Dear Teenager




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Dear Teenager,

Makin kita besar makin banyak masaalah dunia yang kita perlu hadap.
.
Ya! Apa yang kita nak ialah kehidupan yang sempurna,Parents yang memahami,kawan-kawan yang kamching dengan kita,kesempurnaan diri dan segala bendaalah berunsurkan meterialistik macam yang kita tengok dalam instagram.
.
Orang dewasa,bukan tak faham kita.Tapi sebab mereka fahamlah mereka asyik kongkong kita untuk certain things yang kita nak! Mereka pernah berada dalam situasi kita! Jadi mereka faham! Mereka tahu apa yang terbaik.

Cuma,jiwa muda kita yang terlalu memberontak menafikan nasihat mereka!
.
Ya...
Jiwa kita terlalu muda untuk berdiri teguh di jalan yang sepatutnya.
Banyak benda fun lagi yang kita nak try sebelum kita tetapkan diri kita untuk ambil serius terhadap future kita!
Kita masih terlalu mentah untuk percaya akan kebenaran nasihat orang dewasa.
.

Tapi itu lah...

Salah langkah di usia remaja... habislah...
nak betulkan balik di usia kita dah mula matang memang payah!
.
Percayalah...
Betapa kita akan menyesal sebab sia-siakan tenaga dan masa yang kita ada di usia remaja.
Betapa kita akan menyesal sebab abaikan nasihat mereka yang berpengalaman.
.
Mungkin memang susah nak bentuk seorang remaja.Sebab kami bukan 'rebung' lagi.Kami dah hampir menjadi buluh.Cuma belum cukup matang sahaja.
.
Tapi percaya lah...
.
Kami masih boleh dibentuk.
.
Hanya memerlukan sepenuh kasih sayang dan perhatian daripada ibu bapa,
cukup  buat kami rasa dihargai dan jadi anak yang mendengar kata.
Dan...

Jangan pernah abaikan kami! Nanti kami jadi pemberontak! Tapi yakinkan kami akan kasih sayang yang tersembunyi itu.Sebab kadang-kadang kami tak faham maksud " marah tanda sayang! ".Sejujurnya kami susah nak hadam dan percaya bila apa yang kami yakin ialah " marah sebab benci "
.
Betapa kami susah nak nampak kasih sayang Mama dan Papa yang kononnya tersembunyi itu...
.
Percayalah... kami susah nak nampak kasih sayang Ibu Bapa kami.Sebab itu kami tak yakin akan nasihat-nasihat yang disertakan dengan amarah itu.
.
Kami nakkan kasih sayang yang zahir dan boleh dirasa.
.
Cuma itu yang kami perlu... bukannya kekerasan dan ketegasan yang buatkan kami takut untuk ceritakan segala bendaalah yang kami simpan.
.
Kami cuma perlukan ibu bapa yang memahami.Sebab kami ego! Kami teralalu ego untuk share problem dengan Mama... dengan Papa...
.
Percayalah...

kami takkan boleh dibentuk dengan kekerasan! Sebab di usia remaja,kami mudah untuk membina tembok ego di antara orang-orang sekeliling kami.
.
Mama.
.
Papa.
.
Bantulah kami untuk jadi seorang manusia dengan cara yang betul.Tariklah kami dari jalan yang salah itu dengan kehalusan disebalik ketegasan.Bukan biarkan kami makin memberontak dengan ketegasan melulu.
.
Jangan biarkan kami lalai diusia ini.Jangan biarkan kami hancurkan masa depan kami.
.
Sebab kami masih clueless bagaimana nak hidup dengan sebenar-benarnya hidup.

Written by,
A young heart.


Psssttt!! dah! dah... tak yah nak cringe sangat lah! hahahahahahaha cepat! tarik tong sampah! kang termuntah lak nanti :P :P :P

No comments: