Thursday, 12 March 2020

To those that I left behind


Image result for cute positive quote gif about memory chibird.com

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Just sometimes, keeping memory is a burden to the heart

Jangan toleh belakang. Nanti sakit...
Sebab nanti kita akan sedar betapa banyaknya orang yang dah slow... slow... lenyap dari hidup kita.

And it started like this...

Berkenalan dengan kawan pertama masa tadika... 
Masuk sekolah rendah terjumpa pulak dengan best friend forever yang tak kesampaian hahaha.
Lepas tu, melangkah ke alam sekolah menengah kita bina friendship baru dengan kawan semeja yang sekepala dengan kita... so yah! such a great group of friend has established!.
Tapi bila habis form 3, kita belajar untuk blend in dengan kawan-kawan baru dalam aliran yang kita pilih. Then masa ni lah kita dapat nilai member mana yang setia dengan kita walaupun dah berbeza aliran dan kelas. And not to mention lepas tamat high school, sambung belajar dan kerja, we keep on meeting up new people over and over again.

Dan realitinya pada hari ini...

satu demi satu orang yang kita pernah rapat dah buat haluan masing-masing. Ada yang dah lost contact dah pun... :') And even kalau masih lasting sampai hari ni pun situasi dia dah tak sama... suasana dah tak macam dulu. 

Sakit kan? :')

And as we grow older, kita akan sedar...
apa yang pahit untuk kita tempuhi sebelum ini dah jadi sesuatu yang manis pernah kita jalani dalam hidup.

Manis sebab ia ada pengajaran... manis sebab ia merupakan experience peribadi kita... dan manis sebab kita mampu survived and grew from it! >_<

Kalau awak rasa hidup awak penuh dengan situasi "people come and go" then I would like to congratulate you... ngeheehee Tahniah sebab you've learned a lot... Tahniah... sebab hidup awak penuh dengan memori... dan Tahniahh sebab awak mampu untuk move on dan teruskan langkah even kadang-kadang awak still rasa pedih setiap kali ter'flahsback mereka-mereka yang pernah singgah tu.

Dan untuk hari ini, please just be prepared towards any risks of separation. Because life is sooo unpredictable! T^T

But yah,

Kalau toleh belakang buat awak rasa sakit, then tolehlah ke depan dan rangkakan sebuah pengakhiran yang gembira.... ^_^ 
This is an entry of me being emotional... *again* hahah. For me, it's normal for everyone to suddenly miss someone in the past :P Just sometimes the feeling is out of control and attack the heart so bad hahahah bukan tak move on, just ter'rindu tanpa sengaja.... hahahaha. Hopefully it doesn't sounds lame >_<

13 comments:

ejulz ejulz said...

Betul tu. Lumrah kehidupan. Masing2 ada t/jawab sendiri..

Mell Mell said...

Sedih kan... tapi itulah hakikat kehidupan.. dulu saya pun begini juga Hana.. tapi semakin meningkat umur, lama² sudah tak kisah.. siapa yang mau stay.. alhamdulilah... yang mau pergi.. biarlah dia pergi

dear anies dear anies said...

faktor masa juga penyumbang kenapa semakin dewasa semakin kurang rakan kita. masing2 punya komitmen dan suka atau tidak kita harus hormatinya... cuma yg masih stay dengan kita itulah yang terbaik

Muhammad Naim Abdullah Muhammad Naim Abdullah said...

Tinggalkan orang berperangai toksik.. haha.. Realiti hidup persis Uchiha Itachi senang hidup. haha

Nas Nuri Construction (Dawaibesi.com) Nas Nuri Construction (Dawaibesi.com) said...

Assalamualaikum sis Hana, Selamat hari jumaat. Jemput sertai giveaway mac dengan 16 hadiah wang tunai terkumpul RM900.

Sangat mudah untuk sertai. 5 minit dah boleh setel. KLIK SINI UNTUK SERTAI

Jemput meriahkan ya. Kalau sambutan menggalakkan, boleh buat tiap tiap bulan.

Umi Nazrah Umi Nazrah said...

move on, hidup adalah perjalanan. nikmati bus stand di sepanjang perjalanan. inshaAllah akan gembira hati :)

Nurul Aziz Nurul Aziz said...

Betul tu. People come and go. So all we have to do is move on.

IRDINA IRDINA said...

Past is past. Stay positive and move on!

izzati日向 ♥ izzati日向 ♥ said...

those things are normal sis hana! At last, nobody stay except your lovely family. Stay strong sis hana!! <3

thes thes said...

i always believe that people come in our life for reasons and when they left, it may hurt us, it may cheer us. nevertheless, those people who came by for a moment, they all play a part on who we are today.

Afriant Ishaq Afriant Ishaq said...

Wuhuuuu...

Bagus artikelnya.. Inspiratif...
Thanks Kaka...

ray ray said...

at least you're able to let it all go. that's good enough.

Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip said...

dats life yang.. slowly bila u makin dewasa u dah pandai tapis circle u. sapa u nak simpan sapa yang kena dicampak jauh. ingat satu saja..

kawan ada cerminan diri kita. sapa kawan yang kita plih disisi itula gambaran kita. jadi its oookay if u want to leave few people behind =)