Thursday, 23 April 2020

Happy Fasting Musleem :)



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Wah sedar tak sedar esok dah start bulan Ramadan! Oh yeahh!! My favourite month among all. Hehehe I hope we all share the same excitement right at this moment  ^_~ Are we?
.
Ngeeee tau tak apa yang best masa bulan puasa ni bagi Hana? Well, sinki kosong pada waktu siang dan adik-adik Hana tak ada tenaga nak sepahkan rumah hahahahahaha. Perghhh rumah tak semak tu kira macam satu rahmat kalau kat rumah Hana hahahaha :P 
Tapi tu lah, puasa tahun ni agak lain sikit compare to the past years. Huaaaaa T^T kalau lah kita tahu puasa tahun ni sebegini rupa, mungkin last year tak ada yang tergamak nak ponteng tarawih kat masjid kan? :') Well, pabila Hana sindir diri sendiri hahahahah. 
.
Tak apa, tahun ni tarawih kat rumah je lah ya? hehe lepastu moreh pun buat sendiri gak baru feeling! hahahah. 
.
Harapan Hana untuk puasa tahun ni, sama macam last year punya harapan hehe 
which is... mintak-mintaklah tahun ni dapat puasa penuh hahahaha tinggi betul angan-angan :P Well, rasanya tak salah nak berharap kan? kan? :')

.
Apa-apa pun Hana nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam seluruh dunia. (hamboi acah macam satu dunia baca blog dia hahaha) But yah, kalau awak muslim dan awak singgah blog sendu Hana then,  Selamat berpuasa!! ^_^ 

.
I guess that's all from me. Mintak ampun dari atas header sampai ke bottom blog kalau ada salah hehe. Biasalah lumrah jadi manusia mestilah ada buat salah kan? kan?  >_< So yah! jumpa dekat next entry yang entah bila ada mood nak post hahah. Well, I have a feeling yang blog ni akan terbiar dalam jangka waktu yang lama huhuhu. Harap-harap tak sampai tumbuh hutan tropika lah ya... ngehehe

.
Ok bubyeeeee!! ^_^
Addition : I got told that solat tarawih kat rumah tak susah. Buat macam solat fardhu biasa ja sebenarnya. So to those yang rasa terbeban nak tarawih kat rumah, don't worry... sebarang selawat, doa dan zikir antara rakaat tak wajib pun. Buat ja 2'2 rakaat macam biasa. Untuk keterangan lanjut sila refer Pak cik Google ya! :)

53 comments:

Lya Amie Lya Amie said...

Sebelum ni kadang-kadang rasa malas nak terawih kat Masjid, tahun ni Allah tak bagi langsung terawih kat Masjid. Sedih sebenarnya tapi diharap Ramadhan kali ni akan lebih bermakna dan diberi hikmah yang baik disebalik yang terjadi.
Selamat Menyambut Ramadhan!

Hanachie Hanachie said...

@Lya Amie

ha'ah so trueee! Rasa bersalah sangat sebab ramadan last year tak buat betul2... :')
.
Btw, thank you so much for passing by here... happy fasting!! ^_^

aienienka aienienka said...

sejak dah ada anak kecik ni dah tak ada ke masjid untuk taraweh. dan kali lagi la haa.. Hope better Ramadhan tahun ni.. cabaran sambil bf ni. phew~ Selamat berpuasa Hana. ^^ Jangan la biar blog jadi hutan tropika nanti rindu...

Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip said...

salam ramadhan qareem my dear..
happy fasting =)

Azhafizah MN Azhafizah MN said...

Salam Ramadhan dan selamat berpuasa. Semoga kita diberikan kesihatan yang baik untuk menunaikan ibadah puasa. AAmiin...
#staysafe #stayhome

Hanachie Hanachie said...

@aienienka

Ya ampuun samalah... mama Hana pun bf jugak tahun ni sebab adik Hana Liya baru masuk 2 tahun. Hehe so good luck kak Aien!! Chaiyok! chaiyok!! ^_^

Hanachie Hanachie said...

