Friday, 28 December 2018

What a long journey!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!
.
Tau-tau ja dah nak habis 2018.Phew! What a long journey! ^^
.
Banyak yang Hana lalui dalam tahun ni... Tahun roller coasters bagi Hana,tahun di mana Hana dipatahduakan oleh Mr.SPM dan menyambung percintaan dengan Mr.STPM.
.
I've been through alot! Knowing lots of new people and step into a brand new level of life.





Awal tahun ni,Hana start jadi blogger active.Hana kenal banyak rakan blogger awesome,join many segments and win some of it! Alhamdulillah! It such a good experience being a blogger.
.
Menang segment kak Nurul,kak Ana,Kak Ema lubuk Seni,Kak Siqah,kak Razanah Anis,dapat hadiah penghargaan dari kak Anies... alhamdulillah for those unexpected rezeki! :') But honestly hadiah paling bernilai as a blogger is when you manage to find those good people who are always willing to visit,read and comments on your blog! ^^ So yah! Shout out to those nice blogger " Kak Ana,Kak Fatin,Kak Farah,Kak Zarini,Kak Sha,Cik Yan,Izzati,Kak Atiey Zieya,Kak Azah,kak Ray,kak Anies,Anak Danesor,Kak Razanah,Kak FJ and many others yang pernah singgah dan komen dekat entri blog Hana " Thank youuuuuu everyone!!! :')
.
But since Hana masuk form 6,Hana makin jarang bukak blog! :) heheh sudah semestinya sis busy layan karenah Mr.STPM  :P bukan saja-saja abaikan blog ni.But that's alright! ^^ when you truly have passion on it,you will definitely keep on coming back to it anytime you want to! :D So yah! Here I am again.Typing! Expressing and storytelling! ^^
.
Tahun ni jugak! Allah makbulkan doa Hana yang dah lama tergantung.Aliya Zulaikha.Dia adalah salah satu daripada doa Hana yang Allah makbulkan :') Alhamdulillah,Liya dah nak dekat setahun,dah reti berjalan,membebel "bujibujibuji" "mamamama" " bababbababa" dan nak tumbuh gigi.Tak sabar rasanya nak tunggu rambut Liya panjang sikit! Bolehlah Kak Chie dia ni asah bakat jadi hair designer :P










.
Melangkah ke alam form 6,Hana kenal dengan ramai manusia-manusia yang baik lagi masuk air " Wani,Dura,Zuzui,Jun,Farah,Zura,Tyra,Niza,Mimi.... and many others! " Among those,I'm grateful to know Wani.The one who never let me through everything alone! :'') And willing to accept me.



.
Dan biasalah resam kehidupan.Ada manis,ada jugak pahitnya! :') Dipatahduakan tu biasalah kan.... hahhahahaha >_< :'D :') :) T^T
.
Dan Hana belajar banyak benda sejak masuk form six.Hana belajar erti sabar,Hana belajar untuk gangsterkan diri,Hana belajar erti gigih! :') macam-macam lah.... Yang paling Hana akan hadam ialah betapa kita tak akan ada pilihan lain selain jadi kuat whenever dugaan hits our life.
.
Tahun ni jugak tahun di mana banyak conflict tercetus antara Hana dan Mr.Father.Konflik yang tak habis-habis! ^^ Tapi itu yang ajar Hana erti kehidupan.And I learn to be an understanding type of person! ^^
.
.
But alhamdulillah for everything! For those who choose to stay in my life,alhamdulillah.But you are always please to leave if you feel like nothing worth to be stay.Hana takkan paksa orang untuk stay dalam hidup Hana and through this difficult life together till the end.Sebab no matter what,they have their rights to control their life.So I will stand by myself and put Allah as my number one helper *Well,at the end of my life I only have me,myself,I,and Allah.^^
.
Ok that is it! Alhamdulillah,kita dah hampir ke garisan penamat untuk 2018.Whoooo! What a long journey right! Heheh :D So,Selamat Merangka Matlamat!!! Rangka elok-elok lepastu tampal kat otak guna gam gajah,biar melekat kukuh gituw! Hohoho :P
.
Thank you,next?!


