Saturday, 17 August 2019

I am Me






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I still am.
.
Hana
.
A polaris that standing in a solid axis.
.
I am not perfect.So I accept everyone! YASS!! Every single person that being nice to me.I be myself fully! And so do you! ^^  Literally it's more than enough to understand that's all we ever need on getting comfortable connection with people..:3 "Being ourselves!"
.
Whether they leave or stay... I'm Polaris anyway!
.


That's it! I AM ME! :') 

---------------------------------------------------------------

I believe it's important that we are fully ourselves,even if it means we don't fit in with other people.Because when we are not truly ourselves it's hard for us to be happy! It's hard for us to be fulfilled... and we get that feeling deep down that our inner self telling us "I'm not comfortable!!" 
.
So... it's super important that we are always... always.... fully ourselves! Be true you <3



Sorry lah,entri takda kena mengena dengan lagu DSV " I am me " tu,hahaha search sendiri kat youtube kalau rasa-rasa nak berjoget! haha ok.bye! >_<

Saturday, 3 August 2019

Almost There



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Without the pain, we couldn't reach the fullness of our destination


Masuk form 6 bukanlah comfort zone macam persepsi most of people.Sebagai salah seorang STPM fighter,Hana boleh konklusikan,semangat kena kuat in order to survive until the finish line.
.
Kalau tanya Hana,boleh tahan berkali jugaklah Hana decide untuk pilih jalan mati.You know,step out of the fight.

Mana taknya,masa starting line lagi Hana dah buat silap besar. "Salah Pilih Subjek" T^T T^T T^T

Tapi tu lah,dalam pada Hana cakap nak berhenti tu,tau-tau ja dah nak sampai ke garisan penamat.Eh,macam tak percaya yang Hana dah memasuki fasa terakhir pertempuran.

Bila dah sampai ke tahap ini,Hana boleh kata yang Hana cukup gangster lah sebab bertahan.

Dengan kehadiran manusia-manusia psycho yang suka tengok Hana jatuh,
Dengan keadaan mentality tak kuat,
Dengan kehadiran si pemberi fake hope yang tak habis-habis nak lunturkan matlamat asal Hana.
Mental bully... fake friend...

Setelah berjenis-jenis manusia yang Hana hadap through the journey of form 6,Hana boleh kata Hana cukup brutel lah sebab bertahan. (2 kali sis ulang tau!!)  >_<

Ketahanan setiap orang berbeza-beza.Dan untuk level Hana yang fragile dan mudah hilang arah ni dah kira gangster lah kan?! :P hohohoho 

Setelah melalui 2 fasa pertempuran yang diselangselikan dengan persoalan "Should I quit?", matlamat Hana sekarang cuma nak habiskan apa yang Hana dah start.

" Almost there"
" Almost there"
" Almost there"

- I keep on saying that phrase while imagining my parents lovely faces.

Dah banyak yang mereka laburkan untuk Hana.Takkanlah Hana tergamak nak hampakan mereka dengan masa depan yang malap?

Ya result Sem 2 Hana teruk.Furthermore,result Sem 1 Hana pun tak adalah gempak mana.
Tapi Hana masih ada second chance untuk dimanfaatkan.Second chance untuk Get Back Up Again! Second chance untuk lari dari gelaran loser!

Dan second chance tu,repeat paper lah apa lagi?! MUAHAHAHA T_T
I've just genuinely express what's bothering me inside.So how about you? Do you have something to shout out about? ^^ Whisper to me in the comment section below >_<

Friday, 26 July 2019

Titisan Suci

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 




Hana suka gila dengan Short film Tarbiah Sentap X Mtas Production ni.Dah banyak kali tengok,banyak kali tu jugak Hana nangis! hahahah susah tau nak tengok Gangster menangis.So kalau nak tau apa yang istimewa sangat dengan Short Film ni baik korang tengok! :P :P  
.
Salam Sayyidul Ayyam! :)




Saturday, 6 July 2019

Muet Experience




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First and foremost,Hana tak mengharapkan apa-apa untuk MUET since I done toooooo many mistakes for the whole test. :') :') :') 
.
Ok so where to start? 
.
MUET Speaking


