Showing posts with label Diary Dak Gangster. Show all posts
Showing posts with label Diary Dak Gangster. Show all posts

Tuesday, 14 January 2020

Blog Mission 2020


Related image

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!
.
So Hana pilih tarikh hari ini sebagai entry pertama this year. Hahaha Ya Ampuuuun banyak betul dugaan nak post entry first tahun baru ni. Hahaha.Mula dengan komputer tak boleh on, bila dah boleh on, keyboard space lah pulak takleh tekan. Hahaha bila dah boleh tekan tu mood blogging lah pulak tenggelam di laut pasifik mana entah, so esok punya esok punya esok punya esok Wifi lah pulak tak boleh connect HAHA sehari dua jugaklah terputus hubungan dengan dunia maya. Haish Mashaallah... tau-tau ja dah 13 haribulan. Kehkehkeh dah. Move on!! 


Apa-apapun alhamdulillah... hidup lagi Hana di tahun 2020 ni :3 Huh! Siyes suka gila 'fresh start' vibe ni setiap kali menjelang new year. Sebab usually Hana akan lebih excited for life atas dorongan those new resolutions yang Hana dah set siap-siap.
.
As stated in the title, Hana specifically going to share about new year's resolutions for this blog.=3 So azam-azam tersebut ialah.... *jengjeng!!*


  • Bloglisted

Macam yang kita tahu banyak gila benefits once our blog tersenarai dalam bloglist blogger lain. So dalam usaha nak memajukan blog sendu ni, Hana akan cuba untuk tersenarai dalam bloglist awak-awak yang gempak lagi awesome back to the future best in the future awesome, A.W.E.S.O.M.E. hahahaha pengaruh 'Kampung People' tak habis lagi ni :P 

So salah satu caranya ialah join segments banyak-banyak! MUAHAHA so mana-mana segments yang tengah on going tu boleh roger-roger Hana ya ;) 



  • Reach a hundred entries a year

Memandangkan Hana tengah menganggur dengan bahagianya so Hana rasa inilah masanya untuk mula jadi blogger aktif.


Ngee walaupun hakikatnya resolution ni lah yang paling takleh caya punya! Hehehe But no worries. Hana akan draft banyak-banyak content unbrainable untuk disajikan every months.MUAHAHA sila nantikan :P (JanganCaye,JanganCaye,JanganCaye)


  • Bloglist update

In this case,Hana decide untuk refresh bloglist berhabuk Hana tu. Hehehe siyes dah berzaman tak update. So Hana dah pilih blog-blog yang Hana betul-betul favorite ja sebagai senarai baru bloglist. Heheheh kejam bukan?!! :P :P :P



Plus Hana tengah fikir-fikir nak buat segment pencarian bloglist. So stay tune guys!! :P hahahah *yang ni pun korang jangan caye! 


  • Renew blog design


Macam yang korang nampak, Hana dah customize sikit-sikit environment blog ni. So ok tak? (yaa tau korang tak kesahpun tapi sila iyakan ja lah sebab syok sendiri itu sakit :P) hahaha 


  • Matangkan content blog


Lastly, Hana akan cuba matangkan diri dalam dunia blogging ni. Mula dari content sampailah ke gaya penulisan. Hahaha siyes baru sedar betapa childish-nya content blog Hana sebelum ni. Bila godek-godek balik entry lama terus rasa-rasa macam nak hempuk diri sendiri kat dinding. Siyes!! Mampus teruspun takpa. KAHKAHKAH sungguh tak sangka betapa sebelum ni blog Hana dipenuhi dengan elemen gediks, bimbo, attention seeker, poyo dan seangkatannya. Hahaha Dasar betul!! Small-small don't want to die. Big-big trouble people :P :P :P




Sekian. Gamsahamnida for your visit.^_^ Kalau sudi sedekah lah komen sekali ya... ngeh,ngeh,ngeh ;)


Monday, 30 December 2019

Memories bring back you

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Either my eyes blink so fast,or time really flies this fast. Like... baru hari tu kot Hana post entry pasal ringkasan diary of 2018. Tau tau ja 2019 dah nak sampai ke tarikh akhir. Allah... ni betul-betul vibe akhir zaman... :')
.
Hmmm...
.
So tahun 2019 merupakan tahun yang sangat sangat strange untuk Hana. Tahun last Hana as a teenager, tahun last Hana bergelar budak sekolah, tahun banyak kena marah dengan cikgu, tahun banyak gaduh dengan Mrs.Mom, tahun banyak terjebak with unexpected people, tahun dipenuhi dengan gejala fake hope.... Tahun dipatahduakan oleh crush?!! kekekeke >_< dah boleh menangis tepi bucu katil kot?! :')
.


Antara memory yang paling Hana suka untuk tahun 2019 ni ialah memory masa buat amali Sains Sukan. I actually enjoy those amali since Sem 1 sampailah Sem 3 punya last amali. Siyes! Tak ada penyesalan bagi Hana untuk subjek SS ni. Hahahhaa walaupun adalah dua tiga kali injured masa amali tu but still I enjoy it much!! Dan pengalaman incident yang menimpa Hana during amali tu yang mengajar Hana macam-macam lessons while at the same time create unforgettable memories with those important favorite person<3





My second most favorite memory created during our annual dinner. Ahhhh!!! Siyes unforgettable!! Masa ni lahh kitaorang rasa bebas sebagai remaja di akhir usia. Hahahaha. Lagi-lagi bila Hana dapat roommate hotel masuk air. Paling tak boleh lupa moment berdandan last minutes sebelum pergi event. Waktu tu lah berebut cermin, stokin hilang, tudung tak gosok lagi, fake eyelashes hilang sebelah, member bilik lain datang melawat ahahhaha winduu gila :P Lepas tu kan, paling best masa giliran class Hana buat persembahan khas malam tu. Kitaorang nyanyi lagu "Sampai tutup usia" hehehe persembahan spontan ja sebab last minutes punya planning. But it became memorable dan touching bila kitaorang on flash lampu phone masing-masing masa nyanyi dalam keadaan lampu-lampu utama kat dewan dinner tu dimatikan. Kena pulak dengan lagu sedih. Siyes touching!! Hahahah dalam malap-malap tu sempat jugak sis kesat air mata :P






Thirdly ialah memory masa convocation <3 Majlis graduasi kitaorang dijalankan pada hari khamis iaitu 2 hari sebelum annual dinner. Alhamdulillah!! Everything was smoothly going as planned walaupun dijalankan dengan sangat sederhana. Hehehe >_<  Rasanya masa graduasi tulah kali pertama kitaorang dibenarkan bermakeup kat skolah.


Hahahah you have no idea macam mana Hana boleh jadi kreatif guna sebatang lip balm sebagai pemerah pipi dan eye shadow hahahahaha sib baiklah tak terjadi awek cendol heheheh :P Dan sebabkan tak menonjol lah Hana kena paksa oleh member pakai lipstick. Heheh jenuh jugak sis lari, last2 tempek jugaklah lipstick kat bibir sebelum naik pentas hohohoho






Rasanya banyak lagi moments 2019 nak diabadikan kat blog ni. Belum cerita Behind the scenes Viva, proses Hana siapkan assignment,temu bual orang,terkejar sana tekejar sini semata-mata nak dapatkan full mark, alih-alih hasil susah payah kena plagiat oleh member. Hahahah siyes my 2019 really loaded with memories. Tapi tu lah, tak larat pulak nak cerita panjang-panjang :P So kita share gambar  bersertakan caption ja lah.




