Thursday, 29 March 2018

Motivation Words #2


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 







How kind that Allah give us advantage as a human.We have mind... we have sense and we still get a brand new chance to take a breath today... ^^ Alhamdulillah for those rahmat.
.
But as a human being,there must be a day that we forget " The Giver " 
We break the rules as a muslim.We forget to be grateful... T^T We blame Allah who put us into undesirable situation.We hate our fate.
Is that what you call takdir when Allah has been giving you chances to use your brain properly? Is that what you call Allah's plan when Allah already told you what's to focus and what should be left? Those things written lovely in Quran.Allah already show you  the ways.Decision is up to you.
Don't you know that Allah love you all this life time? Isn't it enough all of the rahmat you have today? Is Allah take it back after each sins you have been doing? Don't you feel blessed being kalifah in the face of the earth which owned by Allah? 
.
So as a human who should to be fully thankful for every single rahmat today,please... follow the rules as a muslim.Feel how deep Allah's love towards you by reading those lovely word that written in Quran,at the same time follow the hadith.That's it! You'll know how loved you are - Said Hana to herself






Wednesday, 28 March 2018

How To Prove You Are Mature





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Being mature doesn't mean that you have to stop yourself from watching Cartoon,Barbie or adore your favourite Disney Princess..But it just like you have to be one's who handle your life wisely.


How To Prove You Are Mature 

  •  Be Responsible


Mature person are always take  serious responsible on their duty or daily routine.


  • Stop Complaining

They don't complain about the things that they don't suit or things that they don't have.But they work for it if they want something!


  • Easily Give Forgiveness

Those mature person are easily give their forgiveness since they know that everyone are 'mistaker'.Keeping a wrath or holding a grudge only hurt themselves and not gonna solve the matter.



  • Avoid negativity

They always avoid negative vibe to not get any problem in future.Instead they think positively in every perspective for every situation.



  • Accept yourself


To be mature you have to accept yourself and trust on your own  power.Mature person don't compare themselves to others since they realize that people are different and they have their own advantage.



  • On Time

They always on time to avoid wasting every precious second in their life.



  • Do not run away from any  problem

They don't run but they solve it wisely!




I am not that perfect mature person.:) But I'm hoping to be that mature one's.Heheh :3 It's just my own opinion.You can add it if you think that there's something missing. ^^ Let's spread positivity and motivate each others so I hope you don't mind to share your own opinion :D 


Tuesday, 27 March 2018

Stop Comparing Yourself


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



' Stop Comparing Yourself '


Penyakit 'compare-compare' ni sebenarnya hanya wujud dalam diri mereka-mereka yang tak reti bersyukur... *wuishhh! deep kuasa dua wehh! hahah* Tipu lah kan kalau kita cakap kita langsung tak pernah rasa rendah diri bila tengok orang lain extra dari kita.Kan? Kan? ^^ Biasalah tu... kita kan manusia biasa... Hana pun bukan sekali dua rasa macam diri ni tak cukup something... berkali-kali.Hmmm... T^T Perasaan ini sangatlah annoying tahu tak?! So macam mana nak detikkan hati kita untuk bersyukur dengan anugerah Allah yang sedia ada ni?! 


Tips Bersyukur :


  • Tingkatkan ketakwaan dalam diri 

Bila ketakwaan kita dah mencecah langit ke tujuh,kita automatically akan jadi spesis manusia yang sentiasa ingat mati.^^ So bila kita sedar yang kebahagian di dunia ini cuma tipu helah semata maka kita akan sentiasa berusaha untuk mencapai kebahagiaan di akhirat kelak.Then guess what?! Kita dah tak kesah lagi pendapat orang lain tentang kita... Sebab pandangan Allah terhadap kita lebih penting! Lebih mustahak! ^^ So... jom! jom! tingkatkan ketakwaan dalam diri.Inshaallah... penyakit 'compare-compare' ni akan hilang dengan sendirinya... Hati pun tenang ja sentiasa :D

  • Lihat kepada mereka yang kekurangan

Bila kita tengok orang yang extra dari kita... kita akan terdorong untuk tak bersykur.Tapi bila kita tengok mereka-mereka yang kurang dari kita maka kita akan terdorong untuk bersyukur.Simple kan?! So... sudah-sudahlah gi skodeng insta-insta famous tu hahah instead gi tengok berita pasal orang kelaparan kat afrika tu... 



