Showing posts with label Diary Budak Noob. Show all posts
Showing posts with label Diary Budak Noob. Show all posts

Wednesday, 27 May 2020

Hashtag Raya Rumah



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Happy Eid, musleem :)


Wahh dah raya erk? hahaha means sebulan jugaklah Hana tak update new entry. Fuh ingatkan nak lenyap lagi lama. Biasalah kan? tak busy buat-buat busy hahaha. Btw, sorry sangat-sangat kepada yang tinggalkan komen sejak bulan lepas Hana tak publish2 tu... heee :D I just don't feel like blogging during that period of time. Tak ada specific reason. Cuma tak ada mood ja... Hmmm banyak betul koner-koner, letak perkataan 'malas' ja kan senang! kahkahkah. But I'm so sorry guys. I never meant to ignore each of your comments. I was just taking some rest from this blogging world. Jeongmal mianheeee. :'). There I go... being so dramatic even though no one actually care hahaha.
.
But here I am, wishing all of my musleem readers Selamat Hari Raya!! Wah, sampai tak vibe tu? Hahaha sis yang tengah typing ni pun tak berperasaan nak wish.
.
Raya tahun ni raya paling sendu seumur hidup Hana. Hahaha last year sendu jugak, tapi raya tahun ni lain macam sikit dia punya level sendu hahaha. Raya paling tak berperasaan, to be honest. But syukurlah tak ada tetamu sangat. Ngam timing sis nak mengelak dari kena bawang pasal result stp. Hahaha
.
So setakat ni korang beraya kat mana ja? Hana alhamdulillah... setiap bilik Hana dah singgah. Especially bilik sendiri lah paling kerap Hana gi beraya. Kemain meriah lagi hidang kuih muih atas katil. Hahaha okay gurau. Sorry lah sejak-sejak pkp ni tak waras sikit! Hmmmmm :") Ok lah... tak waras banyak sebenarnyaaa hahaha.
.
Haihhh tak tau nak sumbat topik apa lagi, so rasanya itu sahaja yang Hana menyempat nak update... Again, Selamat Hari Raya! Semua Orang ^_^
.
~ Kalkeyo.

Thursday, 23 April 2020

Happy Fasting Musleem :)



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Wah sedar tak sedar esok dah start bulan Ramadan! Oh yeahh!! My favourite month among all. Hehehe I hope we all share the same excitement right at this moment  ^_~ Are we?
.
Ngeeee tau tak apa yang best masa bulan puasa ni bagi Hana? Well, sinki kosong pada waktu siang dan adik-adik Hana tak ada tenaga nak sepahkan rumah hahahahahaha. Perghhh rumah tak semak tu kira macam satu rahmat kalau kat rumah Hana hahahaha :P 
Tapi tu lah, puasa tahun ni agak lain sikit compare to the past years. Huaaaaa T^T kalau lah kita tahu puasa tahun ni sebegini rupa, mungkin last year tak ada yang tergamak nak ponteng tarawih kat masjid kan? :') Well, pabila Hana sindir diri sendiri hahahahah. 
.
Tak apa, tahun ni tarawih kat rumah je lah ya? hehe lepastu moreh pun buat sendiri gak baru feeling! hahahah. 
.
Harapan Hana untuk puasa tahun ni, sama macam last year punya harapan hehe 
which is... mintak-mintaklah tahun ni dapat puasa penuh hahahaha tinggi betul angan-angan :P Well, rasanya tak salah nak berharap kan? kan? :')

.
Apa-apa pun Hana nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam seluruh dunia. (hamboi acah macam satu dunia baca blog dia hahaha) But yah, kalau awak muslim dan awak singgah blog sendu Hana then,  Selamat berpuasa!! ^_^ 

.
I guess that's all from me. Mintak ampun dari atas header sampai ke bottom blog kalau ada salah hehe. Biasalah lumrah jadi manusia mestilah ada buat salah kan? kan?  >_< So yah! jumpa dekat next entry yang entah bila ada mood nak post hahah. Well, I have a feeling yang blog ni akan terbiar dalam jangka waktu yang lama huhuhu. Harap-harap tak sampai tumbuh hutan tropika lah ya... ngehehe

.
Ok bubyeeeee!! ^_^
Addition : I got told that solat tarawih kat rumah tak susah. Buat macam solat fardhu biasa ja sebenarnya. So to those yang rasa terbeban nak tarawih kat rumah, don't worry... sebarang selawat, doa dan zikir antara rakaat tak wajib pun. Buat ja 2'2 rakaat macam biasa. Untuk keterangan lanjut sila refer Pak cik Google ya! :)

Monday, 30 March 2020

My RMO so far...


Motivational Art GIF by Chibird - Find & Share on GIPHY

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Happiness is, knowing that Allah right beside whenever dugaan hitting 

Untuk abadikan secebis kenangan pada peristiwa RMO ni, Hana nak buat little update sikit dekat blog.

So how was my RMO so far?

Alhamdulillah, still survive lagi kat rumah ni ngehehe. ;) Walaupun! walaupun... agak meroyan sikit dalam tempoh RMO ni. Hahahah of course lah meroyan, hari-hari kena hadap perangai dua orang adik lelaki Hana yang tak sunat lagi tu hahaha :P Hari-hari ada ja kes pergaduhan baru yang tercetus. Haihhh berebut tablet lah... berebut komputer lah... berebut kasih sayang pun iya jugak hahahah.

Plus, entah lah kenapa, kerja rumah jadi makin bertimbun-timbun sejak RMO ni. Hahaha paling bertimbun pinggan mangkuk kat sinki lah. Of course! hahaha maka Hana dan mak Hana kena lah sentiasa on call bertugas kat dapur. ^_~ Hana syak, dapur pun dah naik bosan tengok muka kitaorang! hahaha

Ekoran dari itu, Hana secara automatik dah expert menjadi surirumah tangga hahahah. *Mom entering the conversation : Ha'ah yaa lah! Masak nasik pun tak lepas!* kahkahkah :P

And yah, even Hana memang dah sedia menganggur sejak awal tahun ni, tapi ya Allah... penangan RMO ni buatkan Hana rasa banyak personal activity tergendala. Hahahah ya lah, kalau hari sekolah selalunya Hana, mak Hana and baby Liya akan bonding dekat depan TV, main masak-masak dengan aman kat dapur, also mengemas rumah dengan tenteram. Tapi buat tempoh sekarang ni, rutin harian kitaorang banyak tergendala, lagi-lagi part tengok TV tu ngehehe. Paling sadis Mak Hana sampai sekarang tak tau lagi ending cerita 'Parasite' yang kitaorang tengok hari tu hahaha.

But so far, alhamdulillah everyone just fine. Cuma baby Liya ja sakit sikit. Demam, bersin... asyik meragam, nak bagi dia makan ubat pun riuh satu rumah! :') Honestly, rasa pelik ja bila tak ada gelagat Liya sepanjang dia sakit ni. Hopefully she recover fastly.