The KOPOP a.k.a Gang Otak Berbulu >_< created by Wanje

Gambar ni diambil semasa Birthday Prank Hana iaitu delayed dua hari selepas tarikh yang sepatutnya. Hehehehe tu yang buatkan prank menjadi :P sebab Hana mati-mati dah move on tak kesah diaorang lupa Birthday Hana. Hahaha :') thanks to Mastermind yang pakai tudung biru kat depan tu  :P yang kena prank pulak dah macam semut dah kat belakang sekali tu hah! >_<





And this is the first picture of my whole classmate <3 It was took before kitaorang gerak pergi dewan untuk majlis persaraan pengetua. Sumpah bahagia jadi classmate diaorang selama setahun setengah ni! Mana taknya masing-masing ada karakter tersendiri, lagi-lagi yang pakai baju hitam kat depan sekali tu ha! Sehari tak ada dia, terus hilang ilham nak buat punch line.=P Haihhhhh siyes rindu!






Yang ni pulak masa sesi interview responden untuk dapatkan bahan assignment. Heheh maaflah tudung Hana lagi depan dari masa depan Hana. Hahaha... keh keh keh InshaAllah next year sis belajar kebelakangkan tudung =P





Annual sports! ^^ Hana bertugas sebagai hakim lempar cakra. Definitely my first and last experience =P




Lastly, terima kasih kepada orang-orang yang wujud dalam memory 2019 Hana. Especially to my form 6 comrades, lecturers and the other warga sekolah. Kita dah banyak lalui up and down sama-sama. And for that, love you sampai tutup usia!!! <3 <3 <3



p/s : Sorrylah gambar-gambar semua kabur takleh blah hahahahah


To my dear blogger fellow, visitor, silent reader or even haters muahahhaa sis selalu feeling2 ada haters >_< keh keh keh, Hana ucapkan Happy New Year!! Alhamdulillah untuk journey yang masih berterusan ini. Jumpa next year Inshaallah...;)

Monday, 9 December 2019

Next




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!

So macam mana cuti? Best tak?!

.


Hehehe best lah apa pulak tak best!! Makan tidur makan tidur aihh dah macam mumia dah sis kat rumah ni :P

.
Tapi tu lah boring yakmat!! Rasa tak productive! And hidup ni dah macam tak ada matlamat! Huhuhu
Lagi-lagi bila mengenangkan yang ini baru fasa pertama.While there are looong more days to spend in this house. Huaaaa!! (ToT) siyes meroyan tak tau nak buat apa.
.
So dengan itu, I decided to draw some plans to fill my long journey of holiday sampailah bulan 9 nanti kalau ditakdirkan Hana masuk U... ^^
.
Well, Hana sumpah  tak ada life skang ni! Sebab tu nak planning something pun kena buat report kat blog hahahahha.
.
So berbalik kepada cerita asal,Hana plan nak buat kelas tuisyen untuk UPSR.Wahhh! :P bukan bisye-bisye en? Muahahaha >_<
.
Hana nak buat English lesson dengan berpandukan buku-buku BI Hana since zaman SPM yang masih helok tersusun kat bilik ni hah! Brilliant tak?! :3 Asas pengajaran Hana bukan tertumpu kepada format UPSR semata. Tapi beyond that, which 'belajar untuk hidup bukan belajar untuk exam' >_< perghh! Belum apa-apa dah ada slogan bagai! Hahaha Kelasss lah bro ni :P hehehe
.
I would like to admit, Hana tak pandai mana pun nak jadi tutor *ceeeehhh :P but... this is just an alternative to expand my potential while at the same time it's a way to retain and apply the knowledge that I have learned over the years. Thus, alternative ni sekali gus boleh mematangkan Hana sebelum Hana melangkah ke alam baru nanti.

Errr.... alam baru tu bawah lagi daripada level alam barzakh  *Allahhh...* (Meskiku rapuhh.... dalam langkah.... T^T) weh pasal mati tak boleh buat main weh... huhuhuhu :')


Then, sekarang ni Hana tengah prepare something untuk kelas tuisyen tu. Hopefully I take it seriously as it should. Huahh!!. This is exactly what I'm dreaming of. ^_^ As you know *or maybe tak tau pun :P* being a teacher has always been in the list of my dreams. So now, when I get to make it come true... I'm being truly excited! Hohohoho.

.
K.bye tu ja lah nak report >_<

Cer teka berapa banyak K-drama dah Hana layan setakat ni?! hahahahhah :P Maklumlah projek juta-juta Hana tak approved lagi hohohoho >_< 18 kali request tak dilayan.Kena tunggu aura yang ke 19 dulu kot baru boleh sign kontrak Muahahhahaha sis pun nak viral gak :P :P

Sunday, 1 December 2019

The Journey Of Form 6


 بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes memory 


Holla!!!
.
Guess who's back here! ^_^
.
Fuh!! berbulan tak update terus rasa janggal nak berblogging semula. Hehehe sis sampai terlupa cara nak log in blog :P hahahaha.
.
Alhamdulillah, pada tarikh 27 November Hana telah menamatkan riwayat hidup sebagai budak sekolah.
Huhuhu feeling dia lebih kurang ja dengan feeling lepas freedom SPM. Cuma, bezanya kali ini Hana lebih kepada risau mengenangkan future yang masih samar-samar. Hahahaha maklumlah penangan exam STPM ni lain maciam sikit. Tak boleh predict! :P Kalau korang follower setia blog besawang Hana ni mesti korang tau kan, luahan hati Hana every semester. So untuk last Sem ni, Hana boleh kata beban dia kurang sikit compare to Sem 2. Tapi... pengalaman lalu mengajar Hana untuk tidak menaruh harapan apa-apa! hahahahahah :P Kalau korang nak tau, killer paper bagi Hana adalah subjek KMK (Kesusasteraan Melayu Komunikatif). Pilih subjek tu sebagai pengganti subjek BM adalah kesilapan besar dalam hidup Hana yang akan dikenang sampai ke tua. Hahahah nampak tak dia punya tak redha tu? :P Haih lah! Ingatkan Sem 3 ni reda sikit lah dia punya 'soklan maut' tu, tup-tup bukak soalan terus rasa-rasa macam nak pergi bakar ja pejabat MPM tu hahahhahaha. Siyes bengang! dari target nak dapat A terus tukar pegi Ct ja. Hohohoh kalau tak C plus, dapat lulus penuh pun dah syukur sangat dah hahahaha T_T But Alhamdulillah untuk subjek2 lain yang agak memberi kerjasama >_<


Untuk repeat paper pulak, bagi Hana mostly soalan memang kasi chance untuk dapat result bagus. Tapi tu lah... "mostly" tu pun Hana tak yakin sangat! hahahah korang tau ja lah MPM, mana pernah kasi chance pelajar level-level try hard macam Hana ni dapat result bagus :P, apa-apa pun lantak pi dia lah nak jadi apa pun! haihhh!! pasrah gua dibuatnya! Hahaha kan dah tak memasal Hana menggangster kat sini :P heheheh but, still alhamdulillah... everything goes well until the end. Alhamdulillah... :')

.
So yah, dengan itu, berakhir lah sudah hikayat Hana sebagai budak sekolah...
Kepada peminat-peminat Hana kat sekolah, dah boleh dah kot carik crush baru huahuahuahuahau :P *ramai ke peminat muka tak streka ni?!* :P :P 
Tidak lupa jugak kepada haters2 budiman yang dalam tak sedar telah membangkitkan semanagat nasionalisme dalam diri Hana. Hahahah lagi lah apa aku ngarutkan ni?  *Dah haters budiman pulak tu!! :P *
.
Anyway, Hana will absolutely miss everyone in the school, Including mak cik tukang sapu yang selalu jadi penyeri koridor dan pak guard yang selalu jadi bodyguard Hana everytime nak lintas jalan, heeeeeeeeee :3


Pasni dah tak ada dah muka Miss Always Late ni kat sekolah >_< Tak ada dah scene lari marathon pepagi sebab tak nak kena nahas masa morning assembly! Tak ada dah budak yang every Sem menjadi listed student yang selalu kena call pepagi sebab takut terlepas paper :P Tak ada dah budak yang level clumsy dia Mashaallah punya takleh brain sebab asyik terlanggar dengan orang sekeliling.

