelakon tu sebab sup bunjut viral tu ja :P

Ok sambung...
.
Jahat sangat ke Hana nak gelarkan dia Poyo?! But seriously sorry memang layak pun dia dapat gelaran poyo! Mana taknya! Dah lah muka ketat macam pakai skru a.k.a tak reti senyum! Lepas tu tak reti nak express riak muka a.k.a macam tak ada perasaan! Mashaallah!!! Rimas lah bila kena tenung dengan spesis macam tu.T^T
.
Dari gaya-gaya dia tu,Hana boleh confirm yang dia sebenarnya syok kat Hana.:P hahaha bukan nak perasan ke apa,but korang tau sendiri lah introvert ni akan jadi contra bila berdepan dengan orang yang dia suka.But adakah Hana akan rasa happy or excited bila alami sign yang someone suka kat Hana?! Eishh!! Of course lah No! :'( Tak ada maknanya nak feeling2 sambil dengar lagu Sandra 'hey kau' tu.T^T Tak selesa tau tak?! :'(
.
Bayangkan lah betapa dilemanya Hana nak berhadapan dengan kepoyohan dia masa skodeng Hana kat bilik seminar every single morning?! Nak kena tabah sorok muka masa dia lalu lalang depan kelas Hana?! Nak kena tahan diri dari tergangster tanpa sengaja masa dia buat show bina badan depan Hana masa duduk kat bus stop sekolah?! Ya Allah!!! Poyo level langit ketujuh betul lah! Kalau ikutkan hati,memang dah lama nak hadiahkan penyepak sulung ni kat dia.T^T huh! Kalau ikutkan hati lah.... tapi tak apa sis tak nak membunuh bulan-bulan puasa ni. :P Amboi marah sangat tu! Hahaha korang janganlah pakinson! :P hiperbola ja tu >_< hehehe tapi seriously memang marah tahap tak boleh brain! :') Rasa-rasa macam nak bawa machine gun pergi sekolah hari-hari hahah :P confirm dia tak berani nak tunjukkan kepoyohan dia depan Hana lagi.
.
HAHAHA mesti ada yang dah tarik tong sampah masa baca luahan Hana ni kan? kan? :P ya lah,geli kot!! T^T kalau jadi kat korang pun,mesti akan rasa macam "hidup ni dah tak selamat" hahaha T^T T^T T^T 
.
Btw,Hana rasa sangat lega sebab dapat buat sesi luahan perasaan dekat ruangan tak berperasaan ni.Heeee :D kalau cerita dengan family member or kawan mesti kena bahan punya!! :') ya lah,bukan senang gangster tak bertauliah macam Hana ni nak kena minat :P Hahaha so yah! Tu ja yang Hana larat nak taip.^^ Hashtag komen yang murni-murni ja tau~ hashtag ehh?! Tibeeer! :P K.bye! Selamat mencari Layla. ^^ Layla apa? Laylatul qadar <3 aciiiaaa~