Oh ya, kakak Sulung Hana tengah tersadai jauh dari family. Nak balik, tak dapat kan? Ngehehe but she's fine as well, alhamdulillah. Cuma sendu sikit lah kot, sebab single. Hahahahaha Opppss!! Ni kalau cakap depan-depan, dah nahas kena SmackDown. Sib baik jauh :P
.
Ok lah. Itu ja nak share... Bye everything!! ^_~ 
Macam biasa, Hana nak bagi pesanan yang korang dah lali nak hadap ngehehhe "Stay safe everyone! Semoga sentiasa berada di bawah lindungan Allah". Also, stay strong to those yang tengah hadap tough time. Jom sama-sama perbanyakkan doa. ^_^

Sunday, 22 March 2020

Bumped into "Hakak Kebaya Merah" | My honest horror story

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Sebelum korang scroll down, jom sama-sama sedekahkan al-Fatihah buat semua mangsa wabak covid-19. 
----------------------------------------------------------------------------------------- ^_^

Masa zaman sekolah, perkara paling best bagi Hana ialah masa berkumpul dengan kawan-kawan dalam satu kelompok dan share cerita seram masing-masing. Hahaha nostalgia betul! so untuk entry hari ini Hana nak buat sesi story telling versi alam maya. ^_~ Jadi kepada korang-korang yang tengah sendu berkurung kat rumah tu jemput lah baca sampai habis ya..., ngehehehe. Hashtag I story telling for you, you read it for me ok?! hahah. *confident betul ada orang baca*

So the story happened about many years ago which is when I was 5 *I guess*. Masa tu Hana teman arwah atok Hana pergi rumah kawan dia. Tak silap Hana kitaorang naik basikal ja on the way nak ke sana. Awwww sweet kan?! ngehehe :')

Tercetusnya peristiwa seram realistik dalam hidup Hana, apabila Hana main sorang-sorang kat tangga rumah kawan arwah atok Hana tu. Kena pulak time hujan panas 'manja-manja'. hahaha kalau hujan lebat mungkin Hana dah masuk dalam rumah kot. So tengah Hana syok main dengan tangga, tiba-tiba Hana tertangkap susuk tubuh seorang wanita yang berpakaian kebaya merah di bawah kolong rumah tersebut (berdekatan tangga). Rambut dia panjang dan berwarna hitam pekat. Rupa dia? Mashaallah kalau korang tengok mesti rasa tergugat!  hahaha ala-ala Fasha Sandha beb! *kang kalau cakap ala-ala kertas pasir tak memasal pulak dapat mimpi buruk kan?* hahaha tapi betul! cantik dia memang ala-ala Fasha Sandha.

Masa Hana terpandang 'dia' tu, dia memang tengah pandang Hana sedia. Ya Allah! Dah lah kedudukan dia masa tu agak hampir dengan kedudukan Hana. And at the moment kitaorang 'saling berpandangan' tu, dia tengah ready-ready nak sentuh Hana senyap-senyap. Huaaahhhh ya Allah... sumpah seram bila diingatkan kembali. Cuma tak jadi lah dia nak sentuh Hana sebab Hana dah nampak dia... 

Sadly, apa yang jadi lepas moment tu Hana tak ingat sangat, tapi memori yang melekat kat kepala Hana ialah Hana nampak dia jalan dengan penuh lemah-lembut masuk ke dalam kawasan hutan yang berhadapan dengan rumah kawan arwah atok Hana tu.

Kalau difikir-fikirkan balik, fuh!! nasib baik lah Hana ni memang noob daripada kecik... kalau tak mungkin Hana dah ikut jejak dia masuk ke hutan tu. hahahah

Ya Allah... masa tu Hana hingusan lagi kot! T^T Bayangkanlah kalau Hana pergi ikut langkah dia masuk ke hutan tu. Mungkin sekarang ni Hana dah join group gadis-gadis dekat alam 'diaorang' hahaha.

Plot twist = Sebenarnya Hana tak publish pun lagi entry ni. Hakak Kebaya Merah yang tolong publish-kan. Haaaaaaah! apa kata korang buat muka cuak sambil toleh kiri kanan. hahahaha :P :P Alah jangan lah comel sangat! Hana memain jaaa... Tak apa sebelum tidur baca ayat kursi ya ;) hahahaha.
Kisah yang Hana cerita dalam entry ni adalah kisah benar zaman childhood Hana beberapa tahun dahulu. Hak masing-masing sama ada nak percaya atau tak. ^_~  So yah, rasa-rasa bila patut Hana buat filem "Dukun 2" Ngehehehe.

Monday, 16 March 2020

Bleep Test Experience

Image result for cute work out gif

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Salah satu amali yang mencabar untuk subjek Sains Sukan tingkatan 6 ialah bleep test. Apa yang Hana tau bleep test ni biasanya dilakukan sebagai saringan dalam kemasukan tertentu seperti ujian kecergasan guru IPG, dan course yang ada subjek sains sukan untuk permohonan UPU. Jadi dengan itu Hana nak share pengalaman peribadi Hana dalam menghadapi ujian bleep test. Manalah tau boleh bagi inspirasi kat siapa-siapa yang bakal hadap bleep test ke? ngehehe (Inspirasi ke pengajaran? :P)

Untuk amali Bleep Test Sains Sukan Sem 2, dia ada pre-test (ujian yang dilakukan tanpa persediaan latihan) dan post-test iaitu (ujian sesudah melakukan latihan persediaan). Masa pre-test Hana mampu capai level 1 sahaja. Huh! such a shame to me since kawan-kawan Hana ramai ja yang mampu capai sampai level 5. Tu perempuan lah.. kalau lelaki takyah sembang semua level-level 7 ke atas. Haihh baru pre-test dah tunjuk power! hahaha :P. Terfikir jugak masa tu "masa post-test nanti dah boleh standby popcorn kot!. Ya lah... buat penghilang bosan sambil tunggu diaorang habis test" Ngehehe.

So, since Hana rasa stamina Hana teruk sangat during pre-test, maka Hana pun bertekad untuk naikkan level masa post-test! 

Mula-mula tu bukan main tak sabar-sabar rasa nak balas dendam hahaha tapi alih-alih hentahlah.... rasa macam tak ada masa nak prektis :'). Seingat Hana masa tu jadual hujung minggu Hana packed dengan assignment Sejarah dan Pengajian Am.  Homework bagai tu takyah mention lah... hahaha.

Kesimpulannya, sumpah Hana tak prektis langsung dalam tempoh masa lebih kurang 2 minggu yang diberikan. Tapi... tapi... Hana steady gila buat prektis last minute di malam hari sebelum ujian bleep test tu hahah. Malam tu Hana training naik turn tangga dari tingkat atas rumah Hana sampai ke tingkat bawah. Itu ja inisiatif yang Hana terfikir supaya otot-otot kaki tak terkejut bila kena push berlari esoknya! Tapi tu lah, mampu buat berapa round ja :'). Haihh lah..., sebab penat balik sekolah pun tak habis lagi. So sekejap ja lah Hana mampu prektis untuk malam tu. Dan sebabkan Hana tak rasa usaha malam tu memadai jadi Hana sambung prektis lagi esoknya. Awal jugak Hana bangun masa tu lebih kurang pukul 4 kot. Hahaha pagi-pagi buta lagi sis dah main lari-lari kat tangga :P. Sib baik 'member dari alam lain' tak join sekaki. Hahaha.

