Friday, 26 July 2019

Titisan Suci

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 




Hana suka gila dengan Short film Tarbiah Sentap X Mtas Production ni.Dah banyak kali tengok,banyak kali tu jugak Hana nangis! hahahah susah tau nak tengok Gangster menangis.So kalau nak tau apa yang istimewa sangat dengan Short Film ni baik korang tengok! :P :P  
.
Salam Sayyidul Ayyam! :)




Saturday, 6 July 2019

Muet Experience




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First and foremost,Hana tak mengharapkan apa-apa untuk MUET since I done toooooo many mistakes for the whole test. :') :') :') 
.
Ok so where to start? 
.
MUET Speaking


Hana target below band 3 ja for this test.Obviously because I'm not a native speaker,so of course I need an everyday practices in order to get beyond that I target *But sadly I'm way too lack of time to do a consistently daily practise due to some barriers.Subsequently,because I'm not a fast thinking person which I have to customize my sentences on a paper first before get to present it fluently,or in another mean,I'm not a spontaneous person when it comes to presentation kind of thing.But anyway Alhamdulillah since Hana tak bertukar menjadi bisu masa speaking test hari tu hahahah.Even though nerves dia kalah-kalah VIVA but but I'm really thankful that I could address the feeling well.Overall,I'm Ok! with Task B (A group conversation),but not confident for the Task A (individual presentation).Hana candidate B so masa untuk tulis idea tu quite limited untuk Hana yang jenis tulis karangan panjang-panjang ni! :P hohoho bukan tak mau tulis point by point.But as I said,I couldn't bear a spontaneous speaking!.Dah banyak kali try tapi still didn't work.Then end up mengaranglah si Hana tu dalam masa beberapa minit ja. :P :P :P hahaha hasilnya? managed to speak fluent only for the first 1 minute then the other 1 minute I turned into a Robot:P :P  Idea dah cun tapi huraian pulak tak sebati ! hahaha masa tu lah tercipta adegan pengawas belah Hana tengok muka Hana makin lama makin mendekat selari dengan Hana yang makin lama makin macam robot >_< hahaha Itu boleh brain lagi.Yang masa Task B pulak,Hana boleh pulak buat a huge mistake which is Hana boleh selamba tulis point dekat kertas soalan hahaha padahal dah memang ada particular paper for both tasks.Tapi tau ja lah Hana tu.Asal nerves mula lah bertukar jadi alien.hahaha Hana sebenarnya nak synchronize writing skill Hana dengan cara main tarik-tarik ja point by point yang dah listed dekat kertas soalan tu so senanglah Hana nak hurai satu-satu  dekat blank space bawah soalan tu :P Tapi mana lah Hana tau tak boleh tulis atas kertas soalan.hohoho then masa sedap mengarang tu pengawas belah Hana tu pegi menyampuk " Please don't write down  on the question" hahahahhaha :P :P Jadi Hana pun apa lagi gabra tak tentu pasal lah >_< Quickly said " Sorry! " then pursue my writing on the provided paper.Hahaha Anyway task B Hana and friends was in "Ok " category even kalut sikit initially :P hehehe itu masa dah duduk ready-ready nak di -test,belum cerita peristiwa Hana pergi round satu table gara-gara clueless tak nampak tempat duduk sendiri masa masuk bilik exam tu.Hahahaha In a nutshell Hana totally haywire during the speaking test:P But phew! Alhamdulillah It's eventually done even not in a perfect way.

Reading Test 

This one yang paling Hana tak confident T^T Sumpah tak ada keyakinan for this test! :')  Firstly,because Hana tak cukup masa untuk make sure yang jawapan Hana betul for every question.Secondly,Hana hentam a few last questions sebab masa dah tamat! huaaaaa tambah-tambah pulak yang Hana hentam tuuuu lah yang senang sikit compare than yang Hana kaji betul- betul tu T^T but it's ok! Hana percaya pada perancangan Allah! Kita usahalah macam mana bagus sekali pun kalau dah Allah kata C then C lah... and of course that's the best for us! 
 Writing Test


Ok! speaking of this one,honestly I don't put any expectation at all :P and the main reason why is because I didn't finished the question no.2  T^T and I swear to you I never done that for the past Big Examination before.:') It's ok! at least I had tried.>_< and I'm freaking proud that I was able to finished question no.1 which I think I couldn't make it before.hahaha :P *I hate format writing! .Nevertheless,Hana blame diri sendiri no matter what,since diri sendiri ni yang lambat aware bahawasanya writing paper ada question no.2.HUHUHUUH Hana sedar benda ni less than a week before the date of writing test.Aishhh!!! cuai! cuai! cuai!... bukannya cikgu tak ajar.Tapi Hana yang lambat sedar each of the lesson's purposes.Plus,cikgu banyak  fokus untuk format writing ja,untuk common writing tu kitaorang banyak bincang pasal isi (yang Hana ingat untuk speaking test) .So buat latihan sikit sangat,sampai Hana pun tak sedar kewujudan question no.2 Dah Hana pun tak tanya! :P maklumlah ni dah taraf pra-U tau! so takkan one by one nak kena guide and inform.hohoho senang citer sindri punya tau lah,kalau nak berjaya :P Cikgu-cikgu tinggal suap,terpulang pada kita nak telan atau tak.*ehh eh... dak sastera ni :P hahah 

Listening Test 


Hohohoho yang ni takyah sembang lah kot! mostly candidates tak banyak practise for this one,sebab memerlukan audio dan prosedur tertentu.hahaha apa gua ngarutkan ni?!! hahahah :P Takda-takda... :P Hana and friends mostly get to practise listening test bila cikgu yang aturkan,tapi bila cikgu tak atur kitaorang pun "jangan haraplah nak cari inisiatif sendiri" hoohohoh >_< melainkan kalau dengar english speech and bendaklah berunsurkan MUET yang sama waktu dengannya.So bila tiba listening test which is the last test,Hana rasa macam emmm,boleh makanlah! sebab it is beyond my expectation which literally quite easy to score.hahahaha tak tau kenapa tiba-tiba dapat wahyu walapaun tak banyak practise.heheheh Alhamdulillah <3 


In a nutshell,MUET SUSAH!!! >_< hashtag benda boleh repeat buat apa risau kahkahakah :P :P :P so kepada candidates yang bakal ambik Muet tak kesah bila,make sure banyakkan praktis and engage yourself with wide reading because it really helps in making us ready for each test! Good Luck!:) :) :) Semoga tak kalut macam Hana >_<  -Sincerely,Hana.