Tak ada dah budak yang kalau tudung dia tak ke depan hidup dia macam tak bermakna. Hahahahahaha and means tamatlah sudah episodes member2 membebel suruh betulkan tudung yang terlalu ke depan macam ada atap kat kepala! hahahahha keh keh keh ini dah kes mengaibkan diri sendiri dah ni :P 


Btw, it was a great adventure in my life!!! I'm thankful for everything! and feel blessed being part of them...Them... those I call family! home and evergreen memories <3

.


Family <3 


Cool Classmates! Merangkap Kelas paling kecoh of the batch


(Dura,PikaBul,Zura,Wanje,Hana,Jun)
Steady Repeat Paper Buddies <3



Iza, Misha, Dura, Sitiu, Hana, Zura, PikaBul
a.k.a 
Persatuan Student tak puas hati dengan MPM :P


Ok lah! Got to go!! Maklumlah pasni dah busy dengan projek juta-juta. Hahahaha >_< Hmm, k.bye! :P

Saturday, 3 August 2019

Almost There



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Without the pain, we couldn't reach the fullness of our destination


Masuk form 6 bukanlah comfort zone macam persepsi most of people. Sebagai salah seorang STPM fighter, Hana boleh konklusikan,semangat kena kuat in order to survive until the finish line.
.
Kalau tanya Hana, boleh tahan berkali jugaklah Hana decide untuk pilih jalan mati. You know, step out of the fight.


Mana taknya, masa starting line lagi Hana dah buat silap besar. "Salah Pilih Subjek"  T^T T^T T^T



Tapi tu lah, dalam pada Hana cakap nak berhenti tu,tau-tau ja dah nak sampai ke garisan penamat. Eh, macam tak percaya yang Hana dah memasuki fasa terakhir pertempuran.



Bila dah sampai ke tahap ini, Hana boleh kata yang Hana cukup gangster lah sebab bertahan.



Dengan kehadiran manusia-manusia psycho yang suka tengok Hana jatuh,

Dengan keadaan mentality tak kuat,
Dengan kehadiran si pemberi fake hope yang tak habis-habis nak lunturkan matlamat asal Hana.
Mental bully... fake friend...


Setelah berjenis-jenis manusia yang Hana hadap through the journey of form 6, Hana boleh kata Hana cukup brutel lah sebab bertahan. (2 kali sis ulang tau!!)  >_<



Ketahanan setiap orang berbeza-beza. Dan untuk level Hana yang fragile dan mudah hilang arah ni dah kira gangster lah kan?! :P hohohoho 



Setelah melalui 2 fasa pertempuran yang diselangselikan dengan persoalan "Should I quit?", matlamat Hana sekarang cuma nak habiskan apa yang Hana dah start.



" Almost there"

" Almost there"

" Almost there"



- I keep on saying that phrase while imagining my parents lovely faces.



Dah banyak yang mereka laburkan untuk Hana. Takkanlah Hana tergamak nak hampakan mereka dengan masa depan yang malap?



Ya result Sem 2 Hana teruk. Furthermore, result Sem 1 Hana pun tak adalah gempak mana.

Tapi Hana masih ada second chance untuk dimanfaatkan. Second chance untuk Get Back Up Again! Second chance untuk lari dari gelaran loser!


Dan second chance tu, repeat paper lah apa lagi?! MUAHAHAHA T_T

I've just genuinely express what's bothering me inside.So how about you? Do you have something to shout out about? ^^ Whisper to me in the comment section below >_<

Saturday, 6 July 2019

Muet Experience




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First and foremost, Hana tak mengharapkan apa-apa untuk MUET since I done toooooo many mistakes for the whole test. :') :') :') 
.
Ok so where to start? 
.
MUET Speaking

Hana target below band 3 ja for this test. Obviously because I'm not a native speaker, so of course I need an everyday practices in order to get beyond that I target *But sadly I'm way too lack of time to do a consistently daily practise due to some barriers. Subsequently because I'm not a fast thinking person which I have to customize my sentences on a paper first before get to present it fluently, or in another mean, I'm not a spontaneous person when it comes to presentation kind of thing.But anyway Alhamdulillah since Hana tak bertukar menjadi bisu masa speaking test hari tu hahahah. Even though nerves dia kalah-kalah VIVA but but I'm really thankful that I could address the feeling well. Overall, I'm Ok! with Task B (A group conversation), but not confident for the Task A (individual presentation). Hana candidate B so masa untuk tulis idea tu quite limited untuk Hana yang jenis tulis karangan panjang-panjang ni! :P hohoho bukan tak mau tulis point by point. But as I said, I couldn't bear a spontaneous speaking!. Dah banyak kali try tapi still didn't work. Then end up mengaranglah si Hana tu dalam masa beberapa minit ja. :P :P :P hahaha hasilnya? managed to speak fluent only for the first 1 minute then the other 1 minute I turned into a Robot:P :P  Idea dah cun tapi huraian pulak tak sebati! hahaha masa tu lah tercipta adegan pengawas belah Hana tengok muka Hana makin lama makin mendekat selari dengan Hana yang makin lama makin macam robot >_< hahaha Itu boleh brain lagi. Yang masa Task B pulak, Hana boleh pulak buat a huge mistake which is Hana boleh selamba tulis point dekat kertas soalan hahaha padahal dah memang ada particular paper for both tasks. Tapi tau ja lah Hana tu. Asal nerves mula lah bertukar jadi alien hahaha . Hana sebenarnya nak synchronize writing skill Hana dengan cara main tarik-tarik ja point by point yang dah listed dekat kertas soalan tu so senanglah Hana nak hurai satu-satu  dekat blank space bawah soalan tu :P Tapi mana lah Hana tau tak boleh tulis atas kertas soalan hohoho. Then masa sedap mengarang tu pengawas belah Hana tu pegi menyampuk "Please don't write down  on the question" hahahahhaha :P :P Jadi Hana pun apa lagi gabra tak tentu pasal lah >_< Quickly said "Sorry!" then pursue my writing on the provided paper. Hahaha Anyway task B Hana and friends was in "Ok " category even kalut sikit initially :P hehehe itu masa dah duduk ready-ready nak di -test, belum cerita peristiwa Hana pergi round satu table gara-gara clueless tak nampak tempat duduk sendiri masa masuk bilik exam tu. Hahahaha In a nutshell Hana totally haywire during the speaking test :P But phew! Alhamdulillah It's eventually done even not in a perfect way.