Hana target below band 3 ja for this test.Obviously because I'm not a native speaker,so of course I need an everyday practices in order to get beyond that I target *But sadly I'm way too lack of time to do a consistently daily practise due to some barriers.Subsequently,because I'm not a fast thinking person which I have to customize my sentences on a paper first before get to present it fluently,or in another mean,I'm not a spontaneous person when it comes to presentation kind of thing.But anyway Alhamdulillah since Hana tak bertukar menjadi bisu masa speaking test hari tu hahahah.Even though nerves dia kalah-kalah VIVA but but I'm really thankful that I could address the feeling well.Overall,I'm Ok! with Task B (A group conversation),but not confident for the Task A (individual presentation).Hana candidate B so masa untuk tulis idea tu quite limited untuk Hana yang jenis tulis karangan panjang-panjang ni! :P hohoho bukan tak mau tulis point by point.But as I said,I couldn't bear a spontaneous speaking!.Dah banyak kali try tapi still didn't work.Then end up mengaranglah si Hana tu dalam masa beberapa minit ja. :P :P :P hahaha hasilnya? managed to speak fluent only for the first 1 minute then the other 1 minute I turned into a Robot:P :P  Idea dah cun tapi huraian pulak tak sebati ! hahaha masa tu lah tercipta adegan pengawas belah Hana tengok muka Hana makin lama makin mendekat selari dengan Hana yang makin lama makin macam robot >_< hahaha Itu boleh brain lagi.Yang masa Task B pulak,Hana boleh pulak buat a huge mistake which is Hana boleh selamba tulis point dekat kertas soalan hahaha padahal dah memang ada particular paper for both tasks.Tapi tau ja lah Hana tu.Asal nerves mula lah bertukar jadi alien.hahaha Hana sebenarnya nak synchronize writing skill Hana dengan cara main tarik-tarik ja point by point yang dah listed dekat kertas soalan tu so senanglah Hana nak hurai satu-satu  dekat blank space bawah soalan tu :P Tapi mana lah Hana tau tak boleh tulis atas kertas soalan.hohoho then masa sedap mengarang tu pengawas belah Hana tu pegi menyampuk " Please don't write down  on the question" hahahahhaha :P :P Jadi Hana pun apa lagi gabra tak tentu pasal lah >_< Quickly said " Sorry! " then pursue my writing on the provided paper.Hahaha Anyway task B Hana and friends was in "Ok " category even kalut sikit initially :P hehehe itu masa dah duduk ready-ready nak di -test,belum cerita peristiwa Hana pergi round satu table gara-gara clueless tak nampak tempat duduk sendiri masa masuk bilik exam tu.Hahahaha In a nutshell Hana totally haywire during the speaking test:P But phew! Alhamdulillah It's eventually done even not in a perfect way.

Reading Test 

This one yang paling Hana tak confident T^T Sumpah tak ada keyakinan for this test! :')  Firstly,because Hana tak cukup masa untuk make sure yang jawapan Hana betul for every question.Secondly,Hana hentam a few last questions sebab masa dah tamat! huaaaaa tambah-tambah pulak yang Hana hentam tuuuu lah yang senang sikit compare than yang Hana kaji betul- betul tu T^T but it's ok! Hana percaya pada perancangan Allah! Kita usahalah macam mana bagus sekali pun kalau dah Allah kata C then C lah... and of course that's the best for us! 
 Writing Test


Ok! speaking of this one,honestly I don't put any expectation at all :P and the main reason why is because I didn't finished the question no.2  T^T and I swear to you I never done that for the past Big Examination before.:') It's ok! at least I had tried.>_< and I'm freaking proud that I was able to finished question no.1 which I think I couldn't make it before.hahaha :P *I hate format writing! .Nevertheless,Hana blame diri sendiri no matter what,since diri sendiri ni yang lambat aware bahawasanya writing paper ada question no.2.HUHUHUUH Hana sedar benda ni less than a week before the date of writing test.Aishhh!!! cuai! cuai! cuai!... bukannya cikgu tak ajar.Tapi Hana yang lambat sedar each of the lesson's purposes.Plus,cikgu banyak  fokus untuk format writing ja,untuk common writing tu kitaorang banyak bincang pasal isi (yang Hana ingat untuk speaking test) .So buat latihan sikit sangat,sampai Hana pun tak sedar kewujudan question no.2 Dah Hana pun tak tanya! :P maklumlah ni dah taraf pra-U tau! so takkan one by one nak kena guide and inform.hohoho senang citer sindri punya tau lah,kalau nak berjaya :P Cikgu-cikgu tinggal suap,terpulang pada kita nak telan atau tak.*ehh eh... dak sastera ni :P hahah 

Listening Test 


Hohohoho yang ni takyah sembang lah kot! mostly candidates tak banyak practise for this one,sebab memerlukan audio dan prosedur tertentu.hahaha apa gua ngarutkan ni?!! hahahah :P Takda-takda... :P Hana and friends mostly get to practise listening test bila cikgu yang aturkan,tapi bila cikgu tak atur kitaorang pun "jangan haraplah nak cari inisiatif sendiri" hoohohoh >_< melainkan kalau dengar english speech and bendaklah berunsurkan MUET yang sama waktu dengannya.So bila tiba listening test which is the last test,Hana rasa macam emmm,boleh makanlah! sebab it is beyond my expectation which literally quite easy to score.hahahaha tak tau kenapa tiba-tiba dapat wahyu walapaun tak banyak practise.heheheh Alhamdulillah <3 


In a nutshell,MUET SUSAH!!! >_< hashtag benda boleh repeat buat apa risau kahkahakah :P :P :P so kepada candidates yang bakal ambik Muet tak kesah bila,make sure banyakkan praktis and engage yourself with wide reading because it really helps in making us ready for each test! Good Luck!:) :) :) Semoga tak kalut macam Hana >_<  -Sincerely,Hana. 