Friday, 4 May 2018

New Life as a Pra-U student



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Menjadi student pra-u bermaksud Hello " unendless duty " Bubyee!! " Laziness " hohoho T^T sila lah brain :P
.
Misi Hana sekarang bukan lagi nak pikat hati Mr.SPM tapi nak goda Mr.STPM habis-habisan hahah! :P sebab inilah peluang terakhir Hana untuk melayakkan diri ke Universiti ^^.Bila lagi nak pulun kaw-kaw kan? hehe sis tak sanggup nak repeat :P So yah! Setahun setengah bukan lama pun.Tik tok tik tok! ehhh?? Dah graduate Form 6..Hehe =3
.
Minggu ini bermula dari hari rabu lepas adalah hari pertemuan rasmi Hana dengan Mr.STPM.So sepanjang 3 hari taklimat,apa yang Hana difahamkan ialah,masuk form 6 shortcut terbaik untuk layak ke Universiti.:3 Bukan nak kempen ke apa.Just nak share pengetahuan yang Hana dapat ja.^^ Kalau korang pilih Diploma korang terpaksa bertungkus lumus selama 3 tahun baru boleh berurusan dengan degree.Kalau masuk Matrik pulak,tenaga korang akan dikerah dengan sekerah-kerahnya macam ala-ala Universiti.Tapi kalau masuk form 6,masa pengajian adalah sangat singkat at the same time jimat kos.And surprisingly,Mr.STPM ni rupa-rupanya pilihan utama dalam saringan untuk masuk Universiti sebelum merujuk kepada channel yang lain tu.Even nak apply university luar negara pun,STPM akan diutamakan compare than Matrik or Diploma.
.
Hakikatnya memanglah sijil stpm kelihatan murah dari segi nak mendapatkan kerja.Tapi ianya sangatlah mahal kalau digunakan untuk sambung degree.^^ Itu yang cikgu Hana sampaikan lah.Hana saja nak retweet sepicing ilmu yang Hana dapat tu ja :3 
.
So yah! Target terbaru Hana adalah nak capai 4 flat.>_< Amboi!! agak-agak layak tak?! :3 *dah buat mesyuarat dengan kepala hangguk ni tadi,tapi dia kata layak tak layak kalau dah tekad tu tinggi kau paksa ja diri tu bagi layak!!* hahah thanks for the cooperation dear kepala hangguk! :P 
.
Jadi minggu depan Hana dah busy dengan orientasi sebagai persediaan untuk bermesra alam dengan Mr.STPM.Huhuh serious say,baru tiga hari jadi hakak form 6 dah rasa lemau semacam.Maklumlah dah telebih bertapa kat rumah en? so hadap ja lah kesengsaraan nak bangun awal sebelum subuh,malam-malam sibuk stresskan diri nak match-kan baju bagai haha.Oh ya! Kitaorang tak pakai uniform sekolah tau.hehe nama ja form 6 tapi sebenarnya kitaorang punya cara pemakaian dah ala-ala kolej.Isnin pakai baju formal,selasa baju sukan khas,rabu baju uniform kokorikulum,khamis baju korporat atau batik then Jumaat pakai baju formal semula.Yang paling best tu,handphone boleh bawak weh!!!! hahaha :P sis terharu tambah jakun sekejap :') Selama ni,kemain ketat lagi peraturan sekolah yang nak kena hadap.Now on,laptop pun boleh sumbat masuk beg dah! Tak adanya lagi nak main sorok-sorok dengan makcik tukang sapu ke mak cik kanten ke haha :3 Then tak lah sis diserang penyakit gabra bila tetiba kena balik awal or ada kelas tambahan and so on.Kan? ^^ So apa yang boleh Hana simpulkan ialah,Best giler masuk form 6!!! 
.
Sekian.^^ btw,korang pun mesti ada komitmen sendiri kan? kan?! So,chaiyok! chaiyok! <3 



Monday, 23 April 2018

Afraid of changing~





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Dari kiri = Biby bakal ustazah yang mudah terhibur at the same time cepat touching,Misha kpoper tegar a.k.a pendengar setia yang friendly gila-gila!,Fatin a.k.a Miss World Arabic Fighters merangkap Princess kuat makan,Hana a.k.a Chie si Bimbo berhati Gangster yang suka ajet-ajet bagus!,Tira si pencetus gelak tawa dengan level setengah tiang tahap kaw-kaw,Udin si wajah jambu merangkap satu-satunya kumbang dalam group Arabic fighter! ~ Surprisingly setahun selepas itu,group kitaorang berkembang dengan kehadiran Sherry yang suka bercakap ala-ala Dato' Fadzilah Kamsah,Juna yang masuk air dan pakar mengenai kisah-kisah orang gila di mana-mana pelosok dunia dan Dura si gadis Complex tapi baik hati.

Honestly say,they are those person that I yearn the most right now,yesterday and maybe tomorrow.:') They know my tears,they know my weakness,they know how to cheer me up... and most importantly they are always beside.



