Sunday, 15 July 2018

Encourage the good deeds





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Bagi Hana berdakwah itu,adalah satu cara untuk kita berterima kasih atas segala rahmat free yang Allah bagi tak putus-putus.At the same time ia merupakan satu tanggungjawab.
.
.
Memikirkan perkara di atas membuatkan saraf otak Hana membina ayat tanya " Dah cukup banyak ke sumbangan Hana untuk agama Allah? " 
.
.
Ya,memang siapalah Hana nak suruh orang lain buat baik bila mana diri ini pun belum confirm boleh jadi sleeping beauty kat kubur nanti.But the fact is " membiarkan kemungkaran sedangkan kita tahu ianya salah akan menyebabkan diri kita terjebak sama disoal siasat di akhirat kelak." 

Apa Hana nak balas nanti? 'Saya malu nak tegur...'  'Saya takut kena kecam...'  'Saya malu nak berdakwah...'  ' Tak nak kena label bajet bagus  '

Ok fine! jawapan boleh diterima pakai.Tapi kena sanggup lah dapat habuan sekali dekat sana nanti ya! ^^ hohohoho T^T
.
.
Berdakwah itu tanggungjawab setiap individu muslim.Tak perlu jadi ustazah,tak perlu jadi mufti,tak perlu masuk Pencetus Ummah... tapi bila kita bergelar individu muslim yang mumayiz dan bukan golongan ' setengah tiang ' maka wajiblah kita menegah kemungkaran di sekeliling! Dan mengajak kepada kebaikan.
.

Dan menegur tu pun kena lah berpada-pada kan?! ^^ Bukan berlandaskan sifat riak,membuka aib dan melebih-lebih sampai terbagi hadis palsu or hujah tak kena tempat.But cukuplah berbekalkan ilmu kita yang sedia ada itu.^^ alah paling cikai update status " Jom solat! " "Jom zikir! " " Al-Mulk jom! " Simple kan?! tak perlu jadi netizen bawang pun hahahah.
.
.
Psst! Tak apalah kalau dapat gelaran bajet bagus pun,janji kita dah jalankan tanggungjawab.Tak apalah kalau ada sekelumit rasa riak wujud pun.Tak apa.^^ Kita bukan Nabi.Kita cumalah manusia biasa yang mudah tewas dengan dugaan.Tak apa.Buat ja! Lama-lama hilanglah rasa riak tu.At least awak tak dengar cakap syaitoon yang asyik bisik " Tak yalah berdakwah!! nanti riak! " 
haihh... :( Nak ke kalah dengan syaiton tu? 

Remember that pokok panggal berdakwah adalah untuk tolong agama Allah.Kalau kita bepegang kepada niat yang satu itu,percayalah... rasa ikhlas itu akan hadir dengan sendirinya.^^ 
.
- K.Bye! Nak sambung buat assignment jap! Mr.Stpm tengah memangil-manggil tu :P 

Saturday, 7 July 2018

I am a Fighter!!






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

.
Fuhh! 2 minggu tak update! patutlah sendu semacam ja PV blog ni >_< alhamdulillah,Hana ada ja ni.Tengah bizai pikir masa depan dengan Mr.STPM :3 hehehe
.
So what had I through for the past 2 weeks?
.
Honestly,I've been busy with  endless duty as a human.You know,duty as a daughter,student and a sister to Aliya Zulaikha :3
.
Hah! Tu lah pasai dia blog terbengkalai.Hohoho besalah.Pompuan.Kat sekolah kena struggle kat umah pon kena struggle jugak :P hewhewhew.*acewahh! Acah anak pompuan mithali pulak dah! Kaki nak kaki? Hohoho :P
.
Honestly,since habis cuti raya tu,Hana lalui hidup yang dipenuhi dengan ke'struggle'an yang tak dijangka.Emosi pun mudah terganggu dalam masa yang sama.Asyik rasa nak nangis ja... sometimes terpakasa cari bahan untuk force a laugh supaya dapat stabilize mood yang asyik down tak sudah-sudah.Entah lah kenapa?? sehari tak rasa down macam tak sah! :'( It makes me tend to feel empty!.:') 
.
And everyday feels like a battle... Hari-hari yang dipenuhi dengan ayat " You Can and You Will!!! "   " Kau kuat! "   " lantaklah! Redah ja! "  yang Hana lontarkan extremely loud dalam hati for every single tough moments.Hari-hari yang dilalui dengan sesi menjerit lepas geram dekat bilik tidur.Hari-hari yang diisi dengan bahan-bahan motivasi buat penguat diri.:') Dan... air mata kalau tak tumpah dalam satu2 hari tu,dah dikira satu miracle buat diri yang suka acah gangster ni! And feeling like budak Hana tu dah memaktubkan diri dia dalam lagu 'fight song!' setiap kali dia rasa nak give up.
.
You know what? ^^
.
She learn that she's strong... and capable!
.
Yes she is!! :') Sejak dua menjak ni Hana belajar untuk kuat kerana Allah... walaupun hakikatnya 'it's easy to say and hard to be proved' but she's trying!  :') Hana cuba untuk kuat sebab  dia tau,yang dunia ini neraka untuk orang beriman dan syurga buat orang kafir...
Jadi dia pilih untuk redha dan kuat hadap halangan demi halangan yang tak berkesudahan tu... She knew it's just a temporary pain.And at the end,it's gonna worth it! YES it is! ^^
.
Ujian jika dilalui dengan rasa redha dan tabah,akan menjadi asbab untuk Allah hapus dosa-dosa kita.... dan dengan ujian juga,kita akan terdorong untuk dekat dengan Allah.Just in case kalau kita sedar,yang Allah uji sebab sayang.Instead,kalau kita anggap ianya beban,maka makin jauh lah kita dengan sang Pencipta.kan? Kan? :')
.
So yah.I choose to stand firm! Because that's the only choice I have when I don't wanna lose again!
.
Sekian sesi luahan perasaan dari Hana yang dibuli teruk oleh Mr.STPM.hahah hamboi! Bunyik macam kejam sangatlah Mr.STPM tu ya... :P hehe tak lah jugak.Just it's quite hard when you dream to get 4.00 and at the same time you face some other problem that you choose to settle it by your own.T^T huhuhu besar masaklah Hana ni senarnya... tak apalah! Hana kan gangster! :P heheh :')
.

Sorry lah,kalau Hana selalu lambat balas komen visitors blog Hana yang baik hati tu .^^ Tapi seriously masa lapang Hana sangatlah limited edition.Hehehe so harap memahami lah ya ^_^