Pada Hana dua benda tu sudah cukup untuk mendorong hati yang liat betul nak bersykur ni.Heheh so korang ada apa-apa lagi nak ditambah tak? Share lah ilmu tu sikit ^^ 
.




Sebagai penutup,Hana nak korang hayati video motivasi yang Hana cilok dari channel youtube favourite Hana ni haha.Tengok jangan tak tengok!


.
Sekian ^_^ 


Monday, 26 March 2018

Aliya Zulaikha Take Over!



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 







Holla!

Hye kengkawan! ^_^ Saya Aliya Zulaikha.Adik kepada budak brutel a.k.a Author blog ni.Disebabkan kak Chie saya dah kehilangan suku dari sel-sel otak yang menjana idea,maka saya selaku assistant dia telah diarahkan untuk mencoret apa-apa sahaja di blog ini.

Btw guys! Cun tak saya dalam gambar tu.Ala-ala Princess Aurora Sleeping Beauty kan? Kan? Itu gambar yang kak Chie saya snap masa umur saya 1 bulan.Now on umur saya dah mencecah 2 bulan.Alhamdulillah... Tak dinafikan yang saya ni setaraf anak Dato Siti.Hehe :3 *nak muntah?! Eleh jeles ah tu! Hmpp! >_<
.
Entahlah fenomena apa yang melanda,sampai berat saya sekarang dah mencecah 6 kg.huhuh mula-mula tu adalah sikiť rasa insecure bila kak Chie saya atau nama glamour dia Hana asyik gelar saya baldi bernyawa.Sampai hati dia kan? Dah tu cakap muka saya ni empat segi macam kiub tumpat! Ish.. kejam.. kejam..
.
Yang paling saya tak leh nak brain tu,dia sehari tak cubit pipi saya sampai merah macam tak sah rukun fardhu dia.hmpp! Tak cukup pipi hidung pun dia nak tarik jugak! T^T tapi tak apa kengkawan... time tu jugak saya akan guna kuasa suara rock saya untuk meraung seselamba hati hahaha and then dia kena bebel dengan Mrs.Mom! Muahahaha padan muka! Ingat dia seorang ja yang gangster! Dia tak tau ke peribahasa di mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...  pendek kata saya memang tak sabar nak bergusti dengan kak Chie saya tu bila saya besar nanti :P
.
And saya malas jugak nak diet-diet ni since benefit dia saya dapat meranakan hidup kak Chie saya setiap kali Mrs.Mom arahkan dia untuk jaga saya.Muahaha sebab saya ni jenis yang tak suka diabai.Maka melara lah kak Chie saya yang tak besar mana tu setiap kali saya merengek minta didokong huahuaha! Tak pe kak chie.. ini namanya work out! Cukup 5 bulan umur saya memang ber'muscle lah akak jadinya.Hehe *peace yoo!
.
Itu sahaja perkara-perkara yang saya terdetik hati nak luah dengan kengkawan semua! Apa-apa pun saya tau kak Chie sayaaang saya sepenuh jiwa raga dia.Hehe cuma saya ja yang tak boleh decide lagi nak terima ke tak sayang dia tu.Hmm... ??? Hehe ok lah Liya cau dulu tau! Nak kumpul tenaga secukupnya.Biar badan makin sado.Hehe Esok-esok nak sambung membuli kak Chie kesayangan saya tu.

Sekian... hmm.. untuk membuktikan kengkawan kak Chie saya tu manusia,sila tinggalkan nota-nota manis kat kotak komen bawah ni ya! Heheh =3 Liya nak kira ja berapa ramai kawan kak Chie Liya tu >_<