@Siti Yang Menaip

Ngeee thank you kakak!! yeahh fasting! fasting! ^_^

Hanachie Hanachie said...

@Azhafizah MN

Aamiin ya Rabb... thank you for your support!! :) btw, puasa2 ni nak #stayatroom je boleh tak? hahaha *ok gurau... >_<

ray ray said...

salam ramadan 2020 1441 hijrah.
even though this year is a bit different but let's strive to be better.
have a blessed and safe ramadan dear.

Farhana Jafri Farhana Jafri said...

yesss hana tak susah pun. Cuma tak bestnya kita baca surah yang kita tahu je la. kalau solat terawih dekat masjid boleh dengar imam baca sedap2

Ana Suhana Ana Suhana said...

Ramadan kareem hana. Moga ada rezeki hana dapat pose penuh ye.

thes thes said...

selamat berpuasa hana !

Hanachie Hanachie said...

@ray

Thank you so so much kak Ray...
You too... have a blessed and safe ramadan!! ;)

Hanachie Hanachie said...

@Farhana Jafri

Ha'ah kan kak... lepas tu suasana dia pun agak berbeza bila tarawih kat rumah hehe :D

Hanachie Hanachie said...

@Ana Suhana

Terima kasih kak Ana... hehe moga2 kak Ana pun ada rezeki dapat pose penuh tahun ni... >_<

Hanachie Hanachie said...

@thes

Thank you! Thank you! :3

izzati日向 ♥ izzati日向 ♥ said...

it's hurting me jugak sebab tak dapat jemaah kat masjid but izzati take it as hikmah sebab dapat spend time dengan family lagi-lagi abah yang dulunya busy dengan kerja and mostly berbuka dan solat kat tempat kerjanya sahaja. hehe. Im so glad. Allah ambik nikmat ni dan gantikan dengan yang lain prove Allah always give us the best!! Hopefully wabak ni cepat-cepat habis. Selamat berpuasa sis hana! <3

mamapp mamapp said...

Ramadhan Kareem buat Hana sekeluarga.. jemput join segment mma

anakdenesor anakdenesor said...

Hey dear..lama tak jenguk..tinggi yea angan angan nak puasa penuh..nad pon saa nak puasa penuh hehe

Hanachie Hanachie said...

@izzati日向 ♥

Wahh bestlah dapat spend time lebih dengan abah kan? ngeee I'm happy for you! >_<
.
Have a cheerful ramdan Aty Chan <3

Hanachie Hanachie said...

@mamapp

Terima kasih banyak mama! Wah segment apa tu? nanti kita check it out heheh ;)

Hanachie Hanachie said...

@anakdenesor

Angan-angan tu tinggi sangat sampai tak tercapai hahaha :P apa2 pun good luck kakak! hopefully ada rezeki dapat puasa penuh ya... ;)

anamizu anamizu said...

hai hana! tu lah sebelum ni kita manusia ni selalu lalai kan tahun ni Allah tegur dgn cara Covid19 & semua kena duduk rumah je. moga segalanya lebih baik drpd sebelumnya. salam ramadhan hana :)

shima jelani shima jelani said...

Ramadhan Kareem Hana :)

Nurul Aziz Nurul Aziz said...

Selamat menjalani ibadah puasa Hana & keluarga. Akak dari dulu prefer terawih dekat rumah sebab cepat HAHAHA.

Farah Farah said...

Ramadan Kareem Hana. Selamat berpuasa :)

Ninja Blogging Ninja Blogging said...

Salam ramadhan🖤

Jemput singgah entry
https://theninjablogging.blogspot.com/2020/04/tutorial-boleh-pilih-untuk-reply-di.html

Seorang Syed Seorang Syed said...

Hiiii! comelnya blog awak ni
Saya singgah dan follow ya!
Jemput melawat blog saya bila berkelapangan
Salam Ramadan Al-Mubarak! :)

Hanachie Hanachie said...

@anamizu

kan? :') huhuh Hana lah tu selalu sangat lalai. Ngeee :') semoga semuanya cepat pulih...
.
Salam ramadan jugak! :3

Hanachie Hanachie said...

