Monday, 24 February 2020

Blog Review #1 -Cuya-


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Recently, Hana ada organized satu segment. Alhamdulillah everything was going well seperti yang Hana harap. Tak lebih. Tak kurang. Totally SederHana. hahahah :P .So Peserta pertama yang terpilih untuk Hana review minggu ini ialah blogger Cuya. ^_^ So let's dig into her blogging world.

Drawing the Words
Header blog Cuya. 
( Boleh klik untuk terjun terus dalam dunia blogging Cuya ;) )


About the blogger
  • Nick name : Cuya
  • Blogging since : 2011
  • Kekerapan blogging : Ikut kesesuaian masa
  • Fun fact : -
  1. Seorang yang suka menyanyi dan pernah juga terlibat dalam pertandingan menyanyi.
  2. Suka kesenian seperti syair, puisi, pantun, tarian dan lain-lain. *Cuya rajin share puisi random beliau dekat mana-mana media sosial*
  3. Mempunyai minat yang mendalam dalam bidang lukisan dan dianggap sebagai hobi pada masa lapang.
  4. Sedang menyambung pelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda di Uitm bandaraya Melaka dalam course Tourism Management, atas dasar minat dan kesungguhan lillahi taa'la. 

  • Slogan diri : "Hidup ni kena buat benda bersungguh-sungguh" Selari dengan maksud nama sebenar beliau iaitu Nurnasuha (Cahaya yang bersungguh-sungguh)


My impression :


Honestly, impression Hana ialah beliau seorang blogger yang suka akan kecomelan dan warna-warna ceria. Hehehe plus diri kak Cuya sendiri pun dah comel sangat sebenarnya! Cara kak Cuya intro entry dia, how she's storytelling and interact with the readers... alaah siyes Comel!! hehe ;P Hana imagine kak Cuya ni ibarat watak Strawberry dalam Cartoon Strawberry Shortcake. Hehe :P Plus, kak Cuya ni seorang yang mempunyai determination yang tinggi dalam seseuatu perkara. So kalau buat sesuatu tu dia akan buat dengan penuh sungguh-sungguh! (macam kak Cuya bersungguh-sungguh hasilkan entry pendek untuk join segment Hana dalam jangka masa yang pantas) Hehe and Hana selalu jugak jadi silent reader blog kak Cuya since kak Cuya agak aktif buat masa sekarang. :) So Hana boleh nampaklah macam mana kak Cuya deliver sesuatu entry tu. Mostly kak Cuya suka letak pantun dan lukisan beliau sendiri bertepatan dengan entry yang kak Cuya share. Plus, kak Cuya ni kalau tak ada kekangan masa memang rajin sangat update blog! Sehari tu kadang-kadang 2-3 entry sekali gus. Wow soo impressing! :) I absolutely love her spirit. Hehe tapi itu apa yang Hana nampak secara kasar sahaja tanpa soal selidik. Dan alhamdulillah... berdasarkan keterangan dari kak Cuya sendiri melalui personal interview yang Hana lakukan... Hana yakin impression Hana memang tepat! Tapi untuk korang kalau nak tahu sejauh mana kebenaran impression Hana, bolehlah kenal-kenal dengan kak Cuya, blogger comel yang hidup dalam dunia penuh warna. 


What I like about her and her blog :

Hana suka cara kak Cuya start entry dia dengan pantun. :) Plus, I used to read a few of her nukilan  yang penuh dengan kesenian dan unsur sastera. Hehe Hana selaku budak yang ambik subjek KMK,  selalu jugak terluah 'Wow!' tanpa sengaja bila baca kak Cuya punya karyaa. ^_^ Hana boleh rasa keikhlasan yang dia curah walaupun hanya dalam bentuk luahan perkataan. And also, kak Cuya ada talent yang Hana idamkan. (Pandai lukis, pandai berkarya, pandai menyanyi... pandai... pandai ambik hati orang!) ngeehehe :P And most importantly she's a good supporter. :) Hana perasan kak Cuya selalu jadi yang terawal join segmen sana sini. Heheh so once again Hana cakap, I really adore her spirit! ;) ;) kak Cuya dah directly influence me to be a nice supporter. Haha coool right?! ;)

And...


Image result for cute positive gif youre cute

Her Motivation Sharing : Jangan Pernah Berputus Asa Dengan Allah...