Friday, 21 December 2018

#Offline






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Holla!
.
Hello pulis,ada budak malas nak update blog setelah menabur janji nak buat comeback hari tu.Hahaha :P kesian blog ni kena ting tong dengan Hana.>_< hari tu kemain cakap nak buat comeback! End up macam senduuuuuu ja overview kat dashboard tu.Hohoho >_<
.
Sorrylah,Hana baru lepas recovered dari demam T^T alhamdulillah... dah sihatpun :')
.
Well,setelah setahun tak dihinggap demam,finally! Finally! .... huaaaaaa T^T.
Sumpah seksa! Dengan sakit kepala,rasa nak pakinson ja 24 jam,senggugut lagi.Haish,actually this is my first time kena demam dengan ABC at the same time.You know how does it feel?! Huhuhhhu Hana hanya mampu cakap alhamdulillah... berkali-kali atas nikmat sakit yang tak terhingga tu.Mashaallah... sampai satu tahap kan.. Hana rasa macam... *ehhh!! Dah boleh dah ni kot buat wasiat* hahaha T^T rasa nak nazak pun ada.Terjerit sana! Terjerit sini! Kang tak memasal jiran sebelah tu ingat ada penderaan anak ke apa! :P
.
Btw sebelum sakit tu busy sangat ke sampai terlupa janji manis nak buat comeback? 
hewhewhewhew Bincangkan.
.
Adakah blog dah tak relevant dalam zaman media sosial lain tengah hangat lit-lit?! Ataupun Hana dah bosan jadi writer syok sendiri?! :P Honestly kadang-kadang Hana rasa blogging ni something yang memboringkan.Tapi tu kadang-kadang ja lah :P because blogging which is " sharing.... storytelling.... and express something through words are those things that I love to do "
.
Blog ni tempat Hana kaji diri Hana sendiri.:P you know... people change according time.So Hana dapat tengoklah sejauh mana level maturity Hana dari zaman Hana kekok nak menaip sampailah zaman Hana dah reti nak acah-acah motivator.*hmmmp walaupun hakikatnya syok sendiri ja lebih! :P*

Dan blog ni jugak tempat Hana express recent emotions Hana dan abadikan ia sebagai memory.Since dekat dunia blog ni banyaknya silent reader ja banding dengan makcik Bawang,so tak adalah sis rabak ditembak dengan komen pedas tak membina :P * acewahhhh sejak ambil subjek KMK ni dah reti nak berkias bagai! Hahaha :P alah sis pektis sikit ja! ;P belum tahap buang tebiat guna gaya bahasa inversi,metafora bagai :P
.
.

So yah! This is my passion ^^ You don't have to force a passion right?! :) Do whenever you want to!

Thursday, 6 December 2018

Islam bukan agama yang membebankan!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Kadang-kadang,Hana takut untuk tegur seseorang yang buat salah secara blatantly....
Bukan sebab malu,bukan juga sebab manusia tersebut 3 kali ganda lagi gangster dari Hana :P hohoho,tapi sebab Hana takut... takut dia anggap Islam ni agama yang membebankan.
.
Ya lah,sikit-sikit haram... sket sket haram.. aduii! Ini takleh... itu takleh! 
.
Hana takut.Dia anggap Islam ni kolot! :') Itu ja sennarnya....
.
But,alhamdulillah... baru-baru ini Allah pertemukan Hana dengan satu video ringkas dari Ustaz Adnin Roslan Tarbiah Sentap yang sangatlah menjawab persoalan 'adakah Islam itu membebankan atau tak?'
.
So dengan ini,Hana nak ajak korang-korang yang singgah laman besawang Hana ni untuk hayati video bermanfaat ni.Inshaallah... Allah bukakkan hati kita untuk jadi hamba yang mendengar kata...






.
Please... please... please tengok video ni! T^T Hana nak isi tabung pahala Hana yang tak banyak mana tu... T^T tengok tau! Alah 8 menet ja guys! :P *hohohoho kalah awek cendol dah level demand dak Hana ni! >_<*
.
Sekian... esok lusa singgah lagi ^_^  *tu pun kalau sudi lah... :P

Monday, 3 December 2018

Dear Insecure girl








بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dear Insecure girl,

.