Reading Test 


This one yang paling Hana tak confident T^T Sumpah tak ada keyakinan for this test! :')  Firstly, because Hana tak cukup masa untuk make sure yang jawapan Hana betul for every question. Secondly, Hana hentam a few last questions sebab masa dah tamat! huaaaaa tambah-tambah pulak yang Hana hentam tuuuu lah yang senang sikit compare than yang Hana kaji betul- betul tu T^T but it's ok! Hana percaya pada perancangan Allah! Kita usahalah macam mana bagus sekali pun kalau dah Allah kata C then C lah... and of course that's the best for us! 
 Writing Test

Ok! speaking of this one, honestly I don't put any expectation at all :P and the main reason why is because I didn't finished the question no.2  T^T and I swear to you I never done that for the past Big Examination before.:') It's ok! at least I had tried. >_< and I'm freaking proud that I was able to finished question no.1 which I think I couldn't make it before. hahaha :P *I hate format writing!. Nevertheless, Hana blame diri sendiri no matter what, since diri sendiri ni yang lambat aware bahawasanya writing paper ada question no.2. HUHUHUUH Hana sedar benda ni less than a week before the date of writing test. Aishhh!!! cuai! cuai! cuai!... bukannya cikgu tak ajar. Tapi Hana yang lambat sedar each of the lesson's purposes. Plus,cikgu banyak  fokus untuk format writing ja,untuk common writing tu kitaorang banyak bincang pasal isi (yang Hana ingat untuk speaking test). So buat latihan sikit sangat, sampai Hana pun tak sedar kewujudan question no.2 Dah Hana pun tak tanya! :P maklumlah ni dah taraf pra-U tau! so takkan one by one nak kena guide and inform. hohoho senang citer sindri punya tau lah, kalau nak berjaya :P Cikgu-cikgu tinggal suap, terpulang pada kita nak telan atau tak.*ehh eh... dak sastera ni :P hahah 


Listening Test 


Hohohoho yang ni takyah sembang lah kot! mostly candidates tak banyak practise for this one, sebab memerlukan audio dan prosedur tertentu. hahaha apa gua ngarutkan ni?!! hahahah :P Takda-takda... :P Hana and friends mostly get to practise listening test bila cikgu yang aturkan,tapi bila cikgu tak atur kitaorang pun "jangan haraplah nak cari inisiatif sendiri" hoohohoh >_< melainkan kalau dengar english speech and bendaklah berunsurkan MUET yang sama waktu dengannya. So bila tiba listening test which is the last test, Hana rasa macam emmm,boleh makanlah! sebab it is beyond my expectation which literally quite easy to score. hahahaha tak tau kenapa tiba-tiba dapat wahyu walapaun tak banyak practise. heheheh Alhamdulillah <3 


In a nutshell, MUET SUSAH!!! >_< hashtag benda boleh repeat buat apa risau kahkahakah :P :P :P so kepada candidates yang bakal ambik Muet tak kesah bila, make sure banyakkan praktis and engage yourself with wide reading because it really helps in making us ready for each test! Good Luck!:) :) :) Semoga tak kalut macam Hana >_<  -Sincerely, Hana. 



Sunday, 9 June 2019

Happy Raya!!!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Di kesempatan ini, Hana selaku blogger sendu yang kejap ada kejap hilang tak ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pembaca blog pink besawang ni!! Heeee :D Alhamdulillah tahun ni Hana tak pegang gelaran Raver :P hahhaha so tak da nak mat ri yew sangat dah!. Bye Uchux! :P
.
If last year Hana team raya uchux raver so tahun ni Hana decide untuk join team Raya Bishe2 jaaa... haha sokay, next year dah boleh join hashtag team raya berdua hahahahah tak ada lah, actually tu skema jawapan untuk sentapkan golongan 'bawang' yang asyik tanya lepas STPM nak buat apa?! :P :P :P hohohoh
.





Bila kita suruh adik tolong ambikkan gambar so hasilnya post gambar candid ja lah... :3
.

Mama <3 *Liya tolak tepi! :P 

.

.

So sempena hari raya ni, Hana lanje muka sesuci lebaran hahahahah. Sorry mampu bagi separuh ja. Maklumlah, muka tak streka, hidung kemek, kening pudar, pipi tak semerah awek cendol! Siap dengan pakej jerawat join sekaki. Haaha kalau bagi full takut ada yang crack skrin laptop! :P :P :P 
.
.
Hereby, Hana akhiri entry ini dengan ucapan Selamat... Hari... Ahad!! Yeahhh cuti raya dah nak expired!! And another yeahh sebab Homework tak siap lagi!! :P :P :P K.bye! >_<



Tuesday, 28 May 2019

I've passed another level






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Be Strong Like a Cactus

Hola!!
.
Salam Ramadan dari pemilik blog besawang ni.=3
.
Alhamdulillah I've just passed another level and kinda officially entered Semester 3.Huh!!! What a relief!! T^T
.
Sumpah seksa masuk form 6 ni! Tapi tu lah, tak elok mengeluh! *but... since I just get a chance to express so let me nagging for satisfaction. Huh!
.
So sem 2 ni Hana ada kerja kursus Pengajian Am, Sejarah dan Sastera (on going) And definitely I had done for those 2 first subject that I mentioned. Alhamdullillah... also I got Viva for both course work and I had through it as well! Oh ya~ should I share with you the BTS for both Viva?. Hahha Comment down below k?! *:P Plus,for my favorite subject which is sports science, I had done some extreme amali like Bleep Test, Bangkit Tubi pelbagai Tahap, Ukur lipatan kulit, and Naik turun bangku.Yang ni pun boleh tahan unforeseen jugak BTS dia. Hohoho >_<
.


Apa yang Hana belajar dari Sem 2 ni, janganlah expect sesuatu tu mudah no matter how easy it sounds like and how confident you think it'll go well. At the same time, element gangster tu mesti utuh dalam diri. Or else you tend to give up easily. (*Bunyik macam takleh move on dengan paper Sem2 ja hahahah) hashtag KMK killer, Sport Science triple kill, Sejarah Super killer! hmm, sib baik Pengajian Am tak killer :P 

.
So memandangkan di akhir Sem 2 ni Hana dah ada junior, dengan itu pesanan khidmat masyarakat buat junior2 yang baru masuk "Sebolehnya,janganlah simpan cita-cita nak repeat any subject untuk Sem 1 ni. Sebab Sem 2 azab dia kaw2 a.k.a susah nak score any subject even subject BM and KMK sekali pun."Oh ya, sembang pasal subjek KMK, ni akak nak bagi warning! "Kalau tak ada basic KMK masa form 5 and diri tu memang liat nak membaca dan menghafal, kena fikir banyak kali dulu kot sebelum merelakan diri ambik subjek KMK" Bukan apa, subjek KMK ni bukanlah jalan selamat untuk kita lari dari subjek BM yang kononnya jauh lebih susah tu. Sebab macam yang saya dah hadap untuk previous Sem, kalau tak follow skema, jawapan awak yang berperenggan-perenggan tu takkan dilayan. Sebab ini bukan karangan yang boleh guna ilham dari kepala hangguk kita sendiri. Ini KMK,jawapan anda kena memenuhi citarasa subjek itu sendiri. Hana cakap berdasarkan pengalaman Hana ambik KMK even tak ada basic. Hana bukan tak membaca. Bukan jugak tak mengahafal. Jawapan exam Hana tu sampai mintak extra kertas gara-gara tak cukup ruang dah nak tulis. Satu soalan pun Hana tak tinggal. Tapi sekali keluar result dapat B sahaaja. Huhuhuh bunyik memang lah macam orang tak bersyukur. Tapi subjek KMK tu target Hana untuk naikkan pointer. Tapi tu lah, cara jawap yang tak betul.... Sebab tu Hana cakap, KMK bukan jalan mudah untuk kita lari dari kesukaran subjek BM.Otherwise, inshaallah kita boleh score subjek BM compare than KMK since we have that basic since primary school or even kindergarten. (Apa-apa pun, result Sem 1 Hana capai 3 jugak walaupun nyawa-nyawa ikan! hahahaha nak jugak inform! :P)
.
Ok lah, bulan puasa tak elok buang masa. Banyak lagi task nak kena pikir! Buat kuih raya lah, kemas bilik lah! hmmm nak carik Laila lagi?! hewhew. Plus, sekarang ni nak kena fokus MUET yang lagi tinggal beberapa minggu ja. At the same time kena berkenalan dengan Sem 3 yang baru sahaja bermula. Dengan itu, Hana akhiri entry ini dengan tagline slurpee crank 'So yah!' :P