Tiba di tempat kejadian, Hana ambik turn group terakhir bagi pelajar perempuan. So it went like these...
  • Level satu - pass dengan steady-nya siap boleh gelak and wink dekat cheerleaders tak berbayar yang gigih sorak kat tepi. hahah
  • Level dua - first point was ok, but in the middle rasa kaki dah mula kebas. So tiada lagi gelak ketawa dan muka steady terukir di wajah. Yang ada hanyalah kerutan padu yang terserlah di dahi. Fuh urat-urat perut pun dah start rasa sakit. 
  • Level tiga - hah! sebut ja level tiga terus Hana tersujud kat finish line tu. Hahaha dengan tak terdayanya nak bangun tiba-tiba rasa badan kena kerumun oleh member-member lain. Mashaallah tau-tau ja diorang dah angkat Hana ke tepi gelanggang. Hana mengah gila-gila... peluh habis satu badan... nak cakap pun tak mampu tapi yang pasti Hana sedar apa yang jadi masa tu, which proven Hana actually tak pengsan pun hahaha. Tapi tu lah diaorang siap bukak kasut Hana... longgarkan tudung Hana... kipas-kipas sikit kasi sejuk... fuhhh terasa diri begitu berharga hahahahah (ingat iklan produk Loreal ke weh? :P) 

Maka sejarah pun tercipta. Budak sains sukan pengsan masa buat amali. hahaha Hana... Hana... tak habis-habis nak memviralkan diri sendiri... 

But yeahhh at least Hana capai target Hana hahaha puasnya hati dapat balas dendam. Alhamdulillah... cikgu siap puji sebab ada peningkatan :') 

Tapi tu lah... dalam pada hati berbunga-bunga, cikgu puji, kawan puji, crush pun impressed tiba-tiba.... boleh pulak jatuh terpeleot masa tengah on the way nak pergi toilet hahahhah. Ya ampuuun Hana!! baik bungkus je lah muka tu guna paper bag. hahaha T^T

So agak-agak berapa banyak pengajaran yang korang dapat dari experience Hana kali ni?! ngehehe. >_< For me, elakkan practice last minute and make sure banyakkan latihan untuk tingkatkan stamina. Plus, during the test sebolehnya cuba push diri selagi mampu. Don't worry, kalau pengsan pun nanti ramai ja boleh tolong angkut. Hahaha :P keh.. keh.. keh.. gurau ja. 

Sorry, lampiran peristiwa ditiadakan pada entry ini sebab... banyak gambar yang dah ter'delete dari gallery phone... heeee :D *eleh cakap je lah gambar ko berlari tak senonoh hahahah* Tetiba pulak ada suara hati menyampuk! :P Ok bye!! ^_~
P/S : Stay safe everyone!! Pelihara nyawa tu wajib tau! :') 

Friday, 6 March 2020

What a rainbow!


Image result for cute positive gif quotes

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Selasa minggu lepas Hana dah selamat membuat perhitungan terakhir dengan Mr.STPM. So, atas sebab nak abadikan apa yang terjadi antara Hana dengan Mr.STPM recently, Hana pun terdetik hati nak share entry ni. (Nak jugak menyempit dengan batch SPM 02) hahaha >_<
.
Fun fact, kalau nak tahu, gara-gara down dengan Mr.STPM lah Hana lancarkan segment motivasi baru-baru ini. Hahaha hebat tul penangan beliau kan? :P 
.
Semuanya bermula dengan peristiwa Hana check result online untuk separate result STPM iaitu result sem 3 pada hari isnin (3 Feb) dan ulangan sem 1 & 2 masing-masing selang sehari selepas itu. Siyesli Hana cakap, mostly results tak capai target Hana. Air mata demi air mata, orang tak nampak langsung betapa tak tenteramnya jiwa Hana saat itu. I guess I'm great at pretending to be okay! :P Hahaha well, bila Hana cakap Hana down orang susah tau nak percaya. Entahlah kenapa?? Rasanya macam tak ada orang pun perasan jiwa Hana yang tengah tersakiti masa tu :P hahaha so, end up menangis kat tikar sejadah ja lah mampu >_< hahahaha 
.
So bila ambik result penuh selasa lepas, barulah Hana rasa macam satu beban 'overthinking' dah reda. Subahanallah hebat sungguh kuasa doa dan tawakal. Alhamdulillah, apa yang Hana doa itu yang Hana dapat. 
.. Syukur sangat-sangat untuk result penuh Hana yang ngam-ngam capai target. Tak lebih... tak kurang... Totally sederHana. ngehehe >_<
.
So Tahniahhh semuaaa batch 00!! Sikit ja lagi nak sampai ke destinasi impian :')
.
Sebagai lampiran peristiwa, Hana belanja gambar candid ja lah... Somehow Hana suka gambar candid ni compare than the other proper one. Because everyone seems so natural at the moment where we were distracted by someone cheeky-ness... hahahah Sorry guys! :P :P :P

The Kopop 5/12
*Results kitaorang suam-suam kuku ja. So honestly tiada unsur riak di sini ya hahah >_<*

Happy-nya semua kawan-kawan Hana mostly capai pointer 3 :') Well, Hana still ingat lagi muka sedih sorang demi sorang masa dapat result sem 2 last year. Masa tu konon planning nak terjun bangunan hahahah :P. And another breakdown bila results sem 3 kitaorang tak menyenangkan hati. :') Ada orang tu siap cakap pintu Universiti dah tertutup untuk dia. Hahaha alhamdulillah, at the end kitaorang  survived sebagai noob sejati hahaha :P *Kenangan yang telah berlalu takkan ku lupaaaa... huaaaaaaaaaa T^T  T^T  T^T* 
.
Dengan itu juga, Hana dah sah cerai mati dengan Mr.STPM hahahah. Ok bye!! >_<
Tahniah adik-adik yang dapat results SPM yesterday. Wooohoooo you did a great job!! ;) Good luck yaa for your next step. ^_^ Btw, satu ja nak pesan, bawak-bawak brutel-kan diri bila terserempak dengan mak cik bawang. Lagi-lagi yang suka compare2 results anak orang tu... hahaha :P Dengan itu, mohon jangan terciduk hahaha

Thursday, 30 January 2020

I'm turning 20!!



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!
.
Alhamdulillah sedar tak sedar hari ini dah 30 January... iaitu hari di mana seorang hamba Allah bernama Farhana ni dilahirkan di dunia yang fana lagi kejam ini. *Hahaha well, Intro budak sastera memang macam tu :P*

So sejak awal pagi lagi Hana dok belek-belek Whatsapp. Alhamdulillah.. banyak.... >_< (Banyak betul yang lupa hari ni Birthday Hana) HAHAHA so Hana cuba jadi positive dan try bukak Twitter. Heheh bukak-bukak ja 0.0 Followers HAHAHA. Lupa pulak Twitter tak active... Dah kecewa kat Twitter, Hana try pulak bukak Instagram. Bukak-bukak, last update 3 tahun yang lalu HAHAHA. Then Hana bukak lah YouTube. Eh,eh... alah lupa pulak kita bukan YouTuber. HAHAHA. So akhir sekali. Hana bukak Blog. Alamak!. Blog Sendu. KAHKAHKAHKAH. kekekekeke sendu-sendu pun at least ada lah 2,3 visitors dalam sehari. HAHAHAHAHA.2'3 visitors?!.

