Monday, 3 December 2018

Dear Insecure girl








بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dear Insecure girl,

.

Awak mungkin rasa diri awak tak cantik.Muka jerawat,gelap! tak halus and glowing macam telur dikupas... ala-ala kertas pasir gitu!    or... mungkin saiz badan awak dikategorikan sebagai chubby a.k.a comelll!! ^^  
.
" Tak apa! dunia ni persinggahan sekejap ja... esok-esok masuk kubur reput jugak! tak adanya nak kekal flawless macam kat dunia "

Awak mungkin pernah cakap macam tu kat diri awak kan?! ^^ saya tau betapa struggle-nya awak nak motivate diri sendiri.Bukan sekali dua awak cuba untuk jadi positive! tak kira berjuta kali pun awak cuba... there's still be any other time where you're gonna complaining about yourself.

.
Dear insecure girl,

Wallahi,I am fully understand how does it feel,how struggle you are to accept yourself every single day...  and how hurted you are to face yourself in the mirror.

.
But! trust me... I see something special in you... 
.
Well,you might don't have a perfect body *reality check,most people don't!* 
But how if think that you are kind... gentle... brave... smart... 
.
.
Life's not fair... 
It never design to be fair! and it never will be! 
.
So things will break.... but it's ok! Things! will fall apart... it's ok! You let yourself down.... it's ok!
.
It's ok! It's fine! :) *because you live with gratitude*

Dear insecure girl,

" You are Unique!! " 

Kalau Allah cipta semua manusia sempurna dan cantik... *macam yang awak skodeng kat media sosial tu semua...* tak meriah lah dunia ni... dan tak berperisa lah resam hidup kita... kan? ^^
.
So... awak adalah salah seorang makluk ciptaan Allah yang special... 
hmm... nak carik perempuan manis kalah gula kapas zaman teknologi sekarang ni.Tak susah! bersepah kat Instagram :P 
Tapi tu lah,spesis yang baik hati... lemah lembut... jujur... penyabar... dan tabah macam awak ni dah hampir pupus dan susah nak dicarik dalam banyak-banyak manusia cun dalam dunia ni heheehe >_<
.
Siyes Hana tabik kat awak punya attitude! ^^ Walaupun kena hempap dengan dugaan segunung tapi awak tetap ada kekuatan untuk senyum dekat depan semua orang.Even koyak rabak kat dalam hati tu Allah ja yang tau... :') Awak kuat! sebab tu awak masih bernafas untuk jalani hari baru dalam hidup awak pada hari ini.... *kalau awak tak berjiwa brutel,hmp! dah lama dah awak terjun tingkap!* 
.
So one reminder for you that I'm begging you to understand "YOU ARE UNIQUE!" -Remember that! ok?! 
.
Jadi,lepas ni... janji dengan diri awak yang awak akan terima diri awak yang awesome lagi unik tu untuk teruskan hidup dan jadi manusia berguna! ^^ Tak payah semakkan kepala hangguk awak yang brilliant tu dengan negative thought! kalau rasa insecure atau kena kecam ke apa... awak bagi ja diaorang ayat ni " awak rasa saya ada masa untuk keysah?! " ahahahaha kalau nak lagi gempak siap dengan flip hair sekali :P
.
Ok sekian sahaja kata-kata motivasi dari pakar motivasi anda yang poyo lagi mintak kaki ni :P semoga anda semua boleh hadam entri mengarut yang nampak agak 'try-hard' sangat nak jadi motivator hahahahaha but honestly niat Hana ikhlas nak jadi motivator *tapi kalau rasa tak ter'motivate nak buat macam mana?! :P* tekan butang X lah jawabnya hahaha >_< K.bye! gerak lu paper roger >_<


I hope one day you can stand to look in the mirror and live with what you see... that it doesn't hurt you so much anymore :') Coz you understand that you've got more to offer to the world than simply being pretty ^^ No longer haunted by the scars on your skin,but fight to be the change they want to see.But more importantly,right now in this moment I want you to know just how incredibly perfect you are to me :) :) :) - To you that is hurted by self-hatred.

6 comments:

ღizzati harunoღ ღizzati harunoღ said...

Setuju 100% dgn entri kak hana nii. you're just you no matter what! appreciate yourself and for who you are. we all deserve happiness kan kak hana kan!? hehe~ keep sparkling kak hana! stay cute and stay happy too! :) <3

dear anies dear anies said...

apalah ada pd paras rupa sbb manusia usianya kian menyingkat... sebaiknya fikirkan, mcm mn aku ni OKU? byg kan kita yg ada tangan yg lengkap tiba2 Allah tarik slh satu?

Hana Chie Hana Chie said...

@ღizzati harunoღ

True! True! True! <3 thank you for been supporting me non-stop! and on time always! hehehehe >_< kak Hana wufyuuuuu <3

Hana Chie Hana Chie said...

@dear anies

Betui tu kak Anies!!! ^^ tapi tu lah... Hana tengok netizen zaman sekarang ni sukaaa underestimate golongan tak berupa :')

Auni Sofea Auni Sofea said...

I was that type of girl who always insecure with myself. Build up my confidence after working in front line team..but trust me, life is harder when your insecurity is high..don't think and compare, just do. U are unique in your own way.

Hana Chie Hana Chie said...

@Auni Sofea

That's sooo trueee! well,only those insecure person could understand each other :') so thank you for your understanding kak Zarini! :') <3