Friday, 1 February 2019

Happy 19 years of fighting



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!
.
.
Alhamdulillah, 2 days ago at the date of 30 January I reached another level of life in the last year as a teenager. Alhamdulillah  for the 19 years chances of fighting.
.
Yeayyy!! Next year dah tak teenage lagi!! :P hohohoho
.
.
I did not expect anything on that day.*Since all in my head was... course work! course work! course work!!! :P


.

But, I don't understand why... luck and miracle was on my side most of the day. Without even having to shout out to everyone telling that it's my birthday!, I've got some wishes in the morning from someone I don't even expect. What a miracle that someone I don't usually talk to remember my birthday and willing to treat me like we're close enough to be called "BFF" Woahhhh!! and the other lucky moment happened at MUET class. Before the class was started, the teacher asked "Is today, anyone's birthday?!>_< hehehe I was not daring enough to admit it was my special day. But, as my expectations, the kind-hearted person that wished me at the very morning was kindly telling the teacher that it's my birthday. And what happened after that was saving me from getting any punishment, humiliated and stressed out throughout the class because the teacher was gonna do some kinda Quiz game that inflicts serious punishment if you failed the quiz. Haahahaha >_< I've saved from it and luckily being the teacher's assistant at the front of the class. *while my classmates being stress praying I'm not gonna pick their name in the box (quiz procedure)
.
.
And... huh after the class ended, I was afraid that I'm gonna get scolded for drawing some of my classmate names for the quiz purpose. Hahaha >_< instead, they know it's my birthday, so the 'Happy Birthday' wishes constantly given to me without I even expect. Heeeeeeeeeeeee >_< how lucky to be surrounded with those kind-hearted people.... heheh and the blessing wasn't just ended there. In the evening, which is club meetings and association I have elected as deputy chairman of the club that I join.
Huhuh T^T I'm touched because it was my birthday and they willing to vote for me as the present.:') :') :') It was just sooo crazy to be believed. What kindness do, I really gave to them till they treat me that well.
.
.
And, today at the date of 1 February, I've got a present from a teacher at the morning assembly which surprise me lot! :D And.... I thought it was done there! But.... hahhahaha I've got another surprise from my 'KOPOP members' which blew my mind why they don't seem to care about my 'birthday' and don't even saying any wish like my other not so close friend did. Heheheh they really Got Me! :P thanks for the surprise, Dura, Jun, Siti, Niza, Farah, Mimi,Wanje, Zuzui and tira. <3 I feel appreciated and loved so much for the 3 days constantly... <3 <3 <3

Sorry for been losing... (for those who care :P :P) heheh But this semester is soooooo important yet hard one for me. So it seems like I should to be apart of any any! distraction which disturbing my accordingly focus time >_<  well, I only have one shot! and I don't wanna miss the target :P heheh ^^ Btw, I have replied some of the comments that I left a long time ago hahaha :P so, hopefully there's no debt anymore keh? >_< So yahh! I'm done here.Thank you for been supporting or just support or just visit and don't mind to come here again hahaha... anyhow I appreciate every each of view that you give <3 <3 <3 Till, then :) - Hana Chie dak Gangster yang bertauliahh :P



Friday, 28 December 2018

What a long journey!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Tau-tau ja dah nak habis 2018.Phew! What a long journey! ^^
.
Banyak yang Hana lalui dalam tahun ni... Tahun roller coasters bagi Hana,tahun di mana Hana dipatahduakan oleh Mr.SPM dan menyambung percintaan dengan Mr.STPM.
.
I've been through alot! Knowing lots of new people and step into a brand new level of life.





Awal tahun ni,Hana start jadi blogger active.Hana kenal banyak rakan blogger awesome,join many segments and win some of it! Alhamdulillah! It such a good experience being a blogger.
.
Menang segment kak Nurul,kak Ana,Kak Ema lubuk Seni,Kak Siqah,kak Razanah Anis,dapat hadiah penghargaan dari kak Anies... alhamdulillah for those unexpected rezeki! :') But honestly hadiah paling bernilai as a blogger is when you manage to find those good people who are always willing to visit,read and comments on your blog! ^^ So yah! Shout out to those nice blogger " Kak Ana,Kak Fatin,Kak Farah,Kak Zarini,Kak Sha,Cik Yan,Izzati,Kak Atiey Zieya,Kak Azah,kak Ray,kak Anies,Anak Danesor,Kak Razanah,Kak FJ and many others yang pernah singgah dan komen dekat entri blog Hana " Thank youuuuuu everyone!!! :')
.
But since Hana masuk form 6,Hana makin jarang bukak blog! :) heheh sudah semestinya sis busy layan karenah Mr.STPM  :P bukan saja-saja abaikan blog ni.But that's alright! ^^ when you truly have passion on it,you will definitely keep on coming back to it anytime you want to! :D So yah! Here I am again.Typing! Expressing and storytelling! ^^
.
Tahun ni jugak! Allah makbulkan doa Hana yang dah lama tergantung.Aliya Zulaikha.Dia adalah salah satu daripada doa Hana yang Allah makbulkan :') Alhamdulillah,Liya dah nak dekat setahun,dah reti berjalan,membebel "bujibujibuji" "mamamama" " bababbababa" dan nak tumbuh gigi.Tak sabar rasanya nak tunggu rambut Liya panjang sikit! Bolehlah Kak Chie dia ni asah bakat jadi hair designer :P










.
Melangkah ke alam form 6,Hana kenal dengan ramai manusia-manusia yang baik lagi masuk air " Wani,Dura,Zuzui,Jun,Farah,Zura,Tyra,Niza,Mimi.... and many others! " Among those,I'm grateful to know Wani.The one who never let me through everything alone! :'') And willing to accept me.