Awak mungkin rasa diri awak tak cantik.Muka jerawat,gelap! tak halus and glowing macam telur dikupas... ala-ala kertas pasir gitu!    or... mungkin saiz badan awak dikategorikan sebagai chubby a.k.a comelll!! ^^  
.
" Tak apa! dunia ni persinggahan sekejap ja... esok-esok masuk kubur reput jugak! tak adanya nak kekal flawless macam kat dunia "

Awak mungkin pernah cakap macam tu kat diri awak kan?! ^^ saya tau betapa struggle-nya awak nak motivate diri sendiri.Bukan sekali dua awak cuba untuk jadi positive! tak kira berjuta kali pun awak cuba... there's still be any other time where you're gonna complaining about yourself.

.
Dear insecure girl,

Wallahi,I am fully understand how does it feel,how struggle you are to accept yourself every single day...  and how hurted you are to face yourself in the mirror.

.
But! trust me... I see something special in you... 
.
Well,you might don't have a perfect body *reality check,most people don't!* 
But how if think that you are kind... gentle... brave... smart... 
.
.
Life's not fair... 
It never design to be fair! and it never will be! 
.
So things will break.... but it's ok! Things! will fall apart... it's ok! You let yourself down.... it's ok!
.
It's ok! It's fine! :) *because you live with gratitude*

Dear insecure girl,

" You are Unique!! " 

Kalau Allah cipta semua manusia sempurna dan cantik... *macam yang awak skodeng kat media sosial tu semua...* tak meriah lah dunia ni... dan tak berperisa lah resam hidup kita... kan? ^^
.
So... awak adalah salah seorang makluk ciptaan Allah yang special... 
hmm... nak carik perempuan manis kalah gula kapas zaman teknologi sekarang ni.Tak susah! bersepah kat Instagram :P 
Tapi tu lah,spesis yang baik hati... lemah lembut... jujur... penyabar... dan tabah macam awak ni dah hampir pupus dan susah nak dicarik dalam banyak-banyak manusia cun dalam dunia ni heheehe >_<
.
Siyes Hana tabik kat awak punya attitude! ^^ Walaupun kena hempap dengan dugaan segunung tapi awak tetap ada kekuatan untuk senyum dekat depan semua orang.Even koyak rabak kat dalam hati tu Allah ja yang tau... :') Awak kuat! sebab tu awak masih bernafas untuk jalani hari baru dalam hidup awak pada hari ini.... *kalau awak tak berjiwa brutel,hmp! dah lama dah awak terjun tingkap!* 
.
So one reminder for you that I'm begging you to understand "YOU ARE UNIQUE!" -Remember that! ok?! 
.
Jadi,lepas ni... janji dengan diri awak yang awak akan terima diri awak yang awesome lagi unik tu untuk teruskan hidup dan jadi manusia berguna! ^^ Tak payah semakkan kepala hangguk awak yang brilliant tu dengan negative thought! kalau rasa insecure atau kena kecam ke apa... awak bagi ja diaorang ayat ni " awak rasa saya ada masa untuk keysah?! " ahahahaha kalau nak lagi gempak siap dengan flip hair sekali :P
.
Ok sekian sahaja kata-kata motivasi dari pakar motivasi anda yang poyo lagi mintak kaki ni :P semoga anda semua boleh hadam entri mengarut yang nampak agak 'try-hard' sangat nak jadi motivator hahahahaha but honestly niat Hana ikhlas nak jadi motivator *tapi kalau rasa tak ter'motivate nak buat macam mana?! :P* tekan butang X lah jawabnya hahaha >_< K.bye! gerak lu paper roger >_<


I hope one day you can stand to look in the mirror and live with what you see... that it doesn't hurt you so much anymore :') Coz you understand that you've got more to offer to the world than simply being pretty ^^ No longer haunted by the scars on your skin,but fight to be the change they want to see.But more importantly,right now in this moment I want you to know just how incredibly perfect you are to me :) :) :) - To you that is hurted by self-hatred.