Astagfirullahaladzim.... huh! Penat gelak. Penat broken pun iya jugak HAHAHA. Kekekekeke dah... dah!. heeheheh sorry sangat-sangat content ni mungkin tak sesuai untuk pembacaan umum. Sebab mengandungi elemen sendu bukan besye-besye. Hahaha hadoiii Hana dah lah.

Hohoho so yah balik kepada topik yang hendak dibincangkan.

Alhamdulillah, I am successfully turned into an adult. Mature, berwawasan dan memiliki ciri seorang wanita berkepimpinan hahahhahah siyes tak boleh pakai punya fakta. Well... the reality, I'm still that messy, annoying, clumsy and... clever-less type of girl. You have no idea, how I'm normally aging, but physically still staying kid. Heee, kelakar kan?! Hana 20 tahun, tapi still terperangkap dalam jasad budak sekolah rendah. Huhuhu what's so fun having a kid size? Pegi watson nak beli pencuci muka pun cashier pandang semacam! :/ Apatah lagi nak mintak kerja. 

But at the end of this day. Hana grateful sebab masih diberikan nyawa dan peluang untuk getting better day by day.^_^ And yah, Hana tutup hari yang bermakna ini dengan harapan.... harapan yang esok WhatsApp Hana penuh dengan wishes "Happy Belated Birthday" Hahahahaha bila nak move on ni weh?!! >_<


 Keh keh keh Happy Birthday diri sendiri ;) Hmm... naaak jugak share muka tak streka ni ^_~ hahaha (Mulut kalau dah tak ada insurans memang kena tutup centu!)

Ok dah! Sekian ^_^

Honestly, being fully Hana is so tiring. :'D I own those attitudes only few could handle. (Stubborn, Noob sejati, Clumsy, DramaQueen, Terjerit sana terjerit sini) Haha :P Siyes cakap only the closest be able to accept how crazily annoying I am. (No wonderlah selalu kena fake friend kahkahkahkah) For that, I feel sorry to those who stays, :'D and decided to full heartedly being better. Ngeeee also, I humbly take this chance to apologize my past mistakes throughout my journey as a blogger *Chincaru!* ;D Hana ni spesis yang malas blogwalking. Selalunya yang datang singgah ja yang Hana akan visit back. So kepada yang selalu singgah sini tu Hana hargai sangat-sangat. Because of you guys I experienced such a great virtual adventure. Then again I realize... my blog wasn't completely Sendu, after all. HAHA. 

Monday, 30 December 2019

Memories bring back you

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Either my eyes blink so fast,or time really flies this fast. Like... baru hari tu kot Hana post entry pasal ringkasan diary of 2018. Tau tau ja 2019 dah nak sampai ke tarikh akhir. Allah... ni betul-betul vibe akhir zaman... :')

Hmmm...

So tahun 2019 merupakan tahun yang sangat sangat strange untuk Hana. Tahun last Hana as a teenager, tahun last Hana bergelar budak sekolah, tahun banyak kena marah dengan cikgu, tahun banyak gaduh dengan Mrs.Mom, tahun banyak terjebak with unexpected people, tahun dipenuhi dengan gejala fake hope.... Tahun dipatahduakan oleh crush?!! kekekeke >_< dah boleh menangis tepi bucu katil kot?! :')

Antara memory yang paling Hana suka untuk tahun 2019 ni ialah memori masa buat amali Sains Sukan. I actually enjoy those amali since Sem 1 sampailah Sem 3 punya last amali. Siyes! Tak ada penyesalan bagi Hana untuk subjek SS ni. Hahahhaa walaupun adalah dua tiga kali injured masa amali tu but still I enjoy it much!! Dan pengalaman incident yang menimpa Hana during amali tu yang mengajar Hana macam-macam lessons then dalam masa yang sama... kenangan pun tercipta... acewahhh :P




My second most favorite memory created during our annual dinner. Ahhhh!!! Siyes unforgettable!! Masa ni lahh kitaorang rasa bebas sebagai remaja di akhir usia. Hahahaha. Lagi-lagi bila Hana dapat roommate hotel spesis 'masuk air'. Paling tak boleh lupa moment berdandan last minutes sebelum pergi event. Waktu tu lah berebut cermin, stokin hilang, tudung tak gosok lagi, fake eyelashes hilang sebelah, member bilik lain datang melawat ahahhaha winduu gila :P Lepas tu kan, paling best masa giliran class Hana buat persembahan khas malam tu. Kitaorang nyanyi lagu "Sampai tutup usia" hehehe persembahan spontan ja sebab last minutes punya planning. But it became memorable dan touching bila kitaorang on flash lampu phone masing-masing masa nyanyi dalam keadaan lampu-lampu utama kat dewan dinner tu dimatikan. Kena pulak dengan lagu sedih. Siyes touching!! Hahahah dalam malap-malap tu sempat jugak sis kesat air mata :P


Thirdly ialah memory masa convocation <3 Majlis graduasi kitaorang dijalankan pada hari khamis iaitu 2 hari sebelum annual dinner. Alhamdulillah!! Everything was smoothly going as planned walaupun dijalankan dengan sangat sederhana. Hehehe >_<  Rasanya masa graduasi tulah kali pertama kitaorang dibenarkan bermakeup kat skolah.

Hahahah you have no idea macam mana Hana boleh jadi kreatif guna sebatang lip balm sebagai pemerah pipi dan eye shadow hahahahaha sib baiklah tak terjadi awek cendol beb! :P Dan sebabkan tak menonjol lah Hana kena paksa pakai lipstick oleh member. Heheh jenuh sis lari, last2 tempek jugaklah lipstick kat bibir sebelum naik pentas hohohoho



Rasanya banyak lagi moments 2019 nak diabadikan kat blog ni. Belum cerita Behind the scenes Viva, proses Hana siapkan assignment, temu bual orang, terkejar sana tekejar sini semata-mata nak dapatkan full mark, alih-alih hasil susah payah kena plagiat oleh member. Hahahah siyes my 2019 really loaded with memories. Tapi tu lah, tak larat pulak nak cerita panjang-panjang. So Hana share gambar  bersertakan caption ja lah.


The KOPOP a.k.a Gang Otak Berbulu >_< created by Wanje

Gambar ni diambil semasa Birthday Prank Hana iaitu delayed dua hari selepas tarikh yang sepatutnya. Hehehehe tu yang buatkan prank menjadi :P sebab Hana mati-mati dah move on tak kesah diaorang lupa Birthday Hana. Hahaha :') thanks to Mastermind yang pakai tudung biru kat depan tu  :P yang kena prank pulak dah macam semut dah kat belakang sekali tu hah! >_<



And this is the first picture of my whole classmate. It was took before kitaorang gerak pergi dewan untuk majlis persaraan pengetua. Sumpah bahagia jadi classmate diaorang selama setahun setengah ni! :') Masing-masing ada karakter tersendiri... lagi-lagi yang pakai baju hitam kat depan sekali tu ha! Sehari tak ada dia, terus hilang ilham nak buat punch line. Haihhhhh siyes rindu!


Yang ni pulak masa sesi interview responden untuk dapatkan bahan assignment. Maaflah tudung Hana lagi depan dari masa depan Hana. Hahaha... keh keh keh InshaAllah next year sis belajar kebelakangkan tudung ;3



Annual sports! ^^ Hana bertugas sebagai hakim lempar cakra. Definitely my first and last experience ;P Tobat dah tak nak jadi hakim.