.
Dan biasalah resam kehidupan.Ada manis,ada jugak pahitnya! :') Dipatahduakan tu biasalah kan.... hahhahahaha >_< :'D :') :) T^T
.
Dan Hana belajar banyak benda sejak masuk form six.Hana belajar erti sabar,Hana belajar untuk gangsterkan diri,Hana belajar erti gigih! :') macam-macam lah.... Yang paling Hana akan hadam ialah betapa kita tak akan ada pilihan lain selain jadi kuat whenever dugaan hits our life.
.
Tahun ni jugak tahun di mana banyak conflict tercetus antara Hana dan Mr.Father.Konflik yang tak habis-habis! ^^ Tapi itu yang ajar Hana erti kehidupan.And I learn to be an understanding type of person! ^^
.
.
But alhamdulillah for everything! For those who choose to stay in my life,alhamdulillah.But you are always please to leave if you feel like nothing worth to be stay.Hana takkan paksa orang untuk stay dalam hidup Hana and through this difficult life together till the end.Sebab no matter what,they have their rights to control their life.So I will stand by myself and put Allah as my number one helper *Well,at the end of my life I only have me,myself,I,and Allah.^^
.
Ok that is it! Alhamdulillah,kita dah hampir ke garisan penamat untuk 2018.Whoooo! What a long journey right! Heheh :D So,Selamat Merangka Matlamat!!! Rangka elok-elok lepastu tampal kat otak guna gam gajah,biar melekat kukuh gituw! Hohoho :P
.
Thank you,next?!


Friday, 21 December 2018

#Offline






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Holla!
.
Hello pulis,ada budak malas nak update blog setelah menabur janji nak buat comeback hari tu.Hahaha :P kesian blog ni kena ting tong dengan Hana.>_< hari tu kemain cakap nak buat comeback! End up macam senduuuuuu ja overview kat dashboard tu.Hohoho >_<
.
Sorrylah,Hana baru lepas recovered dari demam T^T alhamdulillah... dah sihatpun :')
.
Well,setelah setahun tak dihinggap demam,finally! Finally! .... huaaaaaa T^T.
Sumpah seksa! Dengan sakit kepala,rasa nak pakinson ja 24 jam,senggugut lagi.Haish,actually this is my first time kena demam dengan ABC at the same time.You know how does it feel?! Huhuhhhu Hana hanya mampu cakap alhamdulillah... berkali-kali atas nikmat sakit yang tak terhingga tu.Mashaallah... sampai satu tahap kan.. Hana rasa macam... *ehhh!! Dah boleh dah ni kot buat wasiat* hahaha T^T rasa nak nazak pun ada.Terjerit sana! Terjerit sini! Kang tak memasal jiran sebelah tu ingat ada penderaan anak ke apa! :P
.
Btw sebelum sakit tu busy sangat ke sampai terlupa janji manis nak buat comeback? 
hewhewhewhew Bincangkan.
.
Adakah blog dah tak relevant dalam zaman media sosial lain tengah hangat lit-lit?! Ataupun Hana dah bosan jadi writer syok sendiri?! :P Honestly kadang-kadang Hana rasa blogging ni something yang memboringkan.Tapi tu kadang-kadang ja lah :P because blogging which is " sharing.... storytelling.... and express something through words are those things that I love to do "
.
Blog ni tempat Hana kaji diri Hana sendiri.:P you know... people change according time.So Hana dapat tengoklah sejauh mana level maturity Hana dari zaman Hana kekok nak menaip sampailah zaman Hana dah reti nak acah-acah motivator.*hmmmp walaupun hakikatnya syok sendiri ja lebih! :P*

Dan blog ni jugak tempat Hana express recent emotions Hana dan abadikan ia sebagai memory.Since dekat dunia blog ni banyaknya silent reader ja banding dengan makcik Bawang,so tak adalah sis rabak ditembak dengan komen pedas tak membina :P * acewahhhh sejak ambil subjek KMK ni dah reti nak berkias bagai! Hahaha :P alah sis pektis sikit ja! ;P belum tahap buang tebiat guna gaya bahasa inversi,metafora bagai :P
.
.

So yah! This is my passion ^^ You don't have to force a passion right?! :) Do whenever you want to!

Thursday, 29 November 2018

Bubyeee Sem 1



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hollaaa!!!
.
Alhamdulillah 100 kali sebab Hana dah bebas dari fasa pertama percintaan dengan Mr.STPM!! Weeeeeeeeeeee >_<
.
So how's Sem 1
.
.
Hmmm..... (*******) hentahlah sis,tengah fikir2 nak sediakan RM 200 gitu.... hahahhaha dak2 Form 6 mesti faham kan?!! :P
.
Well,besalah tu first time! *katanya :P*
Tapi anxiety Hana memang masih turn on tak sudah-sudah since last paper yesterday.=3 Mengenangkan soalan karangan PAM yang entah betul entah tidak formatnya.... jawapan KMK yang entah ada dalam skema ke tak.... sains sukan yang nampak macam kacang tapi jawapan Hana bagi ikut sedap goreng ja.Sejarah pulak takyah tanya! Bukak-bukak paper dah tepuk dahi! Haih  lah.... tak berbaloi eyebag kat bawah mata ni!! Hmmmm...... :')
.
Ok lah... Hana tak nak semakkan kepala hangguk ni fikir pasal Mr.STPM yang langsung tak memberi kerjasama tu :P  well,alhamdulillah sebab Hana tau Hana dah cuba! Hana dah struggle! Hana dah doa! So now Hana cuma tinggal tawakal level savage!!! Huh! Yakin ja! :P repeat tak repeat belakang citer! Janji Sem 2 nanti jangan ulang the same silly mistakes!!

Btw,since korang rindu nak baca bebelan tak boleh brain dari Hana,so tibalah masanya untuk Hana buat comeback! Oh yeah!!! Hahaha jangan ada yang rasa semak pulak eayah? >_< hehhe well,cuti sebulan beb! >_< 
.
.
Sekian.Thank you sudi baca :) :) :) Nah <3 sebijik! Simpanlah kalau sudi :P Heheh Btw tak ada sapa ke nak main cak cak dengan Hana kat ruang komen?!!! :P Ke nak tunggu Hana cak! cak! awak dulu?! >_<