@shima jelani

Terima kasih... Ramadan kareem jugak! :)

Hanachie Hanachie said...

@Nurul Aziz

hahaha tak apa, sebab perempuan lagi afdal solat kat rumah :3

Hanachie Hanachie said...

@Farah

Thank you so much kak Farah! :)

Hanachie Hanachie said...

@Ninja Blogging

Terima kasih... kejap lagi Hana singgah ya! ;)

Hanachie Hanachie said...

@Seorang Syed

hahah comel dan tak matang sebenarnya...
Terima kasih sudi follow dan salam ramadan jugak! :)

Nurzarini Ismail Nurzarini Ismail said...

Selamat berpuasa Hana!!
Akak pun terawikh kat rumah ni, sekarang makin senang sebab imam duduk dekat sebelah je. Kalau terlepas bom boleh direct cakap kat imam nak re-whuduk, lagi satu tahun ni solat terawikh boleh terus salam tangan imam. Teruja rasa :P

Silah Hassy Silah Hassy said...

salam 7 ramadhan sis =)

Silah Hassy Silah Hassy said...

salam ramadhan al mubarak dik ~~

Hanachie Hanachie said...

@Nurzarini Ismail

hahah alah sweeeetnya akak! tersengih-sengih kite baca >_< ngeeee bahagia betul ada imam sendiri kan? haha btw kat rumah kite pun ada Mr.Imam sore sedap.. cuma bila salam tu tak ada bunga2 feeling lah. Ngee sebab muka garang nau! nak sweet2 pun tak oleh haha :P

Hanachie Hanachie said...

@SILAHHASSY

wah mekasih sis... salam 8 ramdan :)

Hanachie Hanachie said...

@SILAHHASSY

Salam ramadan jugak kak! ;) :)

The Redza Channelz The Redza Channelz said...

Salam kenal. Selamat berpuasa.
Done follow blog ini :)

Hanachie Hanachie said...

@Redza Channelz

Thank you! thank you! :) :)
.
Salam kenal2 jugak ya...

oohsenyum oohsenyum said...

salam menyambut ramadan, semoga puasa kita di terima oleh Nya

salam kenalan dari saya, nak tanya sudi tak bertukar link blog dengan saya, kalau sudi sila lah comment di link ini ye...

https://www.oohsenyum.com/2017/03/bantu-blogger-yang-memerlukan-2020.html

Tengku Sofia Tengku Sofia said...

Salam Ramadan!

izzati日向 ♥ izzati日向 ♥ said...

izzati datang singgah lagi plus waiting for your new post!! <3

Hans Hanis Hans Hanis said...

selamat berpuasa penuh :)

Wak Lat Wak Lat said...

salam ramadhan., arini dh hari ke 14 kita berpuasa., ;p

Tqa London Tqa London said...

April 2020 is the month that I will never forget in my entire life.
Everything is so foreign even though I am accustomed to the culture and routine.
If I live long enough, I'd share this moment with my grandchildren on how we spend Ramadan without the traditional bazaar ramadan, iftar with loved ones that live far from us, visiting relatives and close friends, no raya money and unfortunately no Tarawikh at the mosque.

But we learn a lot in the process of 'purging' the virus in this country which is to learn to do all the ibadah all by ourselves and spend moderately etc.

Anyway, Ramadan Kareem to you.

Semut Senyum Semut Senyum said...

DAh masuk pertengahan Ramadhan ni.. mcm mana setakat ni? Semoga masih kekal semangat!

ztra.znddn ztra.znddn said...

tetibe rindu sangat dapat berbuka reramai dengan kawan pastu pergi bazaar then teraweh sesame. btw selamat berpuasa!

Nurzarini Ismail Nurzarini Ismail said...

Selamat Berpuasa Hana! Lagi seminggu nak raya dah..alahai cepatnya masa berlalu kan..

anamizu anamizu said...

eh mana hana ni lamanya tak update? hehe

dear anies dear anies said...

puasa penuh x hana thn ni? hahhaha x yah jwb mmg dah tau jwpn nya hahaha