Lastly, terima kasih kepada orang-orang yang wujud dalam memory 2019 Hana. Especially to my form 6 comrades, lecturers and the other warga sekolah. Kita dah banyak lalui up and down sama-sama. And for that, love you sampai tutup usia!!! <3 <3 <3

p/s : Sorrylah gambar-gambar semua kabur takleh blah hahahahah

To my dear blogger fellow, visitor, silent reader or even haters muahahhaa sis selalu feeling2 ada haters >_< keh keh keh, Hana ucapkan Happy New Year!! Alhamdulillah untuk journey yang masih berterusan ini. Jumpa next year Inshaallah...;)

Monday, 9 December 2019

Next




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!

Best tak menganggur?!

Hehehe best lah apa pulak tak best!! Makan tidur makan tidur aihh dah macam mumia dah sis kat rumah ni :P
.
Tapi tu lah boring yakmat!! Rasa tak productive. And hidup ni dah macam tak ada matlamat! :')
Lagi-lagi bila mengenangkan yang ini baru fasa pertama. While there are looong more days to spend in this house. Huaaaa!! T^T siyes meroyan tak tau nak buat apa.
.
So dengan itu, I decided to draw some plans to fill my long journey holiday sampailah bulan 9 nanti kalau ditakdirkan Hana masuk U... 
.
Well, Hana sumpah  tak ada life skang ni! Sebab tu nak planning something pun kena buat report kat blog hahahahha.
.
So berbalik kepada cerita asal, Hana plan nak buat kelas tuisyen untuk UPSR. Walaweh! bukan bisye-bisye en? Muahahaha.
.
Hana nak buat English lesson dengan berpandukan buku-buku BI Hana since zaman SPM yang masih helok tersusun kat bilik ni hah! Brilliant tak?! :3 Asas pengajaran Hana bukan tertumpu kepada format UPSR semata. Tapi beyond that, which 'belajar untuk hidup bukan belajar untuk exam' >_< perghh! Belum apa-apa dah ada slogan bagai! Hahaha Kelasss lah bro ni :P 
.
I would like to admit, Hana tak pandai mana pun nak jadi tutor *ceeeehhh acah rendah diri pulak dah :P but... this is just an alternative to expand my potential while at the same time it's a way to retain and apply the knowledge that I have learned over the years. Thus, alternative ni sekali gus boleh mematangkan Hana sebelum Hana melangkah ke alam baru nanti.

Errr.... alam baru tu bawah lagi daripada level alam barzakh  *Allahhh...* (Meskiku rapuhh.... dalam langkah.... T^T) weh pasal mati tak boleh buat main weh... :')

Then, sekarang ni Hana tengah prepare something untuk kelas tuisyen tu. Hopefully I take it seriously as it should. Huahh!!. This is exactly what I'm dreaming of. ^_^ As you know *or maybe tak tau pun :P* being a teacher has always been in the list of my dreams. So now, when I get to make it come true... I'm being truly excited!!.

K.bye tu ja lah nak report >_<

Cer teka berapa banyak K-drama dah Hana layan setakat ni?! hahahah:P Maklumlah projek juta-juta Hana tak approved lagi >_< 18 kali request tak dilayan. Kena tunggu aura yang ke 19 dulu kot baru boleh sign kontrak Muahahaha sis pun nak viral gak :P 

Sunday, 1 December 2019

The Journey Of Form 6


 بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes memory 

Holla!!!
.
Guess who's back here! ^_^
.
Fuh!! berbulan tak update terus rasa janggal nak berblogging semula. Hehehe sis sampai terlupa cara nak log in blog hahahaha.
.
Alhamdulillah, pada tarikh 27 November Hana telah menamatkan riwayat hidup sebagai budak sekolah.
Feeling dia lebih kurang ja dengan feeling lepas freedom SPM. Cuma, bezanya kali ini Hana lebih kepada risau mengenangkan future yang masih samar-samar. :') Maklumlah penangan exam STPM ni lain maciam sikit. Tak boleh predict! :P Kalau korang follower setia blog besawang Hana ni mesti korang tau kan, luahan hati Hana every semester. So untuk last Sem ni, Hana boleh kata beban dia kurang sikit compare than Sem 2. Tapi... pengalaman lalu mengajar Hana untuk tidak menaruh harapan apa-apa! hahahaha :P Kalau korang nak tau, killer paper bagi Hana adalah subjek KMK (Kesusasteraan Melayu Komunikatif). Pilih subjek tu sebagai pengganti subjek BM adalah kesilapan besar dalam hidup Hana yang akan dikenang sampai ke tua. Hahahah nampak tak dia punya tak redha tu? Haih lah! Ingatkan Sem 3 ni reda sikit lah dia punya 'soalan maut' tu, tup-tup bukak soalan terus rasa-rasa macam nak pergi bakar ja pejabat MPM tu hahahhahaha. Siyes bengang! dari target nak dapat A terus tukar pegi Ct ja. Hohohoh kalau tak C plus, dapat lulus penuh pun dah syukur sangat dah hahahaha T_T But Alhamdulillah untuk subjek-subjek lain yang agak memberi kerjasama.

Untuk repeat paper pulak, bagi Hana mostly soalan memang kasi chance untuk dapat result bagus. Tapi tu lah... "mostly" tu pun Hana tak yakin sangat! hahahah korang tau ja lah MPM, mana pernah kasi chance pelajar level-level try hard macam Hana ni dapat result bagus :P, apa-apa pun lantak pi dia lah nak jadi apa pun! haihhh... pasrah gua dibuatnya! Hahaha kan dah tak memasal Hana menggangster kat sini :P But, still alhamdulillah... everything goes well until the end. Alhamdulillah... :')

So yah, dengan itu, berakhir lah sudah hikayat Hana sebagai budak sekolah...
Kepada peminat-peminat Hana kat sekolah, dah boleh dah kot carik crush baru hahahaha *siapa lah yang tak cukup DHA sangat nak minat kat Hana ni!* :P
Tidak lupa jugak kepada haters2 budiman yang dalam tak sedar telah membangkitkan semangat nasionalisme dalam diri Hana. Hahahah lagi lah apa aku ngarutkan ni?  *Dah haters budiman pulak tu!! :P *
.
Anyway, Hana will absolutely miss everyone in the school, Including mak cik tukang sapu yang selalu jadi penyeri koridor dan pak guard yang selalu jadi bodyguard Hana everytime nak lintas jalan, heeeeeeeeee :3

Pasni dah tak ada dah muka Miss Always Late ni kat sekolah >_< Tak ada dah scene lari marathon pepagi sebab tak nak kena nahas masa morning assembly! Tak ada dah budak yang every Sem menjadi listed student yang selalu kena call pepagi sebab takut terlepas paper :P Tak ada dah budak yang level clumsy dia Mashaallah punya takleh brain sebab asyik terlanggar dengan orang sekeliling.

Tak ada dah budak yang kalau tudung dia tak ke depan hidup dia macam tak bermakna. Hahahahahaha and means tamatlah sudah episodes member-member membebel suruh betulkan tudung yang terlalu ke depan macam ada atap kat kepala! hahahahha keh keh keh ini dah kes mengaibkan diri sendiri dah ni :P 


Btw, it was a great adventure in my life!! I'm thankful for everything and feel blessed being part of them...Them... those I call family! home and evergreen memories <3

.