Tuesday, 21 August 2018

Terkurung!!!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.
First of all,Hana nak ucapkan selamat berpuasa kepada korang-korang yang memanfaatkan hari ini untuk puasa Arafah!!! ^_^ Yeahhh esok raya!!! Hehe actually,cuti-cuti sebegini pun Hana still bizai layan karenah Mr.STPM.
Hahhaa adaaaa jaaaa menyebok ganggu masa free Hana T^T hohoho
.
But,for now,Hana nak manja2 dengan blog Hana yang dah mula bersawang ni hehe ^^ banyak benda yang Hana nak cerita kat korang tapi before this asyik bizaaaiiii tak ingat dunia jaaa >_< So one of it is... kisah hari khamis lepas iaitu pada 16 Ogos.
.
Cerita dia cenni.Pagi-pagi tu,habis ja perhimpunan... Hana pergi tandas.Malangnya tandas tak ada air lah pulak! >_< but main purpose Hana nak gi tandas tu bukanlah atas dasar nak 'membuang'  instead nak usai tudung Hana yang tak berapa menepati piawaian tudung yang sepatutnya!!.hehhehe sebab pagi tu Hana bangun lambat dan tak sempat nak berlama-lamaan kat depan cermin.So hasil appearance Hana memang seriously boleh bikin bad mood satu hari. Hehehe macam mintak kaki jeee en minah ni :P :P :P Pang satu kali pun best jugak!! hahahah.
.
Sorry lah kalau buat korang rasa macam level gedik Hana ni dah tak boleh bawak bincang!! :P 
.
Berbalik kepada cerita,Hana pun bertapa lah kat dalam tandas semata-mata nak betulkan tudung... sesambil tengah buat aksi tiup-tiup tudung dengan mata yang  dijulingkan ke atas tu,Hana perasan ada beberapa orang pelajar masuk kat tandas tu.Seorang masuk bilik air sebeleh dan dua orang tengah tunggu kat ruangan tandas bahagian luar.Tengah betulkan tudung jugak kot kat depan cermin.And diaorang blah dulu sebelum sempat Hana keluar bersua muka dengan diaorang *hohoho gangster sangat ayat tu Hana! :P* Then guess what?!!!!
.
Sekeluarnya Hana dari jamban berkenaan,Hana tengok pintu utama tandas tu tertutup rapat.Ehh??! Apahal lak nak tutup-tutup ni! So Hana pun meluru lah kat pintu tu.Sekaliii.... ya Allah!!! Pesal diorang kunci ni?!!!! Ni kan awal pagi lagi?!!
.
But honestly mula-mula tu Hana tak ada lah penik mana.Hana punya riaksi dan emosi masih boleh dikawal dan agak tenang setenang air di lautan acewahh!! Hohoho.Sebabnya bila difikir secara rasional,Hana terkurung dalam tandas sekolah pada waktu pagi.Tandas tau! Bukannya stor ke apa.So kemungkinan untuk sesiapa pergi ke tandas itu amatlah tinggi.But... but... but.... bila Hana fikir balik.Tandas sekolah ada masaalah air dan semua pelajar sedia maklum tentang tu,lagi pulak,tandas tu tandas khas untuk pelajar form 6 sahaja which hanya digunakan oleh kuantiti pelajar yang sedikit.Tambah pulak masa tu adalah minggu exam.Pagi pulak tu! So pelajar-pelajar mestilah tengah fokus buat imbas semula untuk subjek paper pagi tu.Ya Allah!!! Memikirkan persoalan-persoalan tu buatkan jatung Hana rasa kelam kabut! Then mula lah Hana ketuk-ketuk pintu utama tandas tu sekuat hati.

Ketuk punya ketuk! Hampir lima minit tak ada respond pun dari sesiapa! Hana pun jeritlah macam orang hilang akal! " tolooooooooong!!! Toloooooong!!! " pun tak ada orang dengar! Seriously rasa macam nak nangis jaaa... Huhuhuhu kalau ikutkan memang tak tertampung dah air mata kat kelopak mata Hana masa tu,tapi boleh pulak Hana decided untuk tahan gara-gara nak selamatkan adunan bedak kat muka Hana dari disirami air mata.hahahah Bimbooooonyaa lah dak gangster ni :P 
.
.
Rasa-rasa macam dah bermenet Hana ketuk terajang pintu tandas tu tapi tak ada orang dengar pun! Ya Allah!! Mana semua warga sekolah ni?! Takkan tak ada orang lalu kawasan tu langsung! Kengkawan Hana?? Takkan tak sedar langsung yang Hana tak ada dalam kelas since habis perhimpunan tadi?!! Tengah dalam kekalutan tu baru pulak Hana sedar bunyi mesin rumput yang dari tadi lancang semacam.Ya Allahh!! Time-time cenni lah pak cik tukang kebun tu nak menebas rumput! Ya Allah... macam mana lah orang nak dengan S.O.S Hana ni!!! Mama!!!! Tolonggg!!! Huhuhu sis siap mempraktikan ilmu telepati bagai! Hahaha.
.
Setengah jam berlalu,Hana macam pasrah dah.Sebab kejap lagi nak exam! Soo mesti semua orang tengah ready dekat meja masing-masing dan tak terfikir langsung pun nak pegi tandas!!! Huhuhu nampak gayanya sampai ke waktu rehatlah Hana terpaksa bertapa dalam jamban tu! Huhuhu tu lah kau Hana! Mengada sangat nak pegi tandas waktu-waktu genting macam tu! Haihh Ni macam mana nak jawab paper ni?! T^T habis lah...
.
Apa-apa pun Hana still gunakan tenaga awal pagi Hana yang masih banyak bersisa tu walaupun tangan ni dah sakit tahap mashaalah tak boleh brain dah! Huhuhu sebaik tak roboh pintu kayu tu! Hahaha maklumlah masa penik macam tu terserlah habis ke'gangster'an Hana! Tak berbaki langsung pun! Hohohoho terajang! Tumbuk! Sepak! Semua jenis jurus Hana gunapakai :P
.
Alhamdulillah,berkat dari tidak putus asa Hana tu,suddenly I heard some voices from above which is obviously suara-suara classmate Hana.Sebab kelas Hana dengan tandas berdepan ja sebenarnya.Cuma kelas Hana tingkat dua.At the time Hana dengar macam diorang tengah penik berkejar ke bawah.But Hana tak rasa lega langsung sebab tak sure about it! So Hana keep on knocking dengan baki tenaga yang ada tu.And yah! Tak sampai seminit Hana dengar bunyik diorang bekerjar ke arah tandas untuk selamatkan Hana.
.
Fuh! Time tu Hana tak leh nak tahan langsung! Feeling like " Ya allah! Akhirnya dioarang sedar pun ketidakadaan Hana dalam kelas " then I finally cried dengan semahu-mahunya! Seriously dah tak kesah dah rupa sis ni macam kain buruk ke apa! Lajuuuu ja air mata mengalir memadamkan adunan bedak kat muka Hana hahahaha.
.
Masa diorang tolak pintu jamban tu... Hana terus terduduk.Hahaha entahlah! Apa ke lembek sangat budak Hana ni!! Cuba lah jadi besi sikit! Dah tu nangis kuat gila! Macam baby baru lahir!! Hahaha punyalah tak gangster!! Apa ni Hana?!!! Menjatuhkan martabat seorang brutel ja! Lepas tu acah tak larat nak berdiri sampai kena pimpin keluar dari tandas :P alahaiiii.... gediknyaaaaaaaaa.

.
Hahahaha memalukan betul lah! Kan ke dah viral satu institusi form 6 tu! Hashtag budak terkurung dalam tandas.Aduhai... sebaiklah kejadian berlaku hari khamis.So tempoh untuk viral tu jadi singkat ja! Since lepas hari jumaat tu cuti seminggu.Heheh tapi seriously terasa macam Insta famous pun ada bila viral selama dua hari tu.Kecam pun kecam! Malu pun malu! Mashaallah... yang tak boleh brain tu siap kena treat macam budak tadika! Hahaha Ya lah... kawan-kawan asyik bagi nasihat take care bagai kalau Hana nak ke mana-mana >_< Semua orang macam extra care gila dengan Hana :') entah lah nak rasa annoying ke terharu... hahhaha sis confuse! :P
.


Anyway! Selamat Menyambut Hari Raya Korban!!! :D  Kepada yang Puasa Arafah tu keep on fighting!!! ^_^ Bye!! Jumpa di lain entri,Inshaallah...