Sambung study nanti semuanya takkan sama lagi.
.
Bila dah biasa sekaki mesti lain gila rasanya bila dah berpecah.:')
.
It's not about ' Siapa tinggalkan siapa? ' but it's all about dare to risk it all by grab all those chances ahead!
.
Diaorang semua rata-rata nak sambung study kat Nilam Puri kelantan.While me,staying here at my comfort zone.
.
Maaflah... Hana ja kot yang emo lebih-lebih... :') sebab Hana afraid of changing!
.
Pasti akan jadi kekok bila diaorang tak ada nanti... ya lah,kita dah terbiasa semsama.Pergi bilik study semsama,pergi toilet semsama,berarak ke padang seiring dan sejalan,bergerak ke library secara berjemaah,tak ketinggalan ke tapak perhimpunan pun manja nak semsama jugak! Hehe and best part of 'semsama' are masa redah hujan... kena kejar dengan anjing... membawang bawah pokok mangga,bermesyurat agung di surau,scene betulkan tudung lepas solat... T^T huaaaaaa!!! *Siapa potong bawang ni?!! Hohoho 
.
Hana tak suka bendaalah rindu-rindu ni... Menciii ahhh! T^T sekarang pun dah rasa pedih! Apatah lagi nanti bila Hana sambung form 6 dekat sekolah yang sama then figure out yang diaorang tak ada dekat sebelah.T^T
.
.
Tapi apa nak buat kan?! ^^ resam hidup... Benda yang kita harapkan takkan berlaku,itu lah yang akan jadi.So,nak tak nak! Kita still kena hadap! :') Bukan sekarang,nanti-nanti pun benda ni akan berlaku jugak!
.
Sigh!


#SilaLahStayStrong! Haha :'D K'bye! nak sambung berhuhuh ~


Monday, 9 April 2018

Misi 07






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!


Cewahh! tajuk bukan main hipster lagi hohohoh.So apakah benda asingnya misi 07 dak Gangster ni? =3
.
Seperti biasa bila nak dekat bulan puasa ni,maka kaum-kaum hawa pun akan melangsaikan hutang-hutang ABC masa bulan puasa yang lalu.Hopefully korang faham sendiri lah ya heeeeee :D ( nota kaki: ABC - Allah Bagi Cuti )
.
Macam tahun-tahun lepas,niat nak bayar hutang awal tapi nak buat macam mana bila ABC special sampai tak ikut time.Plus,asal nak mulakan misi membayar hutang,situ lah dapat tajaan ais krim berkontena-kontena,situlah Mrs.Mom semangat nak masak special,situlah baru teringat stok coklat kat cabinet. :') *Kalau puasa nanti risiko kena seludup lah pulak!*.hahaha! Ya ampunnn,nampak sangat Mr.Iman tak cukup sado lagi ni! Baru kena uji sikit dah goyang! hadoi! kata gangster?! :P Huhuhu so ter'postpone lah misi 07 Hana.Sebab apa 07? Sebab memang lazimnya 7 ringgit hutang yang nak dibayar hahaha ^^ Tapi pernah jugak berlaku di mana Hana dikehendaki untuk membayar hutang secara double,gara-gara ABC special datang tak diundang ngam-ngam penghujung bulan puasa.:') Even awal bulan tu dah berkibar-kibar bendera Jepun.Hahahaha korang jangan triggered! >_< 
.
Hem! Hana selaku netizen bawang,nak tanya ni... korang dah bayar ke hutang ABC last year? Opkos lah sudah kan? Heheh =3 Hana dengan Mrs.Mom start bayar ansur-ansur minggu ini.Inshaallah nak consistent biar habis terus tanpa baki se'sen pun.Sekali harung gitu! 
.
Apa-apa pun semoga kita semua terlepas dari beban-beban hutang duniawi.Tak kesahlah dari segi apa pun.... sebab hutang ni mengancam sikit hukumannya dekat sana nanti.T^T 
.
Sekian ^_^ Selamat Membayar Hutang!!! heeeeeeeeeeeeeee :D 


Monday, 2 April 2018

Next Step!








بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Alhamdulillah untuk nafas pada hari ini.Hidup lagi budak brutel ni dan still boleh mencoret luahan hati dekat diary ala-ala bimbo ni.Heheh :3 Ya lah... dua hari tak update entry baru... (kot-kot lah dah k.o kan??) Hohoho hashtag deep!
.
Memandangkan result Hana tak layak untuk masuk IPG.Hana dengan setekat hati tanpa perlu koner kiri koner kanan memilih form 6 sebagai jalan pintas untuk ke Universiti.
.
Memang itu yang Hana rancang selama ini.Tak layak IPG then masuk form 6.Heheh since Hana malas nak menyemakkan kepala hangguk ni fikir pasal UPU yang Hana tak boleh brain langsung tu.:') Seriously Hana tak nampak benda lain selain dua tu.Hana just nak cepat-cepat masuk U.Tanpa perlu bebankan parents Hana dengan yuran mahal-mahal bila ambil diploma kat kolej-kolej swasta.
.
Orang mungkin akan cakap yang Hana ni tak boleh keluar dari kotak! Result tak tip top lah! Form 6 untuk golongan level katun-katun lah :') Tak apa... sebaiklah gua brutel.Kalau tak aihhh! Confirm dah nangis macam kain buruk huhuhu T^T Btw,sebagai pencerahan,nanti Hana explain dengan secukup rencahnya tentang faktor-faktor Hana pilih Mr.STPM ok?! :3 Inshaallah cukup rencah... Garam,kari,aji no moto dengan makcik-makcik bawang sekali kisar masuk blender.Then masa tu mula lah korang takleh nak brain? huahuahua >_<.Hopefully netizen bawang tak makan cili bebanyak sangat masa dinner tadi heeeee :D (Tak faham? Then hashtag deep ja lah hohohoh)

Bubyee!! See ya again inshaallah.^_^ Jangan lupa jalan nak ke sini pulak heheh.Dah gi sambung tengok TACS kat astro Ria :3 


Monday, 26 March 2018

Aliya Zulaikha Take Over!



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 







Holla!

Hye kengkawan! ^_^ Saya Aliya Zulaikha.Adik kepada budak brutel a.k.a Author blog ni.Disebabkan kak Chie saya dah kehilangan suku dari sel-sel otak yang menjana idea,maka saya selaku assistant dia telah diarahkan untuk mencoret apa-apa sahaja di blog ini.

Btw guys! Cun tak saya dalam gambar tu.Ala-ala Princess Aurora Sleeping Beauty kan? Kan? Itu gambar yang kak Chie saya snap masa umur saya 1 bulan.Now on umur saya dah mencecah 2 bulan.Alhamdulillah... Tak dinafikan yang saya ni setaraf anak Dato Siti.Hehe :3 *nak muntah?! Eleh jeles ah tu! Hmpp! >_<
.
Entahlah fenomena apa yang melanda,sampai berat saya sekarang dah mencecah 6 kg.huhuh mula-mula tu adalah sikiť rasa insecure bila kak Chie saya atau nama glamour dia Hana asyik gelar saya baldi bernyawa.Sampai hati dia kan? Dah tu cakap muka saya ni empat segi macam kiub tumpat! Ish.. kejam.. kejam..
.
Yang paling saya tak leh nak brain tu,dia sehari tak cubit pipi saya sampai merah macam tak sah rukun fardhu dia.hmpp! Tak cukup pipi hidung pun dia nak tarik jugak! T^T tapi tak apa kengkawan... time tu jugak saya akan guna kuasa suara rock saya untuk meraung seselamba hati hahaha and then dia kena bebel dengan Mrs.Mom! Muahahaha padan muka! Ingat dia seorang ja yang gangster! Dia tak tau ke peribahasa di mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...  pendek kata saya memang tak sabar nak bergusti dengan kak Chie saya tu bila saya besar nanti :P
.
And saya malas jugak nak diet-diet ni since benefit dia saya dapat meranakan hidup kak Chie saya setiap kali Mrs.Mom arahkan dia untuk jaga saya.Muahaha sebab saya ni jenis yang tak suka diabai.Maka melara lah kak Chie saya yang tak besar mana tu setiap kali saya merengek minta didokong huahuaha! Tak pe kak chie.. ini namanya work out! Cukup 5 bulan umur saya memang ber'muscle lah akak jadinya.Hehe *peace yoo!
.
Itu sahaja perkara-perkara yang saya terdetik hati nak luah dengan kengkawan semua! Apa-apa pun saya tau kak Chie sayaaang saya sepenuh jiwa raga dia.Hehe cuma saya ja yang tak boleh decide lagi nak terima ke tak sayang dia tu.Hmm... ??? Hehe ok lah Liya cau dulu tau! Nak kumpul tenaga secukupnya.Biar badan makin sado.Hehe Esok-esok nak sambung membuli kak Chie kesayangan saya tu.

Sekian... hmm.. untuk membuktikan kengkawan kak Chie saya tu manusia,sila tinggalkan nota-nota manis kat kotak komen bawah ni ya! Heheh =3 Liya nak kira ja berapa ramai kawan kak Chie Liya tu >_<

Friday, 23 March 2018

Hadiah kak Ana dah sampai!!!





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!

Alhamdulillah,akhirnya sampai jugak hadiah GA dari blogger kesayangan kita " Kak Ana " heheh Thank you! Thank you! Thank you! ^_^ dalam sedih-sedih result tak capai target Allah kirmkan sedikit kebahagian dalam hati Hana even hadiah tu actually tak sampai pada Hana pun heheh.Apa Hana ni? Cakap berbelit... hohoho actually hadiah comel dari kak Ana tu Hana hadiahkan kepada someone special yang tengah belajar kat kelantan.Wuuuuuu!!! Siapa kah gerangan someone tu? :3 Heheh agak-agaklah kan... beg tu beg pompuan kot! Hahah someone yg kenkononnya special tu actually kakak Sulung Hana.
.
.

Hana saja nak bagi semangat kat dia supaya study hard! hehe lagipun dia dah banyak rasuah Hana dengan hadiah sebelum ni.Maka Hana dengan seikhlas hatinya *even rasa berat jugak sebenarnya haha* memberi hadiah kemenangan Hana kepada dia ^^ 

.
.

Jom! Jom! Sergah blog kak Ana yang awesome tu! ^^  Nahhh untuk kak Ana ~ <3 <3 <3 ^_^ ~ 
.
Cepat Klik ' Sini ' laju-laju. :D 


Wednesday, 21 March 2018

Kebangkitan Zombie






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hollaaa!!!

