Tuesday, 27 March 2018

Stop Comparing Yourself


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



' Stop Comparing Yourself '


Penyakit 'compare-compare' ni sebenarnya hanya wujud dalam diri mereka-mereka yang tak reti bersyukur... *wuishhh! deep kuasa dua wehh! hahah* Tipu lah kan kalau kita cakap kita langsung tak pernah rasa rendah diri bila tengok orang lain extra dari kita.Kan? Kan? ^^ Biasalah tu... kita kan manusia biasa... Hana pun bukan sekali dua rasa macam diri ni tak cukup something... berkali-kali.Hmmm... T^T Perasaan ini sangatlah annoying tahu tak?! So macam mana nak detikkan hati kita untuk bersyukur dengan anugerah Allah yang sedia ada ni?! 


Tips Bersyukur :


  • Tingkatkan ketakwaan dalam diri 

Bila ketakwaan kita dah mencecah langit ke tujuh,kita automatically akan jadi spesis manusia yang sentiasa ingat mati.^^ So bila kita sedar yang kebahagian di dunia ini cuma tipu helah semata maka kita akan sentiasa berusaha untuk mencapai kebahagiaan di akhirat kelak.Then guess what?! Kita dah tak kesah lagi pendapat orang lain tentang kita... Sebab pandangan Allah terhadap kita lebih penting! Lebih mustahak! ^^ So... jom! jom! tingkatkan ketakwaan dalam diri.Inshaallah... penyakit 'compare-compare' ni akan hilang dengan sendirinya... Hati pun tenang ja sentiasa :D

  • Lihat kepada mereka yang kekurangan

Bila kita tengok orang yang extra dari kita... kita akan terdorong untuk tak bersykur.Tapi bila kita tengok mereka-mereka yang kurang dari kita maka kita akan terdorong untuk bersyukur.Simple kan?! So... sudah-sudahlah gi skodeng insta-insta famous tu hahah instead gi tengok berita pasal orang kelaparan kat afrika tu... 



Pada Hana dua benda tu sudah cukup untuk mendorong hati yang liat betul nak bersykur ni.Heheh so korang ada apa-apa lagi nak ditambah tak? Share lah ilmu tu sikit ^^ 
.




Sebagai penutup,Hana nak korang hayati video motivasi yang Hana cilok dari channel youtube favourite Hana ni haha.Tengok jangan tak tengok!


.
Sekian ^_^ 


24 comments:

MisDiarios MisDiarios said...

yesss we must stop comparing ourselves and start to be more confident :D

Hanachie Hanachie said...

@MisDiarios

Soo truee >_< thank u for motivate me :D

mrhanafi mrhanafi said...

ada masa kita happy dan pada masa itu wajar sekali bersyukur.

ada masa kita sedih dan pada masa itu wajar sekali kita redha

izzati日向 ♥ izzati日向 ♥ said...

Setuju sangat..izzati bersyukur dengan apa yang Allah bagi sekarang..you will find happiness when you stop comparing yourself with others...nice sharing kak!!

Unknown Unknown said...

Hai Hana. Jalan2 sini sambil follow awak :) Kalau sudi singgah la blog kami. Tapi maaf la blog baru lagi. takdo apa :D

anakdenesor anakdenesor said...

betul tu..kena selalu bersyukur..kekadang bila AD tgk orang len naik motor berhujan panas...sedih sangat..bila di compare dengan diri kita byk kelebihan kita..bende bende kecik la yg buat kite sedar kan sebenarnya kan

Nurzarini Ismail Nurzarini Ismail said...

Setuju dengan Hana..lagi satu ada ustaz pernah bagitau, kalau kawan kita dapat something yg baik, doakan dia. In shaa Allah akan beri yang terbaik jugak pada kita asbab doa tu.

Hanachie Hanachie said...

@Blogger Hanafi

Betul... betul... betul... hehe ^_^

Hanachie Hanachie said...

@ღizzati harunoღ

Yups!! ^_^ Kak Hana pun tengah gigih nak jadi manusia yg sentiasa istiqomah dalam bersyukur hehe :D Thank u for visiting Izzati!!

Hanachie Hanachie said...

@Nurul Asyikin

Heheh thank u sudi singgah blog tak matang ni hehe >_<

Hanachie Hanachie said...

@anak denesor

Sooo trueee >_< hehe semoga kita sentiasa bersykur hendaknya...

Hanachie Hanachie said...

@Auni Sofea

Thanks for sharing kak!! ^^ ia diibaratkan seperti doa tu melantun balik kepada kita...

Ana Suhana Ana Suhana said...

Makin hana dewasa nanti, hana akan slowly appreciate whatevet we have. Sikap nak compare dengan orang akan semakin berkurang. Tu based on my own experience.cuma bila dtg perasaan tu cepat2 bersyukur dan tgk org yg lbh susah dr kita.

mrhanafi mrhanafi said...

hahahaha..

ya.

sememang betul

Hanachie Hanachie said...

@Ana Suhana

Thank u sudi motivate and make me feel better kak Ana <3 hehe >_<

Hanachie Hanachie said...

@Blogger Hanafi

Heehe >_<

Atie Zieya Atie Zieya said...

the problem is.. i always comparing myself to others :(
its hard to not do that...

Hanachie Hanachie said...

@Atie Zieya

Mee toooo T^T

dear anies dear anies said...

mengapa nak membanding2 kn diri? ketahuilah... yg manusia ni sama je... kaya miskin, cantik x cantik, pandai x pandai... tu hanya 0.01% kelebihan yg allah beri... dan selebihnya yg membezakan manusia itu ada disebut dlm al-quran: inna akramakum 'indallahi atqaakum...

Hanachie Hanachie said...

@dear anies

Yes! yes! soo true >_< hehe and just sometimes as a teeneger who still tryin harder to build up self develovement,I always forget to be thankful when I saw person with the things I want! T^T Blame that social media!!! >_<

Dunia Zumal Dunia Zumal said...

Betul apa yang Hana kongsikan. Terima kasih kerana memperingati...

Hanachie Hanachie said...

@Dunia Zumal

Semsama :D

Farhana Jafri Farhana Jafri said...

betul tu, sepatutnya bersyukur dengan nikmat yang ada sebab tak semua manusia dikurniakan dengan kelebihan yang sama. Masing2 berbeza

Hanachie Hanachie said...

@farhanna jafri

Agreed!! hehe ^^ semua org ada advantage memasing kan? :3