Janganlah sesekali kau berputus asa dengan Allah. Sentiasa yakin Allah dengar dan akan makbulkan doa kita.Kalau kita yakin dengan Allah, pasti doa-doa kita akan dijawab. - Nasuha Fadzil :)


Why I choose her : 


Kak Cuya blogger pertama yang terpantas siapkan entry pendek tapi padat dengan kata-kata inspirasi. Hana impress sangat dengan determination yang kak Cuya tunjuk dekat entry dia. Hana publish segment lebih kurang jam 10 malam and Wahhh kak Cuya siapkan entry segment malam itu jugak which pukul 12.30 pagi kak Cuya hantar link kat Hana. Sumpah terharu gilaaaaa T^T Lepas tu, dekat entry kak Cuya pulak siap letak komik lakaran dia sendiri dan intro pantun. :') *Effort macam tu bukan besye-besye punya level ok?!* heheee fun fact! Hana sebenarnya nak test power ja malam tu. hahahah so sepatutnya esok paginya nak delete lah kot kalau tak ada sebarang penyertaan. Tapi alhamdulillah... sebabkan seorang kak Cuya yang sangat bersungguh-sungguh, Hana teruskan jugak segment Hana sampailah Hana receive penyertaan demi penyertaan. Alhamdulillah... Big Thanks to kak Cuya <3 <3 <3 hehehe 

Alhamdulillah, review blog kak Cuya dah settle. So kira macam satu beban hutang dah release haha. Jadi, kepada kak Cuya, terima kasih banyak untuk efforts akak sudi support blog saya. ^_^  Hana doakan semoga akak berjaya dunia dan akhirat - Amiiin ya rabbal a'lamin 

Nota : Buat reader blog Hana yang terbaca cebisan nota ni, mintak tolong tadah tangan boleh? :) ;) :') "Ya Allah, tuhan yang maha menyusun atur kehidupan hamba-hambanya... semoga Farhana binti Idrus dan rakan-rakan seperjuangannya mendapat keputusan STPM yang menyenangkan hati pada hari esok (25/2/2020) . Walau apa jua ketentuanmu, berikanlah hati yang lapang, jiwa yang positif dan semangat yang kuat buat Hana dan rakan-rakannya. Permudahkanlah hari esok buat mereka ya Allah... amiin, amiin ya rabbal a'lamin :) :) :')" - Terima kasih sudi doakan ^_^

22 comments:

Warisan Petani Warisan Petani said...

Aamiin
Tahniah Cuya

Hanachie Hanachie said...

@Warisan Petani

Terima kasih bayak!!! :')

Mell Mell said...

aminnn....
Selamat menjalani Exam besar STPM Cuya...
~review yang padat dan seronok untuk dibaca Hana :)

aienienka aienienka said...

Wow~ details giler review Hana. takut pulak kena blog sendiri. All the best for your result tomorrow! ^^

Cuya Cuya said...

Amin..insha Allah,moga yang baik2 untuk kamu.For your information,Hana Orang pertama review blog akk..ngeh3.....thanks!
💕💕💕

Muhammad Naim Abdullah Muhammad Naim Abdullah said...

Terbaik Cuya. dan review ikhlas ini akan ramai akan sudi komen dan sentiasa support blog kita. Cayalah~

ᴀᴛʏᴄʜᴀɴ ☽ ᴀᴛʏᴄʜᴀɴ ☽ said...

Tahniah sis cuya! She give me inspirations untuk buat something dengan determination! her blog memang comey. Izzati fell in love with it! Hihi, good luck sis hana! all the best! anyways, you've done your best! what's important, never give up and always trust in Allah and yourself. <3

Ninja Blogging Ninja Blogging said...

Wahhh.Tahniah tu blogger cuya :)

Hanachie Hanachie said...

@Mell

heeee thank youuuu!! :') :')

Hanachie Hanachie said...

@aienienka

haha nanti blog akak, Hana review cun-cun punya!! ngehehe >_<

Hanachie Hanachie said...

@Cuya

heheh wahh! Hana the first! >_<
.
Thank you for your doa. <3 <3 alhamdulillah makbul :')

Hanachie Hanachie said...

@Muhammad Naim Abdullah

Terima kasih!! ^_^

Hanachie Hanachie said...

@ᴀᴛʏᴄʜᴀɴ ☽

Sooo sweeeet!! >_< thank you tau Aty! mmmuaahhh! <3 <3

Hanachie Hanachie said...

@Ninja Blogging

Terima kasih!! :)

thes thes said...

wahh tahniah cuya ~ cara hana describe blog cuya buat sy rasa nak terjah tapi bukan sekarang lah hehe... insya-Allah one day


p/s: your nickname sounds like how one of my high school friend used to address me which was weird for me

dear anies dear anies said...

amboiii details betul!

tp sy lom sempat nk terjah / bw blog cuya... hrp2 cuya sabar yaaa

Hanachie Hanachie said...

@thes

hehe nickname 'Cuya' cute gila kot! rasa unik ja bila sebut >_<

Hanachie Hanachie said...

@dear anies

haha rasa besalah pulak review detail macam ni >_<

Farah Farah said...

Tak pernah singgah blog Cuya ni. Mungkin boleh singgah lepas ni :)

Nurzarini Ismail Nurzarini Ismail said...

Akak ada memory lost problem la sekarang. Cuya yang mana eh? Nama familiar..haha

Hanachie Hanachie said...

@Farah

jemput singgah kak Farah... ;) ;)

Hanachie Hanachie said...

@Nurzarini Ismail

alah.. Cuya yang comel2 tu lah kak! >_< ngehehe