Alhamdulillah... setelah berhari-hari cuba untuk fully move on akhirnya Hana dah betul-betul redha dengan ketentuan Allah... ^_^ Ya! Bagi Hana itu perancangan Allah... sebab Hana dah usaha but can't make it! Tak apalah... Hana pun tak nak ungkit lagi pasal kisah percintaan dengan Mr.SPM... Hana dah move on!!! Mr.SPM masa lalu Hana... >_< Now On Nak focus for the next step! 
.
.
Penat dah menZombieKan diri selama berhari-hari.Bayangkan betapa sengetnya Hana dengan rambut kusut masai gara-gara tak ada mood nak syampu... .Jerawat pulak seselamba hati buat onar kat pelosok muka Hana yang tak berapa nak lawa ni.Huhuhu T^T Sekali tengok cermin.Wuishhh! mengucap panjang weh hahahah terpinjam kecomelan Cik Panda kat Zoo Negara tu. Berkilo-kilo eye bags kat bawah mata Hana  T^T Halamak! Macam mana nak pulih balik ni?! Nak kena pegi spa ke apa ni? >_< Huhuhu seksa sungguh penangan Mr.SPM.And  seriously luka tu masih ada bila mengenangkan wajah Mr.SPM yang tak berapa nak handsome masa bertentang mata dengan Hana hari Khamis lepas... T^T but it's ok! :') This is life Hana! Not a movie.... ^^ tak semestinya apa yang kita plan tu 100% akan jadi kenyataan kan? ^_^ Alah,umpama lagu The Climb tu " Sometimes we gotta have to lose "
.
.
Btw,Yeahhh!!! Roh budak senget dah meresap kembali dalam jiwa ini... Alhamdulillah... huhhh seminggu tak gelak dengan seikhlas-ikhlasnya.. akhirnya Hana dah boleh berkera-ok dengar lagu Barbie hahah! Lepas ni dah boleh join segment Kak Azah,dah boleh bergurau kaw-kaw dengan Mrs.Mom and yang paling penting dah tak perlu nak acah-acah depress sampai sanggup tak makan berhari-hari T^T Siyes Hana nyesal sebab Mrs.Mom lately masak kemain sedap lagi hahah kan dah terbayang menu-menu setaraf hotel 5 bintang yg Hana terlepas tu... huhuhu T^T  T^T  T^T
.
.
Sekian ^_^ btw korang dah zikir ke hari ni?! Heheh kalau dah,zikir lagi kasi kaw-kaw punya!! ^^ Bubyeee! Nantikan upcoming entry takleh brain dari Hana hahaha~ >_<


Monday, 19 March 2018

One day it will be over


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I've been through depression lately.. I never knew what is fake smile actually meant until I use it myself... I never get hurt more than this pain that I got from Mr.SPM.I've never been lonely before... I never got serious heartbreak before... But life is like a wheel... sometimes you're up and sometimes you fall. 

" It's ok Hana... you've done great! "  

" It's fine! You doing great! Don't worry! "  

" Buckle up Hana! It's in the past! "


All those words that I tell myself... can't even heal the pain.. the emptiness.... 
I've zikir,I've pray... I done everything but the pain is still there... My soul still get empty... :') I fought a lot! I had struggle so much! So I think I would get paid by my efforts... but now I realize that sometimes it didn't work!! ^^  But It's ok! I trust that Allah has a better plan for me! Just keeping the faith... 

.




If you think you've gone wrong! Then fix it! Take back your power!!!! :')
.
Please click the button then hayati! ^_^ Inshaallah you'll get what you lost.Till then :) 
.
.

P/S : I am sooo touched getting such a positive blogger fellow like you guys! I appreciate it so so much! ^^ thank you for willing to leave a comment in here especially at my previous last entry before.^^ You know what?... I feel lucky to know each of you... You guys put the spirit on me... :') ^^ Big Thanks!!! <3 <3 <3 



Saturday, 17 March 2018

Thank You To Allah





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Warning : Entri ini adalah luahan hati Hana.Sila jangan baca kalau awak jenis yang tak suka skodeng diari orang.Nanti menyampah... :( 