Family <3 


Cool Classmates! Merangkap Kelas paling kecoh of the batch


(Dura, PikaBul, Zura, Wanje, Hana, Jun)
Steady Repeat Paper Buddies <3



Iza, Misha, Dura, Sitiu, Hana, Zura, PikaBul
a.k.a 
Persatuan Student tak puas hati dengan MPM :P


Ok lah! Got to go!! Maklumlah pasni dah busy dengan projek juta-juta. Hahahaha >_< Hmm, k.bye! :P

Saturday, 3 August 2019

Almost There



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Without the pain, we couldn't reach the fullness of our destination


Masuk form 6 bukanlah comfort zone macam persepsi most of people. Sebagai salah seorang STPM fighter, Hana boleh konklusikan, semangat kena kuat in order to survive until the finish line.
.
Kalau tanya Hana, boleh tahan berkali jugaklah Hana decide untuk pilih jalan mati. You know, step out of the fight.

Mana taknya, masa starting line lagi Hana dah buat silap besar. "Salah Pilih Subjek"  T^T 

Tapi tu lah, dalam pada Hana cakap nak berhenti tu, tau-tau ja dah nak sampai ke garisan penamat. Eh, macam tak percaya yang Hana dah memasuki fasa terakhir pertempuran.

Bila dah sampai ke tahap ini, Hana boleh kata yang Hana cukup gangster lah sebab bertahan.

Dengan kehadiran manusia-manusia psycho yang suka tengok Hana jatuh,
Dengan keadaan mentality tak kuat,
Dengan kehadiran si pemberi fake hope yang tak habis-habis nak lunturkan matlamat asal Hana.
Mental bully... fake friend...

Setelah berjenis-jenis manusia yang Hana hadap through the journey of form 6, Hana boleh kata Hana cukup brutel lah sebab bertahan. (2 kali sis ulang tau!!) ngehehe  >_<

Ketahanan setiap orang berbeza-beza. Dan untuk level Hana yang fragile dan mudah hilang arah ni dah kira gangster lah kan?! :P hohohoho

Setelah melalui 2 fasa pertempuran yang diselangselikan dengan persoalan "Should I quit?", matlamat Hana sekarang cuma nak habiskan apa yang Hana dah start.

" Almost there"

" Almost there"

" Almost there"

- I keep on saying that phrase while imagining my parents lovely faces.


Dah banyak yang mereka laburkan untuk Hana. Takkanlah Hana tergamak nak hampakan mereka dengan masa depan yang malap?

Ya result Sem 2 Hana teruk. Furthermore, result Sem 1 Hana pun tak adalah gempak mana.

Tapi Hana masih ada second chance untuk dimanfaatkan. Second chance untuk Get Back Up Again! Second chance untuk lari dari gelaran loser!

Dan second chance tu, repeat paper lah apa lagi?! MUAHAHAHA T_T

I've just genuinely express what's bothering me inside. So how about you? Do you have something to shout out about? Whisper to me in the comment section below  ^_^

Saturday, 6 July 2019

Muet Experience


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First and foremost, Hana tak mengharapkan apa-apa untuk MUET since I done toooooo many mistakes for the whole test. :') 
.
Ok so where to start? 
.
MUET Speaking

Hana target below band 3 ja for this test. Obviously because I'm not a native speaker, so of course I need an everyday practices in order to get beyond that I target *But sadly I'm way too lack of time to do a consistently daily practise due to some barriers. Subsequently because I'm not a fast thinking person which I have to customize my sentences on a paper first before get to present it fluently, or in another mean, I'm not a spontaneous person when it comes to presentation kind of thing.But anyway Alhamdulillah since Hana tak bertukar menjadi bisu masa speaking test hari tu hahahah. Even though nerves dia kalah-kalah VIVA but but I'm really thankful that I could address the feeling well. Overall, I'm Ok! with Task B (A group conversation), but not confident for the Task A (individual presentation). Hana candidate B so masa untuk tulis idea tu quite limited untuk Hana yang jenis tulis karangan panjang-panjang ni! :P hohoho bukan tak mau tulis point by point. But as I said, I couldn't bear a spontaneous speaking!. Dah banyak kali try tapi still didn't work. Then end up mengaranglah si Hana tu dalam masa beberapa minit ja. :P :P :P hahaha hasilnya? managed to speak fluent only for the first 1 minute then the other 1 minute I turned into a Robot:P :P  Idea dah cun tapi huraian pulak tak sebati! hahaha masa tu lah tercipta adegan pengawas belah Hana tengok muka Hana makin lama makin mendekat selari dengan Hana yang makin lama makin macam robot >_< hahaha Itu boleh brain lagi. Yang masa Task B pulak, Hana boleh pulak buat a huge mistake which is Hana boleh selamba tulis point dekat kertas soalan hahaha padahal dah memang ada particular paper for both tasks. Tapi tau ja lah Hana tu. Asal nerves mula lah bertukar jadi alien hahaha . Hana sebenarnya nak synchronize writing skill Hana dengan cara main tarik-tarik ja point by point yang dah listed dekat kertas soalan tu so senanglah Hana nak hurai satu-satu  dekat blank space bawah soalan tu :P Tapi mana lah Hana tau tak boleh tulis atas kertas soalan hohoho. Then masa sedap mengarang tu pengawas belah Hana tu pegi menyampuk "Please don't write down  on the question" hahahahhaha :P :P Jadi Hana pun apa lagi gabra tak tentu pasal lah >_< Quickly said "Sorry!" then pursue my writing on the provided paper. Hahaha Anyway task B Hana and friends was in "Ok " category even kalut sikit initially :P hehehe itu masa dah duduk ready-ready nak di -test, belum cerita peristiwa Hana pergi round satu table gara-gara clueless tak nampak tempat duduk sendiri masa masuk bilik exam tu. Hahahaha In a nutshell Hana totally haywire during the speaking test :P But phew! Alhamdulillah It's eventually done even not in a perfect way.

Reading Test 

This one yang paling Hana tak confident T^T Sumpah tak ada keyakinan for this test! :')  Firstly, because Hana tak cukup masa untuk make sure yang jawapan Hana betul for every question. Secondly, Hana hentam a few last questions sebab masa dah tamat! huaaaaa tambah-tambah pulak yang Hana hentam tuuuu lah yang senang sikit compare than yang Hana kaji betul- betul tu T^T but it's ok! Hana percaya pada perancangan Allah! Kita usahalah macam mana bagus sekali pun kalau dah Allah kata C then C lah... and of course that's the best for us! 