Sunday, 9 June 2019

Happy Raya!!!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Di kesempatan ini,Hana selaku blogger sendu yang kejap ada kejap hilang tak ketinggalan ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pembaca blog pink besawang ni!! Heeee :D Alhamdulillah tahun ni Hana tak pegang gelaran Raver :P hahhaha so tak da nak mat ri yew sangat dah!.Bye Uchux! :P
.
If last year Hana team raya uchux raver so tahun ni Hana decide untuk join team Raya Bishe2 jaaa... haha sokay,next year dah boleh join hashtag team raya berdua hahahahah tak ada lah,actually tu skema jawapan untuk sentapkan golongan 'bawang' yang asyik tanya lepas STPM nak buat apa?! :P :P :P hohohoh
.




Bila kita suruh adik tolong ambikkan gambar so hasilnya post gambar candid ja lah... :3
.

Mama <3 *Liya tolak tepi! :P 

.


.

So sempena hari raya ni,Hana lanje muka sesuci lebaran hahahahah.Sorry mampu bagi separuh ja.Maklumlah,muka tak streka,hidung kemek,kening pudar,pipi tak semerah awek cendol! Siap dengan pakej jerawat join sekaki.Haaha kalau bagi full takut ada yang crack skrin laptop! :P :P :P 
.
.
Hereby,Hana akhiri entry ini dengan ucapan Selamat... Hari... Ahad!! Yeahhh cuti raya dah nak expired!! And another yeahh sebab Homework tak siap lagi!! :P :P :P K.bye! >_<


Tuesday, 28 May 2019

I've passed another level






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Be Strong Like a Cactus

Hola!!
.
Salam Ramadan dari pemilik blog pink besawang ni.=3
.
Alhamdulillah I've just passed another level and kinda officially entered Semester 3.Huh!!! What a relief!! T^T
.
Sumpah seksa masuk form 6 ni! Tapi tu lah,tak elok mengeluh! *but... since I just get a chance to express so let me nagging for satisfaction.Huh!
.
So sem 2 ni Hana ada kerja kursus Pengajian Am,Sejarah dan Sastera( on going) And definitely I had done for those 2 first subject that I mentioned.Alhamdullillah... also I got Viva for both course work and I had through it as well! Oh ya~ should I share with you the BTS for both Viva?.Hahha Comment down below k?! *:P Plus,for my favourite subject which is sport science, I had done some extreme amali like Bleep Test,Bangkit Tubi pelbagai Tahap,Ukur lipatan kulit, and Naik turun bangku.Yang ni pun boleh tahan unforeseen jugak BTS dia.Hohoho >_<
.