Alhamdulillah untuk result Hana walaupun tak setaraf Nik Nur Madhihah.Tak seOk result Pt3 Hana.Dan jauh beza dengan result Trial T^T Tapi Alhamdulillah... Allah lahirkan perasaan redha yang agak kuat dalam jiwa Hana pada detik ini.Even kelmarin rasa macam dah hilang separuh jiwa... :'( Tak apalah tak mencapai target pun... tak apalah tak seperti yang Hana idamkan pun ^^ at least Hana dah usaha... Bukan tak cuba... :( Orang tak tau betapa struggle-nya Hana untuk setiap subjek yang Hana target tu... Diorang cuma tahu pengakhiran usaha Hana tu ja.;( Hana kecewa gila dengan some subjek yang Hana letak usaha bagai nak rak tapi tergelincir pegi B+.Yang peliknya subjek-subjek yang tak target tu yang score.Yang target gila-gila tu tak kesampaian.Ya Allah... Hana tak cukup brutel untuk hadap ujian ini... T^T Entahlah kenapa since kelmarin rasa kosong sangat dalam diri ni.Hana dah kecewakan parents Hana!! T^T Hana dapat 3 A sahaja...Alhamdulillah lah tu kan? :') just kena kuat untuk terima itu lah hasil usaha Hana... Arabic tak capai A,Pqs B+ ja even itu lah subjek paling Hana favourite gila-gila T^T English pulak tak seindah trial. :( Gara-gara memikirkan di mana silapnya,Hana tak semena-mena kena demam since semalam... T^T seharian dah berkurung kat bilik... Hilang ke'gangster'an seorang Hana apabila diuji sebegini. (gediks kan?) Hm.. :(
.
.
Plus,Hana sedih tengok bff Hana 'Sherry' yang memang top student skolah tapi tak capai straight A.Hati Hana jadi luluh tengok muka dia yang tak happy kelmarin.T^T Makinlah Hana rasa kosong....  Tapi tak apa lah Sherry.Result awak tu dah cukup gempak dan layak untuk ke UIA.Jangan sedih-sedih tau! *nota kaki untuk Sherry yang tak sure lagi baca blog ni ke tak* huhuh btw Tahniahhh kepada classmate semeja Hana Fiqah dan Rosniah yang dapat 8 A ^_^ Tahhniahhh korang!!! Just wanna shout that Hana is so so proud dapat geng dengan korang! Tahniahh jugak kepada batch 00 tak kesahlah apa result yang korang dapat! bersyukur dan happy'kan diri ja ok?! Hana tetap happy walaupun result Hana tak segempak classmate2 Hana yang lain.Mungkin sebab the power of gratitude and Redha Kot... ^^ Alhamdulillah untuk result Hana even tak seindah trial hari tu... 
.
.
Hopefully awak-awak yang tengah skodeng diari Hana ni tak compare result Hana dengan siapa-siapa :') Hana memang brutel tapi bab ni sensitif sikit! Memandangkan ayah Hana seorang guru jadi Hana rasa bersalah gila-gila dan pedih membayangkan macam mana dia nak bersoal jawab dengan kawan-kawan dia.:'( So bila orang compare,Hana akan rasa down yang teramat sangat amat! T^T Hana bukanlah spesis berhati tisu,but somehow... T^T tiba-tiba jadi spesis cepat terasa kalau bab ni... *sebab Hana struggle... but they don't seem to appreciate :') bukannya Hana gagal apa-apa subjek pun... :'(
.
.
.
Sekian ^_^ Jangan lupa bersyukur untuk nafas hari ini... Hopefully awak dah Al-kahfi lah ya! ^^ And Keep stepping batch 00!!! It's in the past so never look back ok?! :) 


Sunday, 4 March 2018

Alhamdulillah!



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!

Alhamdulillah... hari ini Allah bagi rezeki kat Hana... ^^ hehe dah lama tersesat akhirnya sampai jugak kat Hana.Apa yg sesat? Hahah cik Rezeki tu lah >_< heee  apa-apa pun rezeki tak pernah salah alamat... cuma kadang-kadang sesat lupa mana alamat Hana :3 hahah gurau ja! Hashtag jangan kecam hehehe ^^

So apa-apa pun Thank you kak Ana sebab anjurkan sebuah GA yang memberi tuah kepada Hana.Alhamdulillah.. akhirnya bejodoh dengan Mr.Random Generator tu! Even till now pun rasa macam " someone tolong sepak muka Hana ni jap! " hahha ya lah kot-kot lah Hana tengah mimpi hohoho even time baca post Kak Ana tu pun hampir lima kali Hana gosok mata.Haha punyalah tak percaya.

Terima kash jugak kepada yang drop komen " good luck " " semoga menang " " semoga berjaya " dan ayat-ayat sokongan yang sama waktu dengannnya dekat entri Hana yg NI hehehe berkat doa kalian lah Hana ada luck kat GA ni hahaha! :3 tengkiu <3

Alhamdulillah... 100 kali ^^