 Writing Test

Ok! speaking of this one, honestly I don't put any expectation at all :P and the main reason why is because I didn't finished the question no.2  T^T and I swear to you I never done that for the past Big Examination before.:') It's ok! at least I had tried. >_< and I'm freaking proud that I was able to finished question no.1 which I think I couldn't make it before. hahaha :P *I hate format writing!. Nevertheless, Hana blame diri sendiri no matter what, since diri sendiri ni yang lambat aware bahawasanya writing paper ada question no.2. HUHUHUUH Hana sedar benda ni less than a week before the date of writing test. Aishhh!!! cuai! cuai! cuai!... bukannya cikgu tak ajar. Tapi Hana yang lambat sedar each of the lesson's purposes. Plus,cikgu banyak  fokus untuk format writing ja,untuk common writing tu kitaorang banyak bincang pasal isi (yang Hana ingat untuk speaking test). So buat latihan sikit sangat, sampai Hana pun tak sedar kewujudan question no.2 Dah Hana pun tak tanya! :P maklumlah ni dah taraf pra-U tau! so takkan one by one nak kena guide and inform. hohoho senang citer sindri punya tau lah, kalau nak berjaya :P Cikgu-cikgu tinggal suap, terpulang pada kita nak telan atau tak.*ehh eh... dak sastera ni :P hahah 

Listening Test 

Hohohoho yang ni takyah sembang lah kot! mostly candidates tak banyak practise for this one, sebab memerlukan audio dan prosedur tertentu. hahaha apa gua ngarutkan ni?!! hahahah :P Takda-takda... :P Hana and friends mostly get to practise listening test bila cikgu yang aturkan,tapi bila cikgu tak atur kitaorang pun "jangan haraplah nak cari inisiatif sendiri" hoohohoh >_< melainkan kalau dengar english speech and bendaklah berunsurkan MUET yang sama waktu dengannya. So bila tiba listening test which is the last test, Hana rasa macam emmm,boleh makanlah! sebab it is beyond my expectation which literally quite easy to score. hahahaha tak tau kenapa tiba-tiba dapat wahyu walapaun tak banyak practise. heheheh Alhamdulillah <3 

In a nutshell, MUET SUSAH!!! >_< hashtag benda boleh repeat buat apa risau kahkahakah :P So kepada candidates yang bakal ambik Muet tak kesah bila, make sure banyakkan praktis and engage yourself with wide reading because it really helps in making us ready for each test! Good Luck! :) Semoga tak kalut macam Hana >_<  -Sincerely, Hana. 

Sunday, 9 June 2019

Happy Raya!!!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Di kesempatan ini, Hana selaku blogger sendu yang kejap ada kejap hilang tak ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pembaca blog pink besawang ni!! Heeee :D Alhamdulillah tahun ni Hana tak pegang gelaran Raver :P hahhaha so tak da nak mat ri yew sangat dah!. Bye Uchux! :P
.
If last year Hana team raya uchux raver so tahun ni Hana decide untuk join team Raya Bishe2 jaaa... haha sokay, next year dah boleh join hashtag team raya berdua hahahahah tak ada lah, actually tu skema jawapan untuk sentapkan golongan 'bawang' yang asyik tanya lepas STPM nak buat apa?! :P hohohoh



Bila kita suruh adik tolong ambikkan gambar so hasilnya post gambar candid ja lah... :3
.

Mama <3 *Liya tolak tepi! :P
.

.
So sempena hari raya ni, Hana lanje muka sesuci lebaran hahahahah. Sorry mampu bagi separuh ja. Maklumlah, muka tak streka, hidung kemek, kening pudar, pipi tak semerah awek cendol! Siap dengan pakej jerawat join sekaki. Haaha kalau bagi full takut ada yang crack skrin laptop! :P :P :P 

Hereby, Hana akhiri entry ini dengan ucapan Selamat... Hari... Ahad!! Yeahhh cuti raya dah nak expired!! And another yeahh sebab Homework tak siap lagi!! :P :P :P K.bye! >_<

Tuesday, 28 May 2019

I've passed another level



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Be Strong Like a Cactus

Hola!!
.
Salam Ramadan dari pemilik blog besawang ni.=3
.
Alhamdulillah I've just passed another level and kinda officially entered Semester 3. Huh!!! What a relief!! T^T
.
Sumpah seksa masuk form 6 ni! Tapi tu lah, tak elok mengeluh! *but... since I just get a chance to express so let me nagging for satisfaction. Huh!
.
So sem 2 ni Hana ada kerja kursus Pengajian Am, Sejarah dan Sastera (on going) And definitely I had done for those 2 first subject that I mentioned. Alhamdullillah... also I got Viva for both course work and I had through it as well! Oh ya~ should I share with you the BTS for both Viva?. Hahaha Comment down below k?! *:P Plus, for my favorite subject which is sports science, I had done some extreme amali like Bleep Test, Bangkit Tubi pelbagai Tahap, Ukur lipatan kulit, and Naik turun bangku. Yang ni pun boleh tahan unforeseen jugak BTS dia. Hohoho >_<

Apa yang Hana belajar dari Sem 2 ni, janganlah expect sesuatu tu mudah no matter how easy it sounds like and how confident you think it'll go well. At the same time, element gangster tu mesti utuh dalam diri. Or else you tend to give up easily. (*Bunyik macam takleh move on dengan paper Sem2 ja hahahah) hashtag KMK killer, Sport Science triple kill, Sejarah Super killer! hmm, sib baik Pengajian Am tak killer haha.

So memandangkan di akhir Sem 2 ni Hana dah ada junior, dengan itu pesanan khidmat masyarakat buat junior2 yang baru masuk "Sebolehnya,janganlah simpan cita-cita nak repeat any subject untuk Sem 1 ni. Sebab Sem 2 azab dia kaw2 a.k.a susah nak score any subject even subject BM and KMK sekali pun."Oh ya, sembang pasal subjek KMK, ni akak nak bagi warning! "Kalau tak ada basic KMK masa form 5 and diri tu memang liat nak membaca dan menghafal, kena fikir banyak kali dulu kot sebelum merelakan diri ambik subjek KMK" Bukan apa, subjek KMK ni bukanlah jalan selamat untuk kita lari dari subjek BM yang kononnya jauh lebih susah tu. Sebab macam yang saya dah hadap untuk previous Sem, kalau tak follow skema, jawapan awak yang berperenggan-perenggan tu takkan dilayan. Sebab ini bukan karangan yang boleh guna ilham dari kepala hangguk kita sendiri. Ini KMK,jawapan anda kena memenuhi citarasa subjek itu sendiri. Hana cakap berdasarkan pengalaman Hana ambik KMK even tak ada basic. Hana bukan tak membaca. Bukan jugak tak mengahafal. Jawapan exam Hana tu sampai mintak extra kertas gara-gara tak cukup ruang dah nak tulis. Satu soalan pun Hana tak tinggal. Tapi sekali keluar result dapat B sahaaja. Huhuhuh bunyik memang lah macam orang tak bersyukur. Tapi subjek KMK tu target Hana untuk naikkan pointer. Tapi tu lah, cara jawap yang tak betul.... Sebab tu Hana cakap, KMK bukan jalan mudah untuk kita lari dari kesukaran subjek BM.Otherwise, inshaallah kita boleh score subjek BM compare than KMK since we have that basic since primary school or even kindergarten. (Apa-apa pun, result Sem 1 Hana capai 3 jugak walaupun nyawa-nyawa ikan! hahahaha nak jugak inform! :P)
.
Ok lah, bulan puasa tak elok buang masa. Banyak lagi task nak kena pikir! Buat kuih raya lah, kemas bilik lah! hmmm nak carik Laila lagi?! hewhew. Plus, sekarang ni nak kena fokus MUET yang lagi tinggal beberapa minggu ja. At the same time kena berkenalan dengan Sem 3 yang baru sahaja bermula. Dengan itu, Hana akhiri entry ini dengan tagline slurpee crank 'So yah!' :3