Apa yang Hana belajar dari Sem 2 ni, janganlah expect sesuatu tu mudah no matter how easy it sounds like and how confident you think it'll goes well.At the same time, element gangster tu mesti utuh dalam diri.Or else you tend to give up easily.(*Bunyik macam takleh move on dengan paper Sem2 ja hahahah) hashtag KMK killer,Sport Science triple kill,Sejarah Super killer! hmm sib baik Pengajian Am tak killer :P 
.
So memandangkan di akhir Sem 2 ni Hana dah ada junior,dengan itu pesanan khidmat masyarakat buat junior2 yang baru masuk " Sebolehnya,janganlah simpan cita-cita nak repeat any subject untuk Sem 1 ni.Sebab Sem 2 azab dia kaw2 a.k.a susah nak score any subject even subject BM and KMK sekali pun." Oh ya, sembang pasal subjek KMK,ni akak nak bagi warning! "Kalau tak ada basic KMK masa form 5 and diri tu memang liat nak membaca dan menghafal,kena fikir banyak kali dulu kot sebelum merelakan diri ambik subjek KMK " Bukan apa,subjek KMK ni bukanlah jalan selamat untuk kita lari dari subjek BM yang kononnya jauh lebih susah tu.Sebab macam yang saya dah hadap untuk previous Sem,kalau tak follow skema,jawapan awak yang berperenggan-perenggan tu takkan dilayan.Sebab ini bukan karangan yang boleh guna ilham dari kepala hangguk kita sendiri.Ini KMK,jawapan anda kena memenuhi citara subjek itu sendiri.Hana cakap berdasarkan pengalaman Hana ambik KMK even tak ada basic.Hana bukan tak membaca.Bukan jugak tak mengahafal.Jawapan exam Hana tu sampai mintak extra kertas gara2 tak cukup ruang dah nak tulis.Satu soalan pun Hana tak tinggal.Tapi sekali keluar result dapat B sahaaja.Huhuhuh bunyik memang lah macam orang tak bersyukur.Tapi subjek KMK tu target Hana untuk naikkan pointer.Tapi tu lah,cara jawap yang tak betul.... Sebab tu Hana cakap,KMK bukan jalan mudah untuk kita lari dari kesukaran subjek BM.Otherwise,inshaallah kita boleh score subjek BM compare than KMK since we have that basic since primary school or even kindergarten.(Apa-apa pun,result Sem 1 Hana capai 3 jugak walaupun nyawa-nyawa ikan! hahahaha nak jugak inform! :P)
.
Ok lah,bulan puasa tak elok buang masa.Banyak lagi task nak kena pikir! Buat kuih raya lah,kemas bilik lah! hmmm nak carik Laila lagi?! hewhew.Plus,sekarang ni nak kena fokus MUET yang lagi tinggal beberapa minggu ja.At the same time kena berkenalan dengan Sem 3 yang baru sahaja bermula.Dengan itu,Hana akhiri entry ini dengan tagline slurpee crank 'So yah!' :P

Friday, 1 February 2019

Happy 19 years of fighting


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!
.
.
Alhamdulillah,2 days ago,at the date of 30 January I have reached another level of life,in the last year as a teenager.Alhamdulillah  for the 19 years chances of fighting.
.
Yeayyy!! Next year dah tak teenage lagi!! :P hohohoho
.
.
I did not expect anything on that day.*Since all in my head was... course work! course work! course work!!! :P

.
But,I don't understand why... luck and miracle was on my side most of the day.Without even have to shout out to everyone telling that it's my birthday!,I'v got some whises in the morning from someone I don't even expect.What a miracle that someone I don't usually talk to remember my birthday and willing to treat me like we're close enough to be called "BFF" Woahhhh!! and the other lucky moment happened at MUET class.Before the class was started,teacher asked " Is today,anyone's birthday?!"
>_< hehehe I was not daring enough to admit it was my speacial day.But,as my expectations,the kind hearted person that wished me at the very morning was kindly telling the teacher that it's my birthday.And what happened after that was saving me from get any punishment,humiliated and stress out throughout the class because teacher was gonna do some kinda Quiz game that inflict serious punishment if you failed the quiz.Haahahaha >_< I've saved from it and luckily being teacher's assistant at the front of the class. *while my classmates being stress praying I'm not gonna pick their name in the box (quiz procedure)
.
.
And... huh after the class ended,I was afraid that I'm gonna get scolded for drawing some of my classmate name for the quiz purpose.Hahaha >_< insted,they know it's my birthday,so the 'Happy Birthday' wish constantly given to me without I even expect.Heeeeeeeeeeeee >_< how lucky to be surrounded with those kind hearted person.... heheh and the blessing wasn't just ended there.At the evening,which is club meetings and association I have elected as deputy chairman of the club that I join.
Huhuh T^T I'm touched,because it was my birthday and they willing to vote for me as the present.:') :') :') It was just sooo crazy to be believed.What kindness do,I really gave to them till they treat me that well.
.
.
and,today at the date of 1 February,I've got a present from teacher at the morning assembly which surprise me lot! :D And.... I thought it was done there! But.... hahhahaha I've got another surprise from my 'KOPOP members' which blew my mind why they don't seem to care about my 'birthday' and don't even saying any wish like my other not so close friend did.Heheheh they really Got Me! :P thanks for the surprise,Dura,Jun,Siti,Niza,Farah,Mimi,Wanje,Zuzui and tira. <3 I feel appreciated and loved so much for the 3 days constantly... <3 <3 <3


Sorry for been losing... (for those who care :P :P) heheh But this semester is soooooo important yet hard one for me.So,it seems like I should to be apart of any any! distraction which disturbing my accordingly focus time >_<  well,I only have one shot! and I don't wanna miss the target :P heheh ^^ Btw,I have replied some of the comments that I left a long time ago hahaha :P so,hopefully there's no debt anymore keh? >_< So yahh! I'm done here.Thank you for been supporting or just support or just visit and don't mind to come here again hahaha... anyhow I appreciate every each of view that you give <3 <3 <3 Till, then :) - Hana Chie dak Gangster yang bertauliahh :P