Monday, 11 June 2018

Poyo


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.
Alhamdulillah,sekarang ni tengah cuti sekolah!!! Yeahh... so maksudnya boleh lah Hana nak bermaja-manjaan dengan blog ni pada masa lapang en?!  :P hhaaha Mr.STPM jangan jeles pulak!! >_<
.
Ok,so bersempena itu,Hana rasa macam nak buat sesi luahan dekat blog ni lah.:') Hahaha macam bermasaalah betul bunyiknya tu :P 
.
So without further ado,jomlah kita mulakan sesi membawang dengan secukup rencahnya...
Tau tak,since Hana jadi student form six ni Hana ada alami sebuah perasaan tak selesa dengan someone.T^T sumpahh! Tak selesa :'( cerita dia cenni,ada seorang student upper six which is senior Hana,dia suka pandang Hana semacam.Tak kesah lah di mana-mana pun,kat bilik seminar ke,kat bus stop ke,kat mana-mana pun,we tend to meet each other.And yang buatkan Hana rasa geli geliman dan tak selesa ialah manusia berkenaan tu ialah seorang lelaki introvert.You know,such a shy and silent type of person! Muka dia sebijik muka Raja Atiqullah dalam cerita Nur TV3.Cuma bezanya dia ni versi tak ada misai lah.Hahah ekceli Hana tak layan drama tu pun! >_< kenal pelakon tu sebab sup bunjut viral tu ja :P

Ok sambung...
.
Jahat sangat ke Hana nak gelarkan dia Poyo?! But seriously sorry memang layak pun dia dapat gelaran poyo! Mana taknya! Dah lah muka ketat macam pakai skru a.k.a tak reti senyum! Lepas tu tak reti nak express riak muka a.k.a macam tak ada perasaan! Mashaallah!!! Rimas lah bila kena tenung dengan spesis macam tu.T^T
.
Dari gaya-gaya dia tu,Hana boleh confirm yang dia sebenarnya syok kat Hana.:P hahaha bukan nak perasan ke apa,but korang tau sendiri lah introvert ni akan jadi contra bila berdepan dengan orang yang dia suka.But adakah Hana akan rasa happy or excited bila alami sign yang someone suka kat Hana?! Eishh!! Of course lah No! :'( Tak ada maknanya nak feeling2 sambil dengar lagu Sandra 'hey kau' tu.T^T Tak selesa tau tak?! :'(
.
Bayangkan lah betapa dilemanya Hana nak berhadapan dengan kepoyohan dia masa skodeng Hana kat bilik seminar every single morning?! Nak kena tabah sorok muka masa dia lalu lalang depan kelas Hana?! Nak kena tahan diri dari tergangster tanpa sengaja masa dia buat show bina badan depan Hana masa duduk kat bus stop sekolah?! Ya Allah!!! Poyo level langit ketujuh betul lah! Kalau ikutkan hati,memang dah lama nak hadiahkan penyepak sulung ni kat dia.T^T huh! Kalau ikutkan hati lah.... tapi tak apa sis tak nak membunuh bulan-bulan puasa ni. :P Amboi marah sangat tu! Hahaha korang janganlah pakinson! :P hiperbola ja tu >_< hehehe tapi seriously memang marah tahap tak boleh brain! :') Rasa-rasa macam nak bawa machine gun pergi sekolah hari-hari hahah :P confirm dia tak berani nak tunjukkan kepoyohan dia depan Hana lagi.
.
HAHAHA mesti ada yang dah tarik tong sampah masa baca luahan Hana ni kan? kan? :P ya lah,geli kot!! T^T kalau jadi kat korang pun,mesti akan rasa macam "hidup ni dah tak selamat" hahaha T^T T^T T^T 
.
Btw,Hana rasa sangat lega sebab dapat buat sesi luahan perasaan dekat ruangan tak berperasaan ni.Heeee :D kalau cerita dengan family member or kawan mesti kena bahan punya!! :') ya lah,bukan senang gangster tak bertauliah macam Hana ni nak kena minat :P Hahaha so yah! Tu ja yang Hana larat nak taip.^^ Hashtag komen yang murni-murni ja tau~ hashtag ehh?! Tibeeer! :P K.bye! Selamat mencari Layla. ^^ Layla apa? Laylatul qadar <3 aciiiaaa~

Friday, 4 May 2018

New Life as a Pra-U student



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Menjadi student pra-u bermaksud Hello " unendless duty " Bubyee!! " Laziness " hohoho T^T sila lah brain :P
.
Misi Hana sekarang bukan lagi nak pikat hati Mr.SPM tapi nak goda Mr.STPM habis-habisan hahah! :P sebab inilah peluang terakhir Hana untuk melayakkan diri ke Universiti ^^.Bila lagi nak pulun kaw-kaw kan? hehe sis tak sanggup nak repeat :P So yah! Setahun setengah bukan lama pun.Tik tok tik tok! ehhh?? Dah graduate Form 6..Hehe =3
.
Minggu ini bermula dari hari rabu lepas adalah hari pertemuan rasmi Hana dengan Mr.STPM.So sepanjang 3 hari taklimat,apa yang Hana difahamkan ialah,masuk form 6 shortcut terbaik untuk layak ke Universiti.:3 Bukan nak kempen ke apa.Just nak share pengetahuan yang Hana dapat ja.^^ Kalau korang pilih Diploma korang terpaksa bertungkus lumus selama 3 tahun baru boleh berurusan dengan degree.Kalau masuk Matrik pulak,tenaga korang akan dikerah dengan sekerah-kerahnya macam ala-ala Universiti.Tapi kalau masuk form 6,masa pengajian adalah sangat singkat at the same time jimat kos.And surprisingly,Mr.STPM ni rupa-rupanya pilihan utama dalam saringan untuk masuk Universiti sebelum merujuk kepada channel yang lain tu.Even nak apply university luar negara pun,STPM akan diutamakan compare than Matrik or Diploma.
.
Hakikatnya memanglah sijil stpm kelihatan murah dari segi nak mendapatkan kerja.Tapi ianya sangatlah mahal kalau digunakan untuk sambung degree.^^ Itu yang cikgu Hana sampaikan lah.Hana saja nak retweet sepicing ilmu yang Hana dapat tu ja :3 
.
So yah! Target terbaru Hana adalah nak capai 4 flat.>_< Amboi!! agak-agak layak tak?! :3 *dah buat mesyuarat dengan kepala hangguk ni tadi,tapi dia kata layak tak layak kalau dah tekad tu tinggi kau paksa ja diri tu bagi layak!!* hahah thanks for the cooperation dear kepala hangguk! :P 
.
Jadi minggu depan Hana dah busy dengan orientasi sebagai persediaan untuk bermesra alam dengan Mr.STPM.Huhuh serious say,baru tiga hari jadi hakak form 6 dah rasa lemau semacam.Maklumlah dah telebih bertapa kat rumah en? so hadap ja lah kesengsaraan nak bangun awal sebelum subuh,malam-malam sibuk stresskan diri nak match-kan baju bagai haha.Oh ya! Kitaorang tak pakai uniform sekolah tau.hehe nama ja form 6 tapi sebenarnya kitaorang punya cara pemakaian dah ala-ala kolej.Isnin pakai baju formal,selasa baju sukan khas,rabu baju uniform kokorikulum,khamis baju korporat atau batik then Jumaat pakai baju formal semula.Yang paling best tu,handphone boleh bawak weh!!!! hahaha :P sis terharu tambah jakun sekejap :') Selama ni,kemain ketat lagi peraturan sekolah yang nak kena hadap.Now on,laptop pun boleh sumbat masuk beg dah! Tak adanya lagi nak main sorok-sorok dengan makcik tukang sapu ke mak cik kanten ke haha :3 Then tak lah sis diserang penyakit gabra bila tetiba kena balik awal or ada kelas tambahan and so on.Kan? ^^ So apa yang boleh Hana simpulkan ialah,Best giler masuk form 6!!! 
.
Sekian.^^ btw,korang pun mesti ada komitmen sendiri kan? kan?! So,chaiyok! chaiyok! <3