Friday, 1 February 2019

Happy 19 years of fighting

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Alhamdulillah, 2 days ago at the date of 30 January I reached another level of life in the last year as a teenager. Alhamdulillah  for the 19 years chances of fighting.
.
Yeayyy!! Next year dah tak teenage lagi!! :P hohohoho
.
I did not expect anything on that day.*Since all in my head was... course work! course work! course work!!! :P

But, I don't understand why... luck and miracle was on my side most of the day. Without even having to shout out to everyone telling that it's my birthday!, I've got some wishes in the morning from someone I don't even expect. What a miracle that someone I don't usually talk to remember my birthday and willing to treat me like we're close enough to be called "BFF" Woahhhh!! and the other lucky moment happened at MUET class. Before the class was started, the teacher asked "Is today, anyone's birthday?!>_< hehehe I was not daring enough to admit it was my special day. But, as my expectations, the kind-hearted person that wished me at the very morning was kindly telling the teacher that it's my birthday. And what happened after that was saving me from getting any punishment, humiliated and stressed out throughout the class because the teacher was gonna do some kinda Quiz game that inflicts serious punishment if you failed the quiz. Haahahaha >_< I've saved from it and luckily being the teacher's assistant at the front of the class. *while my classmates being stress praying I'm not gonna pick their name in the box (quiz procedure)

And... huh after the class ended, I was afraid that I'm gonna get scolded for drawing some of my classmate names for the quiz purpose. Hahaha >_< instead, they know it's my birthday, so the 'Happy Birthday' wishes constantly given to me without I even expect. Heeeeeeeeeeeee >_< how lucky to be surrounded with those kind-hearted people.... heheh and the blessing wasn't just ended there. In the evening, which is club meetings and association I have elected as deputy chairman of the club that I join.

Huhuh T^T I'm touched because it was my birthday and they willing to vote for me as the present :') It was just sooo crazy to be believed. What kindness do, I really gave to them till they treat me that well.
.
And, today at the date of 1 February, I've got a present from a teacher at the morning assembly which surprise me lot! :D And.... I thought it was done there! But.... hahhahaha I've got another surprise from my 'KOPOP members' which blew my mind why they don't seem to care about my 'birthday' and don't even saying any wish like my other not so close friend did. Heheheh they really Got Me! ngehehe thanks for the surprise, Dura, Jun, Siti, Niza, Farah, Mimi, Wanje, Zuzui and tira. I feel appreciated and loved so much for the 3 days constantly... <3 <3 <3

Sorry for been losing... (for those who care :P) heheh But this semester is soooooo important yet hard one for me. So it seems like I should to be apart of any any! distraction which disturbing my accordingly focus time >_<  well, I only have one shot! and I don't wanna miss the target :P heheh ^^ Btw, I have replied some of the comments that I left a long time ago hahaha :P so, hopefully there's no debt anymore keh? >_< So yahh! I'm done here.Thank you for been supporting or just support or just visit and don't mind to come here again hahaha... anyhow I appreciate every each of view that you give <3 <3 <3 Till, then :) - Hana Chie dak Gangster yang bertauliahh :P

Friday, 28 December 2018

What a long journey!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Tau-tau ja dah nak habis 2018. Phew! What a long journey! ^^
.
Banyak yang Hana lalui dalam tahun ni... Tahun roller coasters bagi Hana, tahun di mana Hana dipatahduakan oleh Mr.SPM dan menyambung percintaan dengan Mr.STPM.
.
I've been through alot! Knowing lots of new people and step into a brand new level of life.

Caption : Apake bengap sangat gambar ni hahahahahah


Awal tahun ni, Hana start jadi blogger active. Hana kenal banyak rakan blogger awesome, join many segments and win some of it! Alhamdulillah! It such a good experience as a blogger.
.
Menang segment kak Nurul, kak Ana, Kak Ema lubuk Seni, Kak Siqah, kak Razanah Anis, dapat hadiah penghargaan dari kak Anies... alhamdulillah for those unexpected rezeki! :') But honestly hadiah paling bernilai as a blogger is when you manage to find those good people who are always willing to visit, read and comments on your blog! ^^ So yah! Shout out to those nice blogger "Kak Ana, Kak Fatin, Kak Farah, Kak Zarini, Kak Sha, Cik Yan, Izzati, Kak Atiey Zieya, Kak Azah, kak Ray, kak Anies, Anak Danesor, Kak Razanah, Kak FJ and many others yang pernah singgah dan komen dekat entri blog Hana" Thank youuuuuu everyone!!! :')
.
But since Hana masuk form 6, Hana makin jarang bukak blog! :) heheh sudah semestinya sis busy layan karenah Mr.STPM  :P bukan saja-saja abaikan blog ni. But that's alright! ^^ when you truly have passion on it, you will definitely keep on coming back to it anytime you want to! :D So yah! Here I am again. Typing! Expressing and storytelling! ^^
.
Tahun ni jugak! Allah makbulkan doa Hana yang dah lama tergantung. Aliya Zulaikha. Dia adalah salah satu daripada doa Hana yang Allah makbulkan :') Alhamdulillah, Liya dah nak dekat setahun, dah reti berjalan, membebel "bujibujibuji" "mamamama" " bababbababa" dan nak tumbuh gigi. Tak sabar rasanya nak tunggu rambut Liya panjang sikit! Bolehlah Kak Chie dia ni asah bakat jadi hair designer :P




Melangkah ke alam form 6, Hana kenal dengan ramai manusia-manusia yang baik lagi masuk air "Wani, Dura, Zuzui, Jun, Farah, Zura, Tyra, Niza, Mimi.... and many others!" Among those, I'm grateful to know Wani. The one who never let me through everything alone! :'') And willing to accept me.


.
Dan biasalah resam kehidupan. Ada manis, ada jugak pahitnya! :') Dipatahduakan tu biasalah kan.... hahhahahaha >_< :'D :') :) T^T
.
Dan Hana belajar banyak benda sejak masuk form six. Hana belajar erti sabar, Hana belajar untuk gangsterkan diri, Hana belajar erti gigih! :') macam-macam lah.... Yang paling Hana akan hadam ialah betapa kita tak akan ada pilihan lain selain jadi kuat whenever dugaan hits our life.
.
Tahun ni jugak tahun di mana banyak conflict tercetus antara Hana dan Mr.Father. Konflik yang tak habis-habis! ^^ Tapi itu yang ajar Hana erti kehidupan. And I learn to be an understanding type of person! ^^
.
But alhamdulillah for everything! For those who choose to stay in my life, alhamdulillah. But you are always pleased to leave if you feel like nothing worth to be stay. Hana takkan paksa orang untuk stay dalam hidup Hana and through this difficult life together till the end. Sebab no matter what, they have their rights to control their life. So I will stand by myself and put Allah as my number one helper *Well, at the end of my life I only have me, myself, I, and Allah.^^
.
Ok that is it! Alhamdulillah, kita dah hampir ke garisan penamat untuk 2018. Whoooo! What a long journey right! Heheh :D So, Selamat Merangka Matlamat!!! Rangka elok-elok lepastu tampal kat otak guna gam gajah, biar melekat kukuh gituw! Hohoho :P
.
Thank you,next?!